Vijesti

Davor Humani centar svijeta

 

Najnovija knjiga u dva dijela o progonu Hrvata i Muslimana iz banjalučkog kraja autora prof. Š imuna Penave početkom travnja 2004.g. izašla je iz tiska na 1111 (tisuću sto jedanaest) stranica.

 

Izdavač je Hrvatski institut za povijest Podružnica za povijest Slavonije, Srijema i Baranje, a u biblioteci Hrvatski demokratski pokret i Domovinski rat” knjigu je akademski oblikovao Zvonimir Penava, akademski slikar grafičar.

 

Knjiga je javnosti prvi puta predstavljena baš u Davoru 23.travnja 2004.g., a u Okučanima 14.lipnja 2004.g.

 

U Davoru o knjizi govori Alojzije Jakirčević –  tadašnji načelnik općine Davor, dr. Mato Artuković- glavni urednik knjige, dr. Mirko Valentić- član uredničkog vijeća i prof. Š imun Penava – autor.

 

Pozdravni govor je održao gosp. Dragan Benić sadašnji načelnik općine Davor, a umjesto banjalučkog biskupa dr. Franje Komarice (koji je zbog zauzetosti ispričao nedolazak) msgr. Dr. Anto Orlovac vikar banjalučke biskupije je između ostalog kazao: Davor se u tom vremenu pokazao toliko velik da nije mogao stati u jednu knjigu”.

 

Smatram da je ovom rečenicom oslikana sva širokogrudnost Davorčana u ovom zlokobnom vremenu.

 

Prva knjiga je podijeljena u dva dijela.

 

Osim pregovora prvi dio je podijeljen u 6 naslova i to:

 

1.      Nekoliko riječi o kretanju broja stanovništva Banje Luke i banjalučke regije.

 

2.      Kronologija ratnih događanja i protjerivanja 1991./92 – 1995.g.

 

3.      Značajna događanja i pritisci na Hrvate banjalučke biskupije tijekom 1995.g.

 

4.      Korespodencija između načelnika općine Davor i Srbac 1995.-1996.g.

 

5.      Zahvale davorčanima za humanost

 

6.      Pisani dokumenti i foto-dokumentacija o progonstvu

 

Sažetak

 

Bibliografija

 

Drugi dio knjige je popis prognanih stanovnika s banjalučkog područja koji su čamcima prevezeni u Davor u razdoblju od 14.08.1995.g. do 31.12.1995.g. prema popisu granične policije Ministarstva unutarnjih poslova RH po datumima.

 

Prema toj evidenciji kod Da

vora je Savu prešlo za trideset dana, jer se nije prelazilo svaki dan, 20.836 protjeranih Hrvata i Muslimana.

 

Druga knjiga obuhvaća popis prognanih stanovnika s banjalučkog područja koji su čamcima prevezeni u Davor u razdoblju od 14.08.1995.g. do 31.12.1995.g. prema popisu granične policije Ministarstva unutarnjih poslova RH po abecedi.

 

Zašto predstavljamo i preporučujemo ovu knjigu?

 

Zasigurno niti u jednoj knjizi nije više puta napisano ime sela; Donja Dolina, Gornja Dolina i Novo Selo, jer pored imena svake osobe piše mjesto rođenja i mjesto odakle dolazi.

 

Naime, pažljivim čitanjem imena osoba koje su prešle rijeku Savu kod Davora ustanovljeno je da su iz naših dolinskih sela 124 osobe evidentirane. (od ukupno 1204 stanovnika u dolinskim selima na početku rata, na dan 15.rujna 1995.g. ostalo ih je samo 34, a  ove 2004.g. taj je  broj prepolovljen).

 

Bilo bi lijepo kada bi svaka prognana obitelj u svojoj kući imala ovu knjigu kao znak sjećanja na vrijeme patnje, straha i neizvjesnosti.

 

Obje knjige se mogu nabaviti kod autora u Zagrebu, Ulica Granice 28, a informacije na mob:098/822-114.

0