Vijesti

VlČ. ZLATKO SUDAC O MOLITVI BL. IVANA MERZA

Vlč. Zlatko Sudac objavio je u posljednjem broju isusovačkog znanstvenog teološkog časopisa OBNOVLJENI ŽIVOT, (Vol. 65, br. 1, ožujak 2010., str. 97-112) opširan članak posvećen molitvi bl. Ivana Merza. Članak nosi naslov: MOLITVENI ŽIVOT BLAŽENOGA IVANA MERZA. U članku autor veoma iscrpno i dokumentirano obrađuje temu pod nekoliko vidika: vlastita svjedočanstva bl. I. Merza o svojoj molitvi, potom njegovi tekstovi o molitvi općenito, te izjave suvremenika o njegovoj molitvi. Članak za sada još nije objavljen u cijelosti na Internetu nego se može pročitati u samom časopisu u tiskanom obliku.

OBNOVLJENI ŽIVOT može se kupiti u katoličkim knjižarama VERBUMA ili izravno naručiti na adresi Uredništva: OBNOVLJENI ŽIVOT, Filozofsko teološki institut Družbe Isusove 10000 Zagreb, pp 169, Jordanovac 110 Telefon: 01 235 4050 Fax: 01 235 4049 Email: [email protected]

Službeni SAŽETAK članka vlč. ZLATKA SUDCA kako je objavljen u OBNOVLJENOM ŽIVOTU: Blaženi Ivan Merz (1896-1928) ostavio nam je dragocjenu duhovnu baštinu koja je postala izvor nadahnuća budućim naraštajima. Osim pisanih dokumenata, bl. Ivan nam je ostavio i primjer svoga svetačkog života prožetog dubokom molitvom. Sve to predstavlja dragocjeni izvor za proučavanje djelovanja Božje milosti u njegovoj duši kojoj se spremno odazivao i s kojom je velikodušno surađivao. Molitveni život bl. Ivana Merza nije se do sada dovoljno sustavno istražio i prikazao. Ovaj članak želi stoga biti daljnji doprinos tome istraživanju. U prikazu molitvenog života bl. Ivana Merza razlikujemo nekoliko momenata: njegovo svjedočanstvo o vlastitoj molitvi, potom ono što govori o molitvi općenito, savjetujući je drugima, i zatim ono što su o njegovoj molitvi zapazili i rekli drugi. Molitveni život bl. Ivana Merza bio je usko povezan s liturgijom, koja mu je davala osnovni ton. Živjeti Isusov život s Crkvom, tako je definirao njegovu duhovnost p. Josip Vrbanek, njegov duhovnik. Pod tim podrazumijeva u prvom redu duboku uronjenost bl. Ivana u liturgijsku molitvu. Osim liturgijske molitve, koja je svoj vrhunac imala u dnevnom sudjelovanju u sv. misi i primanju euharistije, bl. Ivan je obavljao i druge oblike molitve, a to su: adoracija i meditacija, božanski časoslov, pobožnost Presvetom Srcu Isusovu i Blaženoj Djevici Mariji, kojoj je svakodnevno molio krunicu. Njegov molitveni život toliko je bogat i poučan da je Papa Ivan Pavao II. na dan njegove beatifikacije mogao reći i ove riječi: On će od danas biti uzor mladeži, primjer vjernicima svjetovnjacima!

0