Vijesti

Dragi Dolinci (broj 31)

Dragi Dolinci, poštovani čitatelji!

Naš godišnjak “Suza dolinska”, koji je postao punoljetan još prošle godine, (navršilo se 18 godina od izlaska prvog broja iz tiska – štampe) a navršilo se i 10 godina od njegove nazočnosti na internetskim stranicama, nebi trebala biti knjiga, kako je već nazvaju, koja se prelista, nešto pročita a potom odloži negdje odakle će se, ikada, ili tko zna kada uzeti u ruke. Svi brojevi bi trebali biti negdje na dohvat ruke, jer svi oni čine jednu cjelinu. Zašto? Zbog toga što su u jednom broju npr. popisi poginulih u II sv. ratu i poraću za jedno selo, u drugom za drugo i tako dalje. Isto tako i popis stanovništava iz 1929. godine za svako selo je u posebnom broju, kao i popisi stanovništva iz 1948, odnosno 1949. godine.

Vlč. Pero Ćolić bosanskogradiški župnik je u rubrici Iz starog kraja lijepo prikazao kronološki događanja koja su se zbili u našim krajevima u tijeku 2014. godine, a ja ću se osvrnuti na neke teme u ovom broju.

Hrvatska je povijest velikim dijelom ispisana mučeničkom krvlju. Hrvatski je narod morao kroz duga stoljeća stati na braniku vjere, slobode i kulture, boriti se za: “Krst
časni i slobodu zlatnu”. Tom je borbom zaslužio dičan naziv “Predziđe kršćanstva”, koju mu je dao papa Leon X godine 1519. Brojni su sinovi hrvatskog naroda u toj borbi dali svoje živote za najuzvišenije ideale, u domovini i izvan domovine, i tako zaslužiti opće udivljenje i poštovanje. Zbog toga smo uz katolički kalendar za ovu, 2015. godinu, donijeli i popis hrvatskih mučenika, do sada prikupljeno, po spomendanima njihovog prelaska u vječnost.
Popis žrtava Drugog svjetskog rata za župu Dolina smo objavili u 15., 16., 17. i 18. broju “Suze dolinske” te u monografiji “Dolina bosanska u prošlosti i sadašnjosti”, ali nikada cjelovitiji pregled žrtava II. sv. rata i poraća za naša područja nismo imali, dok se msgr. dr. Anto Orlovac nije prihvatio tog teškog, mukotrpnog i dugotrajnog posla te napravio, prema raspoloživim podacima popis i za župu Dolina. U ovom broju “Suze” objavljujemo prvi dio toga uradka, a to je popis žrtava II. svjetskog rata i poraća za Donju Dolinu, a u narednim brojevima ćemo i za ostala naseljana mjesta župe Dolina.
Navršlo se deset godina od mučeničke smrti našeg bivšeg župnika msgr. Kazimira Višatickog. Tom prigodom smo u suradnji sa Župni uredom sv. Rok iz Bosanske Gradiške dali tiskati SPOMEN SLIČICE, a napravljen je i slikopis dokumentarni film o životu i uspješnom djelovanju našeg mučenika.
Nakon što je prošle, 2013. godine Crkva u Hrvata dobili blaženika Miroslava Bulešića – mučenika, na Stepinčevo nas je obradoval vijest kako ćemo u dogledno vrijeme imati još jednog svetca hrvatskog roda i plemena bl. kardinala Alojzija Stepinca.
Papa Franjo nam je na blagdan Božanskog milosrđa podario dva svetca: Ivana XXIII i Ivana Pavla II. Svetaca nikada dosta!

U BiH su 12. listopada 2014. godine održani 7 izbori od završetka rata. Da li smo iskoristili svoje pravo za glasovanje, koje smo mogli obaviti dopisnim putom?

Prošlogodišnji zaplanirani poslovi glede radova na uređenju okoliša oko crkve u Gornjoj Dolini, hvala Bogu pošli su se realizirati, čak u većoj mjeri nego što se mislilo i očekivalo.
I dalje Vas ovim putom pozovamo da se odazovete na sve vrste akcije kako pružanju novčane pomoći i tako sudjelujete u izvođenju radova za održavanju groblja u Donjoj Dolini tako i oko crkve u Gornjoj Dolini.

Požeški biskup, msgr. dr. Anutn Š kvorčević nas nije ni ove godine zboravio pa nam je uputio pismo ohrabrenja i potpore. Puno nam to znači. Hvala mu.

Ove godine je u Banja Luci obilježno 25 godina biskupstva msgr, dr. Franje Komarice (o čemu imamo prilog u “Suzi”), a u Sarajevu, svečanim Misnim slavljem i prigodnom akademijom, 27. studenog 2014. svečano je obilježena 20-ta obljetnica kardinalske službe nadbiskupa metropolita vrhbosanskog Vinka Puljića. Godine 1990. kardinal Vinko, koji je do tada obnašao župničku službu u Bosanskoj Gradiški, imenovan je vicerektorom Vrhbosanske katoličke bogoslovije u Sarajevu. Vrhbosanskim nadbiskupom imenovan je 7. prosinca 1990., a 6. siječnja 1991. godine Sveti Otac Ivan Pavao II. posvetio ga je u Rimu. Ustoličen je u Sarajevu, 19. siječnja 1991. Papa Ivan Pavao II. 30. listopada 1994. imenovao ga je kardinalom, a u Kardinalski zbor primljen je na konzistoriju 26. studenog iste godine. Čestitamo mu.

Zakoračili smo u GODINU POSVEĆENOG ŽIVOTA. Prema Papinoj odluci, 2015. godina određena je da bude Godina posvećenog života. o obljetnici objavljivanja Konstitucije Lumen gentium. Službeni početak je obilježen svečanom misom u Bazilici sv. Petra u Rimu, 21. studenoga ove godine, a službeni završetak 21. studenoga 2015., o 50. obljetnici objavljivanja Dekreta Perfectae caritatis. Ponekad sjetimo riječi nadbiskupa đakovačko-osječkog msgr. Đure Hranića: Došašće i Godina posvećenog života vrijeme budnosti i vrijeme budnih”

Mir i svako dobro, sretan i veseo Božić, a Božji blagoslov neka Vas prati tijekom cijele 2015. godine.

U r e d n i k  Milorad Oršulić-Mican

0