Članak

Dragi Dolinci (broj 31)

Dragi Dolinci (broj 31)

Dragi Dolinci, poštovani čitatelji!

Naš godišnjak “Suza dolinska”, koji je postao punoljetan još prošle godine, (navršilo se 18 godina od izlaska prvog broja iz tiska – štampe) a navršilo se i 10 godina od njegove nazočnosti na internetskim stranicama, nebi trebala biti knjiga, kako je već nazvaju, koja se prelista, nešto pročita a potom odloži negdje odakle će se, ikada, ili tko zna kada uzeti u ruke. Svi brojevi bi trebali biti negdje na dohvat ruke, jer svi oni čine jednu cjelinu. Zašto? Zbog toga što su u jednom broju npr. popisi poginulih u II sv. ratu i poraću za jedno selo, u drugom za drugo i tako dalje. Isto tako i popis stanovništava iz 1929. godine za svako selo je u posebnom broju, kao i popisi stanovništva iz 1948, odnosno 1949. godine.

Vlč. Pero Ćolić – bosanskogradiški župnik je u rubrici „Iz starog kraja“ lijepo prikazao kronološki događanja koja su se zbili u našim krajevima u tijeku 2014. godine, a ja ću se osvrnuti na neke teme u ovom broju.

Hrvatska je povijest velikim dijelom ispisana mučeničkom krvlju. Hrvatski je narod morao kroz duga stoljeća stati na braniku vjere, slobode i kulture, boriti se za: “Krst
časni i slobodu zlatnu”. Tom je borbom zaslužio dičan naziv “Predziđe kršćanstva”, koju mu je dao papa Leon X godine 1519. Brojni su sinovi hrvatskog naroda u toj borbi dali svoje živote za najuzvišenije ideale, u domovini i izvan domovine, i tako zaslužiti opće udivljenje i poštovanje. Zbog toga smo uz katolički kalendar za ovu, 2015. godinu, donijeli i popis hrvatskih mučenika, do sada prikupljeno, po spomendanima njihovog prelaska u vječnost.
Popis žrtava Drugog svjetskog rata za župu Dolina smo objavili u 15., 16., 17. i 18. broju “Suze dolinske” te u monografiji “Dolina bosanska u prošlosti i sadašnjosti”, ali nikada cjelovitiji pregled žrtava II. sv. rata i poraća za naša područja nismo imali, dok se msgr. dr. Anto Orlovac nije prihvatio tog teškog, mukotrpnog i dugotrajnog posla te napravio, prema raspoloživim podacima popis i za župu Dolina. U ovom broju “Suze” objavljujemo prvi dio toga uradka, a to je popis žrtava II. svjetskog rata i poraća za Donju Dolinu, a u narednim brojevima ćemo i za ostala naseljana mjesta župe Dolina.
Navršlo se deset godina od mučeničke smrti našeg bivšeg župnika msgr. Kazimira Višatickog. Tom prigodom smo u suradnji sa Župni uredom sv. Rok iz Bosanske Gradiške dali tiskati SPOMEN SLIČICE, a napravljen je i slikopis – dokumentarni film o životu i uspješnom djelovanju našeg mučenika.
Nakon što je prošle, 2013. godine Crkva u Hrvata dobili blaženika Miroslava Bulešića – mučenika, na Stepinčevo nas je obradoval vijest kako ćemo u dogledno vrijeme imati još jednog svetca hrvatskog roda i plemena bl. kardinala Alojzija Stepinca.
Papa Franjo nam je na blagdan Božanskog milosrđa podario dva svetca: Ivana XXIII i Ivana Pavla II. Svetaca nikada dosta!

U BiH su 12. listopada 2014. godine održani 7 izbori od završetka rata. Da li smo iskoristili svoje pravo za glasovanje, koje smo mogli obaviti dopisnim putom?

Prošlogodišnji zaplanirani poslovi glede radova na uređenju okoliša oko crkve u Gornjoj Dolini, hvala Bogu pošli su se realizirati, čak u većoj mjeri nego što se mislilo i očekivalo.
I dalje Vas ovim putom pozovamo da se odazovete na sve vrste akcije kako pružanju novčane pomoći i tako sudjelujete u izvođenju radova za održavanju groblja u Donjoj Dolini tako i oko crkve u Gornjoj Dolini.

Požeški biskup, msgr. dr. Anutn Škvorčević nas nije ni ove godine zboravio pa nam je uputio pismo ohrabrenja i potpore. Puno nam to znači. Hvala mu.

Ove godine je u Banja Luci obilježno 25 godina biskupstva msgr, dr. Franje Komarice (o čemu imamo prilog u “Suzi”), a u Sarajevu, svečanim Misnim slavljem i prigodnom akademijom, 27. studenog 2014. svečano je obilježena 20-ta obljetnica kardinalske službe nadbiskupa metropolita vrhbosanskog Vinka Puljića. Godine 1990. kardinal Vinko, koji je do tada obnašao župničku službu u Bosanskoj Gradiški, imenovan je vicerektorom Vrhbosanske katoličke bogoslovije u Sarajevu. Vrhbosanskim nadbiskupom imenovan je 7. prosinca 1990., a 6. siječnja 1991. godine Sveti Otac Ivan Pavao II. posvetio ga je u Rimu. Ustoličen je u Sarajevu, 19. siječnja 1991. Papa Ivan Pavao II. 30. listopada 1994. imenovao ga je kardinalom, a u Kardinalski zbor primljen je na konzistoriju 26. studenog iste godine. Čestitamo mu.

Zakoračili smo u GODINU POSVEĆENOG ŽIVOTA. Prema Papinoj odluci, 2015. godina određena je da bude Godina posvećenog života. o obljetnici objavljivanja Konstitucije Lumen gentium. Službeni početak je obilježen svečanom misom u Bazilici sv. Petra u Rimu, 21. studenoga ove godine, a službeni završetak 21. studenoga 2015., o 50. obljetnici objavljivanja Dekreta Perfectae caritatis. Ponekad sjetimo riječi nadbiskupa đakovačko-osječkog msgr. Đure Hranića: “Došašće i Godina posvećenog života – vrijeme budnosti i vrijeme budnih”

Mir i svako dobro, sretan i veseo Božić, a Božji blagoslov neka Vas prati tijekom cijele 2015. godine.

U r e d n i k  Milorad Oršulić-Mican

0