Vijesti

STO PUTA DAROVAO KRV

SLAVKO SLAVE STIPANČEVIĆ
Rijetko je za čuti kako je netko sto puta darovao krv. Eto mi smo u mogućnosti da u ovom broju našeg Godišnjaka “Suza dolinska” razgovaramo s jednim od tih rijetkih osoba, naše gore list, a to je Slavko Stipančević poznatiji kao Slave rodom iz Gornje Doline.

U Velikoj vijećnici županijske uprave, prigodom Dana dragovoljnih darivatelja krvi 25. listopada, svečano su uručene Povelje zahvalnosti Brodsko-posavske županije. Nakon pozdravnih riječi pročelnice Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Klare Š ćuka, skupu su se prigodnim riječima obratili rukovoditeljica Službe za transfuziju Opće bolnice Dr. Josip Benčević” Slavonski Brod Marica Piplović, predsjednik Županijskog društava Crvenog križa i ravnatelj novogradiškog Društva CK Franjo Pavlović, župan Danijel Marušić i predsjednik Županijske skupštine Pero Ćosić.
Stara poslovnica kaže da tko je spasio jedan život spasio je cijeli svijet, a svatko od vas spasio je najmanje jedan ljudski život. Svaka je kap krvi dragocjena!” istaknuo je župan Marušić, uputivši darivateljima najsrdačnije čestitke i zahvalu za njihov plemeniti čin. Predsjednik Županijske skupštine podsjetio je i na posljedice centralizacije u zdravstvu i pripajanja novogradiške bolnice brodskoj, zbog čega se krv više ne može davati u bolnicama, nego se akcije darivanja krvi provode u društvima Crvenog križa.
I Gradsko društvo Crvenog križa Nova Gradiška tradicionalno okupilo dobrovoljne davatelje krvi iz Nove Gradiške i deset općina novogradiškog kraja da bi dokazanim humanitarcima, uz druženje, dodijelilo priznanja. Ukupno 71 višestruki davatelj krvi dobio je priznanja, pohvale i prigodne poklone za iskazanu humanost.
Za 100 puta darovanu krv odličje Crvenog križa dobio je SLAVKO STIPANČEVIĆ iz Nove Gradiške. Medalju, zlatnik i ručni sat poklon Grada Nova Gradiška uručili su mu zamjenica gradonačelnika mr. Ljiljana Lukačević, Franjo Pavlović, ravnatelj Gradskog i Županijskog društva CK i Marija Guberović, predsjednica Gradskog društva CK Nova Gradiška.
Priznanja i poklone za 75 puta darovanu krv dobili su Stjepan Lazić iz Starog Petrovog Sela i Jovan Stojaković iz Nove Gradiške.
Za 50 puta darovanu krv priznanja su dobili Đuro Galović iz Nove Kapele, Alojz Jakirčević iz Davora, MATO KNEŽEVIĆ iz Gorica kod Dragalića, Dominiko Menegoni iz Nove Gradiške i Josip Orlovac iz Okučana.
Za 35 puta darovanu krv , što je u rangu 50 davanja za muškarce, priznanje je dobila Nada Bešlić iz Nove Gradiške.
Izvršavajući svoje plemenito poslanje kao dobrotvori čovječanstva vi ostavljate svoje ime zapisano u povijesti. Hrvatski Crveni križ ponosi se vama. Želimo da se i vi tako osjećate jer svojim uzorom i primjerom štitite plemenite ciljeve i pozivate druge da se pridruže i daju svoj doprinos. Danas je prigoda da vam se zahvalimo i uručimo priznanja Hrvatskog Crvenog križa. U ime Društva Crvenog križa Brodsko-posavske županije, Gradskog društva CK, u svoje osobno ime i ime svih onih kojima ste pomogli vam se zahvaljujem na nesebičnosti i ustrajnosti – kazao je Franjo Pavlović.

TKO JE SLAVKO STIPANČEVIĆ SLAVE?

Slave se je rodio 11. svibnja 1944. god. od oca Ilije (1905.) i majke Janje r. Miklić (1909.)
Roditeljima se prije njega rodila kćerka Milka 1931. koja će se udati za Vinka Vonića, Anto Tunja 1933., Ivo Ifro 1936., Mirko Miro 1938., Mijo Miša 1941. i najmalđi Filip Fićo 1947. godine.
Bosonogo djetinjstvo je proveo u rodnoj Gornjoj Dolini, a Osnovnu školu, koja je trajala 4 godine završio u Donjoj Dolini.
Godine 1962. upošljava se u Zagreb u građevinskom poduzeću “Gradnja” kao radnik s dizalicom.
Nakon 2 godine, dakle 1964. odlazi na odsluženje vojnog roka u Skopje. Slijedeće godine 1965., kao vojnik, prvi put dragovoljno daruje krv. Slijedeći puta je to bilo 1966. god.
Po dolasku iz tzv. JNA 7. svibnja 1966. god. se zapošljava u Općoj bolnici Nova Gradiška kao radnik i pomoćni soboslikar i ličilac.
Te iste godine, uoči sv. Ilije, 19. srpnja 1966. se oženio s Justinom Vonić. Bog ih je obdario sa sinom i kćerkom. Srećkom je rođen 1967. godine, koji će se oženiti sa Spomenkom Jurić kćerkom Ive Ice Jurić i majke Jelene r. Lagundžija. Imaju tri sina: Krunoslava rođenog 1988. god., Darija 1991., i Adreja 1994. god.

Kćerka Suzana je rođena 1970. godine koja se je udala za Darka Krajčik.

Godine 1972. Slave započinje vanredno školovanje za KV soboslikara i ličilca, a nekoliko godina kasnije 1987. za strojara parnih kotlova i centralnog grijanja.
Po dobivanju kvalifikacija nastavlja djelatnost u novogradiškoj općoj bolnici ali ovoga puta kao domar.
Početkom 2004. god. odlazi u mirovinu.

Od svog odlazka iz Gornje Doline 1962. godine u nju se nije vratio da bi tamo živio, ali ju je stalno nosio u srcu. Ni jedan dolinski blagdan kirvaj nije mogao proći bez njegove nazočnosti. Rado je preko vikenda navraćao kod braće koja su ostala živjeti u Gornjoj Dolini: Tunji koji se bavio zidarstvo kao i brat Ifro te Mirko koji je radio kao strojar na Crpnoj stanici (pumpi) u Gornjoj Dolini sve do počeka rata u Bosni i Hercegovini.

I danas, nakon tragedije koju je doživio njegov rodni kraj i uža okolica, odlazi u nju. Ni jedna akcija glede uređenja groblja i grobljanske kapelice u Donjoj Dolini kao i Crkve u Gornjoj Dolini nije moglo proći bez njegovog doprinosa.

Posebno se raduje akciji uređenja unutrašnjosti crkve u Gornjoj Dolini, koja bi, ako financijske mogućnosti dozvole 2015. godine bila sprovedena. Riječ je o gletovanju, šmirglanju a potom bojanju zidnih površina.

Dolince i Novoselce srdačno pozdravlja i želi im puno Božjeg blagoslova u povodu nadolazećih blagdana.

BRAĆA I SESTRA STIPANČEVIĆI NA OKUPU

BRAĆA I SESTRA STIPANČEVIĆI NA OKUPU

SLAVE NA DOLJANSKOM GROBLJU S TRIMEROM

SLAVE NA DOLJANSKOM GROBLJU S TRIMEROM

I METLOM

I METLOM

ISPRED CRKVE U GORNJOJ DOLINI NAKON AKCIJE

ISPRED CRKVE U GORNJOJ DOLINI NAKON AKCIJE

SKORO DA NIJE BILO AKCIJE NA GROBLJU  U DONJOJ DOLINI A DA SLAVE NIJE SUDJELOVAO U NJOJ

SKORO DA NIJE BILO AKCIJE NA GROBLJU U DONJOJ DOLINI A DA SLAVE NIJE SUDJELOVAO U NJOJ

S MOLERSKIM VALJKOM U KAPELICI NA GROBLJU U DONJOJ DOLINI

S MOLERSKIM VALJKOM U KAPELICI NA GROBLJU U DONJOJ DOLINI

0