Vijesti

Iz Starog Kraja (broj 31) Vlč. Pero Čolić

Dragi Dolinci i Bosanskogradišćanci,  gdjegod bili, ovdje i u svijetu!

Proslavili smo Božićne blagdane i novogodišnje praznike i obavljen je tradicionalni blagoslov obitelji gdje je bilo i poneko upozorenje što nije valjalo u prošlom vremenu.

Na dan 26. siječnja 2014. god. je obilježen Dan molitve za mir u Bosni i Hercegovini, kojoj smo se i mi u župi Bosanska Gradiška pridružili, a za Dan života 2. veljače, naš biskup msgr. dr. Franjo Komarica pozvao je na odgoj, svijest i savjest kako bi se život istinski volio, prihvaćao, njegovao i poštovao.

Korizmu smo obilježili na taj način što smo svakog petka i nedjelje prije sv. mise obavljali pobožnost križnog puta, na Cvijetnicu smo pjevali Muku, onako kako smo znali kada nas je malo. Na žalost, malo je vjernika dolazilo i na obrede Velikog tjedna.

Vrijeme je kišovito pa se u njive ne može ući s namjerom da se njive zasiju. Stalno se gleda u nebo.

Emaus u Dolini je obilježen na uskrsni ponedjeljak sv. misom u 11 sati. Iz Hrvatske su došle samo 2 osobe, iz Doline nekoliko … Konačno je ocjenjeno da do daljnjeg neće biti Emausa.

Prije toga, 7. ožujka u Dolini je provaljena župna kuća i uništena elektroinstalacija koja je bila obnovljena. O tome je obavještena Policijska postaja u Bosanskoj Gradišci i Biskupijski ordinarijat u Banja Luci. Navodno su pronađeni počinitelji, ali nitko nije nadoknadio štetu.

Na drugu uskrsnu nedjelju blagdan Božanskog milosrđa sv. otac papa Franjo je proglasio svetim dvojicu papa Ivana XXIII. i Ivana Pavla II.

Na nedjelju iza Markova služena je sv. Misa na groblju Gradina u Donjoj Dolini i tom prigodom je obavljen tradicionalni blagoslov polja.

Tijekom Gospinog mjeseca svibnja u bosanskogradiškoj crkvi smo prije sv. Mise molili krunicu.

Na petu uskrsnu nedjelju, 18. svibnja u župi sv. Roka u Bos. Gradišci je bila krizma. Od mogućih petoro, troje krizmanika je primilo taj sv. sakrament koji je podijelio pomoćni banjolučki biskup msgr. dr. fra Marko Semren. Župnik mu se zahvalio u ime krizmanika, roditelja i župne zajednice.

Budući da je istekao petogodišnji mandat vijećnicima Župno-pastoralnih vijeća i Župno-pastoralnih vijeća za župe Bos. Gradiška i Dolina. Dosadašnjim vijećnicima se zahvalilo na njihovoj službi a novi su prisegnuli na Duhove kada im je i zaželjen uspjeh i dobra suradnja.

Na Petrićevcu smo 21. lipnja sv. Misom obilježili obljetnicu dolaska svetog pape Ivana Pavla II. u Banja Luku kada je proglasio blaženim Ivana Merza, na blagdan sv. Petra i Pavla je obilježen i župnikov imendan, a na sv. Bonu zaštitnika Banjlolučke biskupije je naš biskup Franjo proslavio 25-tu obljetnicu upravljanja biskupijom.

Blagdan sv. Joakima i Ane je proslavljen na katoličkom groblju u Brestovčini zavjetnom sv. Misom. Pokrenuti su dogovori kako bi se ogradio novi dio groblja uz staro groblje u tom mjestu. Radovi na ograđivanju crkvenog dvorišta u Dolini dobro napreduju, a dovršen je i trotoar oko crkve i prilaz župnom uredu.

U župi sv. Leopolda Mandića u Ljubiji, 27. srpnja bila je velika svečanost za našu biskupiju Mlada misa vlč. Predrag Ivandića.

Patron župe Dolina Veliku Gospu proslavili smo sv. Misom koju je predmolio p. Damir Š Šokić sin ove župe u koncelebraciji s vlč. Perom bosanskogradiškim župnikom i upraviteljem župe Dolina, nakon koje je blagoslovio Spomen ploču ubijenih dolinskih župnika, koju je on i dao izraditi. Hvala mu!

Proslavili smo i zaštitnika Bosanske Gradiške sv. Roka sv. Misom u 10,30 sati koju je predmolio fra Ivo Orlovac dekan, gvardijan i župnik s Petrićevca u koncelebraciji s fra Dujom Ljevarom, p. Damirom Š Šokić i mjesnim župnikom vlč. Perom Čolić. Svećenika i časnih sestara je bilo manje nego prijašnjih godina zakazala je Banja Luka Budžak i Nova Topola. Iza mise svi su bili pozvni na zajednički objed. Hrane i pića je bilo dovoljno za sve.

Zadnje nedjelje u kolovozu sv. Misa je bila u Donjoj Dolini na groblju obilježili smo blagdan mučeništvo sv. Ivana Krstitelja. Okupilo se tek dvadesetak vjernika.

Na Malu Gospu, 8. rujna slavili smo sv, Misu na groblju u Čatrnji. Groblje je nepokošeno, nitko ne daje dragovoljni prilog kako bi se trava pokosila i groblje uredilo. Nakon misnog slavlja župnik i časna sestra su pozvani na ručak kod Š tefana Koptera.

Počelo se s vjeronaukom pri crkvi. Sve je malo zahladilo nakon Krizme i ljetnih praznika, ali se nadam da će mala šačica djece opet redovito dolaziti na vjeronauk.
Odazvali smo se na pozivu na molitvu za III. izvanrednu Biskupsku sinodu na kojoj je sudjelovao u Rimu i naš biskup Franjo.

Druge subote u mjesecu listopadu je bilo vjerničko hodočašće Vrhbosanske nadbiskupije i Banjolučke biskupije u Mariju Bistricu.

Na dan 12. listopada su održani Opći izbori u Bosni i Hercegovini. Biskupska konferencije BiH je poticala vjernike da iziđu na izbore i tako ispune svoju moralnu i građansku obvezu i daju svoj glas kandidatima za odgovorne političke službe.

Nakon što je prije nekoliko godina restaurirana unutrašnjost crkva sv. Roka u Bosanskoj Gradiški, 15. listopada je otpremljen je glavni oltar, dva sporedna oltara i propovjedaonica u Njemačku na restauracijski zahvat.

Na Misijskoj nedjelji, osim molitve, priložili smo i svoje skromne priloge za rad misionara diljem svijeta.

Zadnje nedjelje u listopadu, u povodu blagdana Svih Svetih i Dušnog dana, kao i svake godine smo se okupili na groblju Gradina u Donjoj Dolini gdje smo slavili sv. Misu, a nakon nje su moljena opjela nad grobovima onih za koje je to rodbina željela. Na sam blagdan Svih Svetih smo Misu slavili i molili opjela u Brestovčini, a na Dušni dan u Čatrnji. Na molitvu opjela na groblje u Cerovljanima nitko nije došao.

Dana 30. listopada u travničkom sjemeništu je održan sastanak svih dekana i biskupa Bosne i Hercegovine, a 8. studenog održan je Dan mladih Banjolučke biskupije u župi Gornja Ravska u povodu obljetnice smrti mladog župnika Ivana Grgića. Križni put od mjesta strijeljanja vlč. Ivana (1992. godine) predvodio je pomoćni Banjolučki biskup Marko Sermen, a misno slavlje je predvodio biskup Franjo Komarica. Nakon toga je izveden prigodan program i druženje okupljene mladeži.

Obilježili smo 18. studenog desetu obljetnicu mučeničke smrti msgr. Kazimira Višatickog. Sv. Misu zadušnicu je predmolio msgr. dr. Marko Sermen pomoćni Banjolučki biskup.

Idemo u susret Došašću, a time i Božiću. Treba obaviti božićni ispovijed, obići bolesnike, okititi borove i oprostiti se s ovom, starom godinom.

Svima radostan Božić ibožićne blagdane, te blagoslovljenu Novu 2015. godinu želi

Vlč. Pero Čolić,
župnik bosanskogradiški i upravitelj župe Dolina

0