Vijesti

Papa Ivan Pavao II. 3 put u Hrvatskoj 5.- 9. lipnja 2003.

Pod geslom «Obitelj put Crkve i naroda», papa Ivan Pavao II. treći puta je pohodio Hrvatsku i tako ostvario svoje stoto pastoralno putovanje izvan Italije. Bio je to jedinstven milosni i nezaboravni događaj za sve Hrvate, kako u domovini tako i u dijaspori, jer kroz svu povijest hrvatskog naroda ni jedan dosadašnji Papa, za vrijeme svoga papinskog pontifikata, nije tri puta osobno pohodio Hrvatsku. To je htio, želio i učinio papa Ivan Pavao II.!

Naime, od četvrtka, 5. lipnja do ponedjeljka, 9. lipnja 2003. Sveti Otac Ivan Pavao II. je boravio u Rijeci, Dubrovniku, Osijeku, Đakovu i Zadru. A evo što se tih dana događalo u spomenutim gradovima Lijepe naše:

Krk Rijeka, četvrtak 5. lipnja 2003.

Točno u 16:45 sati, papa Ivan Pavao II. je zrakoplovom «Alitalije» stigao u zračnu luku «Rijeka» na otoku Krku. Papa je dočekan sa najvišim državnim i vojnim počastima, a pozdravni govor i riječi dobrodošlice uputio mu je predsjednik RH Stjepan Mesić. Papu su tom prigodom pozdravili i crkveni dostojanstvenici na čelu s msgr. Josipom Bozanoćem, nadbiskupom zagrebačkim. Ovom prigodom, u zračnoj luci na otoku Krku, papa Ivan Pavao II. je izrekao i svoj prvi govor prigodom trećeg pastirskog pohoda Hrvatskoj. Nakon završene ceremonije svečanog dočeka, papa Ivan Pavao II. i njegova pratnja, te crkveni i državni uglednici, uputili su se osobnim automobilima prema trajektnoj luci u Omišlju, od kuda su katamaranom «Judita» svi zajedno otplovili prema Rijeci. U Rijeku je Papa stigao oko 18:30 sati gdje ga je, u riječkoj luci, dočekalo razdragano mnoštvo vjernika. Odmah po dolasku Papa se papamobilom uputio u Riječko bogoslovno sjemenište, gdje se je, na kraju dana, susreo s predsjednikom Stjepanom Mesićem i njegovim najbližim suradnicima, te članovima obitelji. Ovom susretu su bili nazočni i neki članovi tajništva Svete Stolice.

Dubrovnik, petak 6. lipnja 2003.

Oko 10:00 sati Svet Otac je doputovao u dubrovačku zračnu luku «Ćilipi», gdje su ga riječima dobrodošlice i srdačnim pozdravima dočekale lokalne vlasti i crkveni dostojanstvenici na čelu s msgr. Želimirom Puljićem, biskupom dubrovačkim. Oko 10:30 sati Papa i njegova pratnja došli su u dubrovačku luku «Gruž», na mjesto koje je bilo predviđeno i uređeno za misno slavlje kojim će predsjedati Papa. Kako to već običava, Papa se prije mise provezao papamobilom kroz okupljeni vjerni puk kako bi ga pozdravio i pružio priliku da ga i sami vjernici izbliza vide i osobno pozdrave. U sjeni zidina i zvonika starog dominikanskog samostana «Sv. Križ», u 11:00 sati započelo je misno slavlje, tijekom kojeg je Sveti Otac proglasio službenicu Božju Mariju od Propetog Petković blaženom. Na ovom misnom slavlju sudjelovalo je oko 60. 000 vjernika. Nakon misnog slavlja papa Ivan Pavao II. toga popodneva se zadržao u Dubrovniku, gdje je u biskupskom dvoru na Gospinom polju bio dragi gost msgr. Želimira Puljića, biskupa dubrovačkog a u njemu i cijele biskupije i Splitsko-Makarske metropolije. Oko 17:30 sati Papa se papamobilom uputio prema zračnoj luci «Ćilipi» i na tom putu prošao je Stradunom kroz povijesni stari grad Dubrovnik, kratko se zaustavivši pred crkvom Sv. Vlaha (Sv. Blaža).

Osijek i Đakovo, subota 7. lipnja 2003.

Toga dana, u 9:45 sati papa Ivan Pavao II. je doputovao u osječku zračnu luku «Klisa», u kojoj je održan protokolarni pozdrav lokalnih vlasti i crkvenih dostojanstvenika na čelu s msgr. Marinom Srakićem, biskupom đakovačkim i srijemskim. Oko 10:45 sati Papa je papamobilom stigao u Sportsko-poslovnu zračnu luku Čepin, na prekrasno uređeni prostor za misno slavlje s narodom. Nakon pozdravnog ophoda papamobilom kroz okupljene vjernike, Sveti Otac je u Osijeku započeo misno slavlje u 10:45 sati. Na misnom slavlju s Papom u Osijeku je sudjelovalo oko 220.000 vjernika koji su sa svih strana u Osijek doputovali sa 560 autobusa, 2700 osobnih automobila i 17 vlakova. U samom završetku misnog slavlja Sveti Otac je novom krunom okrunio zavjetni Gospin kip iz Aljmaša (Đakovačka biskupija) te zavjetnu Gospinu sliku iz Voćina (Požeška biskupija). Nakon brojnih susreta nakon misnog slavlja, Sveti Otac je oko 17:00 sati, privatno posjetio i Đakovačku katedralu, gdje ga je pozdravilo oko 10. 000 okupljenih vjernika. Na putu prema zračnoj luci «Klisa» Sveti Otac je prošao kroz sam grad Osijek kratko se zaustavivši pred osječkom crkvom Sv. Petra i Pavla.

Rijeka, nedjelja svetkovina Duhova – 8. lipnja 2003.

Na rođendan Crkve, svetkovinu Duhova, papa Ivan Pavao II. je slavio svetu misu u Rijeci s početkom u 10:00 sati. Na ovom misnom slavlju je bilo oko 12. 000 vjernika. Točno u podne, Sveti Otac je molio Angelus (Anđeo Gospodnji), te se između ostaloga još jednom obratio mladima: «Papa na vas gleda s povjerenjem i pouzdanjem te vas danas ponovno pozivam da budete jutarnja straža, narod blaženstva, kako vas nazvah za vrijeme jednoga od svjetskih dana mladeži»! Toga istoga dana, u 17:30 sati, Papa se susreo i s premijerom RH Ivicom Račanom, da bi se oko 18:00 sati uputio u privatni posjet svetištu Majke Božje Trsatske. Papa se oko 18:45 sati sa Trsata uputio u Bogoslovno sjemenište u Rijeci i na tom putu kratko se zaustavio pred katedralom Sv. Vida u Rijeci.

Zadar, ponedjeljak blagdana Marije Majke Crkve 9. lipnja 2003.

Završnica trećeg pastirskog pohoda pape Ivana Pavla II. Hrvatskoj, bila je u Zadru. Papa je toga dana u zadarsku zračnu luku doputovao u 10:30 sati, te je, nakon pozdravnih ceremonija, oko 11:00 sati doputovao na zadarski Forum, gdje je u 11:15 sati započeo Službu riječi u zajedništvu s oko 120. 000 hodočasnika. Svoje stoto pastoralno putovanje izvan Italije i treći posjet Hrvatskoj, papa Ivan Pavao II. je zaključio riječima: «Hvala tebi, ljubljeni puče hrvatski koji si me dočekivao raširene ruke i srca otvorena po ulicama Dalmacije, Slavonije, Kvarnera Poznata mi je tvoja snaga, tvoja hrabrost i tvoje ufanje, i siguran sam da će ti tvoje zalaganje omogućiti da i ti ugledaš bolje dane»! Oko 12:45 sati Sv. Otac je došao u zadarsku zračnu luku «Zemunik», te nakon svečane oproštajne ceremonije, u 13:47 sati zrakoplovom Croatia Airlines otputovao put Vječnog grada, put Vatikana.

Priredio: p. Damir Š Šokić

0