Vijesti

Kirvaj u Dolini 2004

Budući da se već zadnjih nekoliko godina u Gornjoj Dolini organizira proslava svetkovine Velike Gospe – zaštitnice dolinske župe, može se konstatirati kako taj događaj počinje biti i tradicionalna župna proslava u rodnom kraju. Čini se da je svake godine sve više onih koji žele za Veliku Gospu biti na misnom slavlju u Dolini, jer je to prilika i za godišnji susret župljana, sada iseljene dolinske župe.

Odlučeno je da se ove, 2003. godine u Dolini – za Gospojinu – organizira pravi kirvaj, baš onako kako je to nekada bilo, dok se je živjelo u rodnom kraju. U tom kontekstu je dogovoreno da će msgr. dr. Franjo Komarica, biskup banjolučki predsjedati misnom slavlju, a u koncelebraciji će biti msgr. Kazimir Višaticki, župnik iz Bos Gradiške koji upravlja i župom Dolina, te p. Damir Š Šokić-dominikanac, sin dolinskog kraja. Kako bi susret župljana nakon mise bio ugodniji, dogovoreno je da netko, tko ima ugostiteljski obrt, u Dolinu dopremi pokretni šank, šator, piće i po mogućnosti nešto za jelo – npr. ćevape. Tako je i bilo. Kao najprikladnija osoba za ovaj posao, ali i svojom ponudom, pokazao se g. Smajo iz Bos Gradiške koji je zadovoljavao sve predviđene potrebe, što je on sa zadovoljstvom i prihvatio. E, a da bi sve bilo u domaćem štihu, za glazbeni dio će se pobrinuti domaći tamburaši – Dolinci, koji će svirati na tamburama od KUD-a «Tkanica» iz Okučana.

Nekoliko dana prije svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije, pristupilo se uređivanju okoliša crkve i njezinom unutrašnjem uređenju. Oko crkve je pokošena i uklonjena trava, a unutrašnjost je bila generalno očišćena i oprana, pa je s te strane sve bilo spremno za veliku proslavu naše Nebeske Zaštitnice. Bila je želja da se iz Banja Luke dopremi kip Bl. Dj. Marije, koji je iz dolinske crkve zajedno s još nekim predmetima, prije samog izgona vjernika iz Doline  odnesen u biskupski dvor na čuvanje. No, bilo je premalo vremena da se ta ideja realizira, pa je msgr. Kazimir, iz Bos. Gradiške dopremio veliki Gospin kip «Rosa Mistica», kako bi se vjernici ovom zgodom mogli moliti pred likom naše Nebeske Zaštitnice.

Budući da je 15. kolovoza ove godine padao u petak (početak vikenda), za očekivati je bilo velike gužve na graničnom prijelazu između Stare i Bosanske Gradiške. To se i ostvarilo, pa su mnogi Dolinci sa svojim automobilima zapali u kilometarske gužve. Na sreću, pogranična policija i carina nisu dugo zadržavali putnike na granici, tako da su svi mogli stići na početak misnog slavlja koje je, u dolinskoj crkvi, započelo u 12:00 sati.

Toga dana, 15. kolovoza 2003., pred oko 200 vjernika, biskup Franjo Komarica je započeo misno slavlje na crkvenim vratima blagoslovom novog župnog barjaka – župe Dolina, kojeg su izradile i župi darovale sestre Klarise iz Splita povodom Papinog posjeta Banja Luci. Nakon blagoslova, barjak je svečano unesen u crkvu i postavljen u samo svetište crkve. Pozdravljajući sve nazočne biskup Franjo Komarica je posebno pozdravio gospođu Doris Pack, zastupnicu Europskog parlamenta za srednju i istočnu Europu, koja je u Dolinu došla zajedno s njim i koja je bila nazočna na misnom slavlju. Kako je bilo i predviđeno, uz biskupa Franju Komarica na misnom slavlju u dolinskoj crkvi, koncelebrirali su msgr. Kazimir Višaticki, i p. Damir Š Šokić i ovogodišnji jedini Banjalučki mladomisnik vlč. Davor Klečina. Biskup Franjo Komarica je tom zgodom održao nadahnutu propovijed, te je između ostalog rekao i ovo:

 

« . . . Tko se je Gospi utekao, nije od nje ostavljen. Evo i danas ste došli da ovdje pred Bogom i pred Crkvom, pred biskupom i pred svećenicima, jedni pred drugima i pred predstavnicima Europe, koji su ovdje nazočni, posvjedočite svoj etnitet, tj. Da ste vjernici Kristovi i štovatelji drage Gospe čiju ste majčinu dobrotu i zaštitu dosta puta, a pogotovo u zadnjih deset godina osjetili u prognanstvu . . .»

 

Na samom kraju misnog slavlja biskup Franjo Komarica je pozvao nazočne vjernike na susret s Doris Pack zastupnicom Europskog parlamenta, koja je osobno željela, s Biskupom posjetiti Dolinu, kako bi potaknula vjernike na povratak – na stara ognjišta. Biskup je posebno istaknuo mogućnost direktnog razgovora i postavljanja konkretnih pitanja spomenutoj zastupnici Europskog parlamenta.

Nakon misnog slavlja, u sjeni starih borova i podignutog šatora, započeo je najavljeni susret s Biskupom i njegovom gošćom gospođom Doris Pack. No, sudeći prema u tom trenutku  priličnoj nezainteresiranosti okupljenih vjernika za politička pitanja vezana uz rodni kraj, moglo se naslutiti da od onakvog kirvaja, kakav je zamišljen neće biti ništa. Predviđeno pučko veselje nakon misnog slavlja je moralo biti pomaknuto zbog susreta s gospođom Doris Pack, koja je, osobno se predstavivši se, započela svoj govor otprilike ovako: Š teta je što nema povratka u, ovako lijepom, kraju. Vi biste se svakako trebali vratiti na svoja ognjišta, ali vam ja osobno u tome ne mogu pomoći. Čini se da je ovakav početak nastupa gospođe Doris Pack još više distancirao okupljene vjernike.

Tambure su mirovale, nekolicina zainteresiranih je postavljala pitanja Biskupu i Doris Pack, dok su drugi diskretno sjedali u svoje automobile i, napuštajući prostor ispred crkve, odlazili na groblje u Donjoj Dolini, a potom preko Save – u svoje nove domove.

Nakon svega, ostaje dojam da budućnost rodnog kraja malo koga zanima, da je zastupnika, političara i njihovih obećanja već svima «na vrh glave», pa makar oni bili i iz Europskog parlamenta. Jeli takav stav opravdan ili nije teško je prosuditi. Možda je Dolincima nakon svih ratnih patnji i organizacije cjelokupnog života «od nule», ovoga puta bilo ipak potrebno samo malo osjetiti podneblje rodnog kraja, posjetiti grobove svojih pokojnih, vidjeti ljude koji se viđaju samo ovom prigodom, možda malo zapjevati i zaplesati uz zvuke tamburice, kako je nekada to bilo i krenuti dalje kroz život prihvaćajući nametnutu stvarnost stanovnika nekog novog podneblja

Ipak – bilo kako bilo – lijepo je bilo vidjeti ljude na onom mjestu na kojem ih je Bog posijao i na kojem su nikli Čini se da baš nekako tu i pripadaju pa makar na jedan dan.

Iako smo toga popodneva, iz Doline otišli svatko svojim životnim putem, vjerujemo da će nas i dogodine Velika Gospa okupiti pod plaštem svoje Majčinske ljubavi na istom mjestu, u isto vrijeme na kirvaju u Gornjoj Dolini.

Marijana Oršulić

0