Vijesti

Iz Staroga Kraja

Dragi Dolinci i dragi prijatelji ovoga kraja!

ovako sam stavio naslov izvještaju, jer sam ponovo s tugom vidio da se slabo tko vraća u Dolinu. Ove godine, koja se evo bliži kraju, jedino se vratio g. Ante Lagundžija iz Donje Doline.

Želi da sevoje preostale dane koje mu je Gospodin podario, provede u svom rodnom mjestu na svojem starom ognjoštu.

Dabi Ivana Merza su se više i bolje ustatlili. Svakog desetog u mjesecu molimo Molitvu koju nam je dostavila Postulatura, te župnik izrekne koju misao iz njegova života. Živimo u nadi da će ga Sveti Otac uskoro proglasiti Blaženim.

06. siječanj. Blagoslov župne kuće. Već se uobičajilo da se po završetku blagoslova obitelji prve svetkovine, odnosno iza pučke Mise blagoslovi župna kuća. I ove godine došlo je gotovo sve ono naroda što je bilo na misi, a onda poslije blagoslova smo se malo počastili. Sve više osjećam da se ponovo stvara zajedništvo među vjernicima, a to je temelj daljnjega rada. iz Mise i zajedništva razvijaju se sve dobre akcije.

Katekumenat.

I ove godine imali smo katekumenska predavanja za odrasle nekrštene. Prijavilo se dvojica momaka (32. i 22. god.). Dobio sam dojam ozbiljnosti pristupa. Nakon završenih priprava krstili su se za Majčin dan, druge nedjelje svibnja ( 11. svibnja ov. g.), te još s njima petero djece koja su kroz vjeronauk u školi i župni vjeronauk dvije do tri godine bila pripravljana, odnosno njihova malodobna braća i sestre od 1. do 6. godina, a rodom su iz Gradiške, odnosno Nove Topole.

Uz Krštenje, koje je obavio generalni vikar Dr. Anto Orlovac, primilo je prvu ispovijed i Pričest desetero djece, a 10. kolovoza još dvoje iz Cerovljana, koji nisu mogli obaviti pripravu u toku školske godine. Tako smo ovog ljeta imali dvanest Prvopričesnika. Za naše prilike to je lijep broj. Dao dobri Isus da ustraju u odlukama koje su tom zgodom, prigodom obnove Krsnog zavjeta, izrekli.

U Korizmi smo provodili akciju pod motom “Pomozimo da i starost bude čovjeka dostojna”. Ovu akciju je uz suradnju Omladinskog centra i Župnika, razumije se, organizirao Caritas. Sakupljali su se prilozi za stare i nemoćne. Može se reći da je akcija lijepo uspjela.

Novi regal u sakristiji župne crkve u Bos. Gradiški.

U Korizmi smo prikupljali također priloge za izradu novog regala za našu crkvu. Regal je bio za Uskrs gotov. Polovinu je isplaćeno iz Kase, a polovinu su vjernici prikupili, odnosno darovali. Tako ćemo imati lijepi prostor za crkveno ruho, posuđe i ostale potrebštine crkve. Naime stari je ormar sasvim dotrajao, a bio je i premalen za potrebe crkve.

Dovod vode na groblje Brestovčina. nekako poslije Uskrsa mještani kod našeg groblja u Brestovčini su organizirali da dovedu fradsku vodu. Prikupili smo i mi priloge da imamo jedan priključak za vodu u našem groblju u Brestovčini. To je uplaćeno i ostavljen nam je priključak kao jednakopravnim učesnicima dovoda vode.

Milostinja za Irak. Na Gluhu nedjelju prikupljali smo jednu milostinju za stradalnike rata u Iraku. Tako smo pokazali svoju solidarnost za te jadne ljude koje nitko ne pita ništa, a teško stradavaju. I nama su u ratu pomagali drugi, red je bio da mi pomognemo drugima u nevolji. Narod je razumio i akcija je uspjela.

20. travanj Uskrs. Uskrs smo lijepo proslavili prema starinskom običaju. Slavili mise u svim crkvama, šarali jaja, iza mise se malo počastili, jedni drugima čestitali i tako se duhovno obnovili. No Uskrsni utorak, prema običaju, imali smo misu u Dolini. Neki su bili sudionici. No moram reći da se nije okupilo baš mnogo vjernika. Vjerujem da Vas je zapriječio rad na Vašim radnim mjestima. Treba zarađivati “kruh naš svagdanji”. Taj je kruh najslađi i najukusniji, kad se zaradi svojim poštenim rukama.

Posjeta mladih iz župe Čitluk biskupija Mostar

Na Bijelu nedjelju 27. travnja posjetila nas je grupa mladih iz župe Čitluk u Hercegovini. Bili su na proputovanju u Zagreb, gdje će prisustvovati Uskrsfestu. Slavili su s nama svetu Misu, pjevali i poslije mise izveli koncert. S njima je bio njihov župnik fra Mika, koji nas je obdario hercegovačkim misnim vinom. Hvala mu.

Blagoslov polja u Čatrnji i Mačkovcu. Na Spasovo smo imali misu i blagoslov polja u Čatrnji, gdje je lijepa kapela minirana i sav teren očišćen da nema ni traga, a na Duhove isto tako u Mačkovcu, gdje kapelica stoji, ali teško davastirana i sa krovišta odnešen crijep… Vhernici se zanimaju i zainteresirani su za obnovu kapelica.

U međuvremenu smo kapelicu u Mačkovcu pokrili ( nabavili nove letve i crijep sa poklapnicama). Tako kapelica više ne propada, a nadamo se, uz razumjevanje vjernika širom Republike Hrvatske i drugih zemalja, da ćemo radove oko dovršetka radova na proljeće nastaviti, tako da za Duhove slijedeće godine ondje slavimo misu u punom sjaju obnovljene kapele.

U Čatrnji vršimo pripreme oko postavljanja nove kapelice, koja bi se gradila na istom mjestu i prema istom planu (koji je sačuvan). Nešto malo novca su vjernici prikupili, a nadam se i ovim putem pozivam i druge koji ondje imaju svoje pokojne, da nam se pridruže u ovom plemenitom pothvatu. Samo ljubav prema Bogu i vjeri može graditi, što mržnja ruši. A ljubav je pobjednik, ne mržnja.

Proslava Svetog Ante u Bos. Gradiški i u Trošeljima

Svetkovinu, toliko štovanog svetog Ante, slavili smo misama u Bosanskoj Gradiški, te u Trošeljima, selu koje pripada župi Nova Topola. Ondje radno dođu i pravoslavni vjernici i daju svoje zavjete. Eto kako nas Sveci povezuju i sjedinjuju. Š to može čovjek može Veliki Bog i njegov Sluga.

15. lipanj Presveto Trojstvo. Za svetkovinu Presvetog Trojstva po običaju misu slavimo na groblju u Brestovčini. I ove godine se okupilo dosta svijeta, a groblje smo uz milodare vjernika malo bolje očistili te ogradu uredili postavivši nove žice i uređenjem stubova koji su poipravljani, akriž je osvježen.

22. lipanj 2003. Dolazak svetoga Oca Pape Ivana Pavla II u Banjaluku i proglašenje Blaženim Ivana Merza

Ovaj datum upisat će se zlatnim slovima u povijest naše Biskupije i cijelog ovoga kraja. Sveti Otac je posjetio Banjaluku, slavio svetu Misu na Petrićevcu i tom zgodom proglasio blaženim našega Banjalučanina Ivana Merza. Svi su  skeptičari i demantirani. Govorili su: što će nam Papa, dolazi u Hrvatsku, to je dosta, doživjet ćemo debakl jer nema svijeta, Republika Srpska doživjet će državnost pa će Srbi likovati… No, dogodilo se čudo: sa šezdesetak tisuća vjernika Papa je slavio misu. Mnoštvo je oduševljeno sudjelovalo, pjevalo, klicalo i ojačano vjeri pošlo svojim kućama.

Treba  odati priznanje i državnim organima koji su konkretno obavili svoj posao, naročito u pitanju sigurnosti, da se nikakav incident nije dogodio.

I naše župe su sudjelovale s dva autobusa hodočasnika i nekoliko osobnih  automobila, a među hodočasnicima bilo je i pravoslavnih i muslimana.

15. srpanj proslava svetog Bonaventure u Banjaluci. U našoj banjalučkoj katedrali i ove smo godine imali lijepo slavlje. Misu su predvodili naš Kardinal Vinko Puljić, te s njim još četiri Biskupa. Pripovjedao je đakovački biskup Marin Srakić. Sudjelovalo je pedest svećenika, te lijep broj vjernika za naše prilike. Nije zapažen veći dolazak vjernika izvana.

Proslava Velike Gospe i Svetog Roka. Veliku Gospu, kako i dolikuje, svečano smo proslavili u Dolini. Misu je predsavio naš Biskup msgr. dr. Franjo Komarica uz sudjelovanje O. Damira Š Šokić, dominikanca rodom iz Donje Doline, našeg ovogodišnjeg mladomisnika vlč. Davora Klečine i domaćeg župnika Kazimira Višaticki. Na misi je sudjelovala i gospođa Doris Pack, visoki funkioner u Parlamentu Europske Unije u Brusselu. Poslije mise uz zakusku, vjernici su visokoj gošći postavljali pitanja na koja je spremno odgovarala. No treba kazati da je interes bio mali, jer su vjernici poslije mise uglavnom pošli svojim odredištima, a samo maji broj je osto.

Svetkovinu svetog Roka u Bos. Gradišci predvodio je fra Dujo Ljevar, župnik iz Trna kod Banjaluke, uz suslavlje  o. Željka Jurkovića, gvardijana iz Bjelovara, domaćeg sina dr. Karla Višatickog, te domaćeg župnika. Polsije mise okupili smo se kod stola u Dvorani Župnog pastoralnog centra. gdje su vjernici priredili objed za stotinjak hodočasnika. Koliko sam primjetio naročito su bili zadovoljni oni koji su prvi puta ovdje sudjelovali u proslavi Rokova. Treba istaći da su se vjernici sami organizirali i tako pokazali zajedništvo. Samo zajedništvo će nas očuvati. U nebu nećemo biti kao rogovi u vreći, nago u slozi i ljubavi slaviti Velikoga Boga.

Župnikov godišnji odmor u Canadi

Odmah poslije Rokova župnik je otišao na godišnji odmor rodbini u Canadu. Posjetio brata svećenika Franju, te brata Ivu i sestru Mariju sa djecom u Torontu. Pun novih dojmova i zapažanja vratio se i već 7. rujna slavio pučku misu u Bos. Gradiški i sutradan na groblju u Čatrnji (Mala Gospa), te u utorak imao vjeronauk u školi “Danilo Borković”  . Vjeronauk se još drži u školi ” Vasa Ćubrilović”   u Bosanskoj Gradiški, te “Petar Kočić”  u Novoj Topoli.

Svi Sveti i Dušni dan u našim župama. I ove godine lijepo smo proslavili. Bilo je lijepo vrijeme. U Brestovčini, Čatrnji i Dolini, pobožnost je imao domaći župnik, a u Novoj Topoli msgr Ivica Božinković iz Banjaluke. Veseo sam da Vas mogu obavijestiti: na groblju Gradina posadili smo ove jeseni stotinu i pedeset čempresa sa južne, istočne i zapadne strane groblja. Za sada nemamo dugova. No još bi svakako želio onaj dio prema Savi zasaditi jelkama, a zato će trebati opet Vaše novčane pomoći kao i za daljnje uzdržavanje groblja. Bog i narod me nisu nikada napustili, pa vjerujem i dalje u vašu dobrotu.

Župnik je odmah u ponedjeljak 3. studenog otišao u Lištane da obavi trodnevne Duhovne vježbe, koje je predvodio O. Slavko Pavin, Isusovac iz Zagreba.

Svete mise radnim danom sada slavim ovim rasporedom: ponedjeljak, srijeda i petak ujutro u Samostanu Časnih sestara u Bos. Gradiški, a utorak, četvrtak i subota mise sa Jutarnjom  slavim u Samostanu Nova Topola.

Kava s vjernicima. Od nedavno smo uz pomoć zauzetosti g. Ivice Kovačevića, a i drugih, ponovo uobičajili nedjeljom iza mise imati zajedničku kavu u dvorani Župnog Centra. Ovo je lijepo primljeno kod naroda. Malo se narod razgovori, kad je hladno ogrije i zadovoljan ode svojim odredištima.

Zahvalna nedjelja. Ove godine smo 9. studenog proslavili Zahvalnu nedjelju. Djeca su radno donijela plodova sa njiha i iz vrtova i lijepo ih je bilo vidjeti u brojnijem učešću kod svete mise.

90. rođendan majke Barbare. U subotu 6. prosinca obilježili smo sa rodbinom rođendan moje majke Barbare. Ovih dana je često primala telefonske pozive i čestitke. Često je ponavljala: ” Eto još me priznaju”   i ” meni je moja kuma Juliška govorila kako ću ja pod stare dane lijepo proživjeti, jer sam dobro odgajala djecu, vodila ih u crkvu, oni se boje Boga, oni će tebe pod stare dane poštovati”. Jedna od većih nagrada i priznanja joj je ovogodišnji susret sa sv. Ocem Papom u Banjaluci.

Eto nešto sam se raspiso. Red je da završim. Sretan Vam Božić i blagoslovljena Nova 2004 godina.

 

Vaš ujak Kazimir 

0