Vijesti

Dragi Dolinci (broj 21)

Dragi Dolinci, poštovani čitatelji !  

U srijedu 28. siječnja 2004.g. Večernji list” je objavio članak pod naslovom: Suza Dolinska” prestaje izlaziti ?

Ovaj, 21. broj Suze” u Vašim rukama je dokaz da nije prestala izlaziti, Suza” i dalje teče”.

Dobri ljudi uz Božju pomoć to omogućuju. Hvala im!

I ne samo da je izišla treći puta kao godišnjak Župe Uznesenja Blažene Djevice Marije – Dolina kod Bosanske Gradiške u izgnanstvu nego se od druge polovice 2004.g. 20-i broj Suze” mogao pogledati na Internetu, na adresi www.suza-dolinska.com To su omogućili slavonskokobaški župnik msgr. Mijo Dukić i Kristijan Vonić, također iz Slavonskog Kobaša. Na istoj adresi će u tijeku ove godine biti i ovaj broj Suze”.

Župi Dolina i Dolincima je iz Vatikana stigla pismena zahvalnica kojom se u ime Sv. Oca Pape Ivana Pavla II zahvaljuje za dar kojim je župa Dolina darovala , 22. lipnja 2003.g. Preslik te zahvalnice i prigodan tekst objavljen je u ovom broju našeg godišnjaka.

U vremenu od 18. do 19. lipnja 2004.g. u zagrebačkom hotelu Sheraton, pod visokim pokroviteljstvom Jadranke Kosor potpredsjednice Vlade RH, a u suradnji sa Savezom udruga prognanih i izbjeglih u Domovinskom ratu i Udrugom Vukovarske majke, održan je Treći žrtvoslovni kongres.

Između brojnih tema, pod temom Domovinski rat, podnio sam referat Bosanska Gradiška i njena okolica u vrtlogu rata u Bosni i Hercegovini (1991.-1995.) Taj referat s popisom ubijenih Hrvata-katolika na području Bosanske Gradiške donosimo u cijelosti.

Na dan 2. listopada 2004. g. u Bosni i Hercegovini su održani Izbori na kojima su se birali vijećnici u Općinska vijeća i načelnici općina. Glasovati su imale pravo osobe koje su se za to registrirale, pa i mi u izgnanstvu, ako su na vrijeme dostavile obrazac  o registraciji. U Bosanskoj Gradiški se je kandidiralo 16 stranaka, a niti jedna s hrvatskim predznakom, te 8 osoba za načelnika općine. Prema saznanjima, mnogi izgnanici se nisu ni registrirali, a većina njih koji su dobili materijale za glasovanje nisu vratili  glasačke listiće uz obrazloženje; nisam imao za koga glasovati. Koliko je to opravdano?

Scenski prikaz Isusove muke i smrti ima višestoljetnu tradiciju. Srednjovjekovna skazanja s prizorima iz Isusova života početak su europske kazališne umjetnosti. Protekle Korizme nositelji glavnih uloga iz župe Dolina i Bosanska Gradiška potpomagani župnim uredom Sv. Vid, KUD-om Tkanica” i Općinom Okučani, po treći puta su na scenu postavili Muku i smrt Isusa Krista”. Nakon izvođenja predstave u Staroj Gradiški msgr. Kazimir je uskliknuo: Vi ste ovo skazanje doveli do savršenstva! O tome imamo zapis.

Mještani dolinskih sela koji su ostali u Dolini i oni koji su se vratili radosni su kada netko od Dolinaca i Novoselaca dođu u Dolinu. Tako je za Veliku Gospu, Dan mrtvih, ali i za slučajne dolaske. Ove jeseni su se i iznenadili jer je televizijska ekipa Hrvatske televizije posjetila Dolinu napravila jednu reportažu za emisiju Mir i dobro”koja je emitirana 3. listopada 2004.g. na 2. programu HRT.

U četvrtak 18. studenog 2004.g. nešto prije 10,oo sati nazvao me je pater Damir Š Šokić iz Zagreba i rekao: Micane, dogodilo se zlo! Javili su mi iz Banja Luke da je jutros msgr. Kazimir nađen mrtav. Sumnja se na ono najgore da je ubijen! 

Privodeći kraju riječ urednika” koja se ovoga puta oduljila, moram spomenuti kako na adresu Suze” u tijeku godine ponovno nije stigla niti jedna pošiljka, dok je elektronskom poštom u vidu čestitke stigla jedna pa je zaslužila da je objavimo.

Sretan Božić i obilje božjeg blagoslova tijekom cijele 2005.g. želi Vam Uredništvo Suze dolinske”.

0