Članak

Dragi Dolinci (broj 21)

Dragi Dolinci (broj 21)

Dragi Dolinci, poštovani čitatelji !  

U srijedu 28. siječnja 2004.g. “Večernji list” je objavio članak pod naslovom: “Suza Dolinska” prestaje izlaziti ?

Ovaj, 21. broj “Suze” u Vašim rukama je dokaz da nije prestala izlaziti, “Suza” i dalje “teče”.

Dobri ljudi uz Božju pomoć to omogućuju. Hvala im!

I ne samo da je izišla treći puta kao godišnjak Župe Uznesenja Blažene Djevice Marije – Dolina kod Bosanske Gradiške – u izgnanstvu nego se od druge polovice 2004.g. 20-i broj “Suze” mogao pogledati na Internetu, na adresi www.suza-dolinska.com To su omogućili slavonskokobaški župnik msgr. Mijo Dukić i Kristijan Vonić, također iz Slavonskog Kobaša. Na istoj adresi će u tijeku ove godine biti i ovaj broj “Suze”.

Župi Dolina i Dolincima je iz Vatikana stigla pismena zahvalnica kojom se u ime Sv. Oca Pape Ivana Pavla II zahvaljuje za dar kojim je župa Dolina darovala , 22. lipnja 2003.g. Preslik te zahvalnice i prigodan tekst objavljen je u ovom broju našeg godišnjaka.

U vremenu od 18. do 19. lipnja 2004.g. u zagrebačkom hotelu Sheraton, pod visokim pokroviteljstvom Jadranke Kosor – potpredsjednice Vlade RH, a u suradnji sa Savezom udruga prognanih i izbjeglih u Domovinskom ratu i Udrugom Vukovarske majke, održan je Treći žrtvoslovni kongres.

Između brojnih tema, pod temom Domovinski rat, podnio sam referat Bosanska Gradiška i njena okolica u vrtlogu rata u Bosni i Hercegovini (1991.-1995.) Taj referat s popisom ubijenih Hrvata-katolika na području Bosanske Gradiške donosimo u cijelosti.

Na dan 2. listopada 2004. g. u Bosni i Hercegovini su održani Izbori na kojima su se birali vijećnici u Općinska vijeća i načelnici općina. Glasovati su imale pravo osobe koje su se za to registrirale, pa i mi u izgnanstvu, ako su na vrijeme dostavile obrazac  o registraciji. U Bosanskoj Gradiški se je kandidiralo 16 stranaka, a niti jedna s hrvatskim predznakom, te 8 osoba za načelnika općine. Prema saznanjima, mnogi izgnanici se nisu ni registrirali, a većina njih koji su dobili materijale za glasovanje nisu vratili  glasačke listiće uz obrazloženje; nisam imao za koga glasovati. Koliko je to opravdano?

Scenski prikaz Isusove muke i smrti ima višestoljetnu tradiciju. Srednjovjekovna skazanja s prizorima iz Isusova života početak su europske kazališne umjetnosti. Protekle Korizme nositelji glavnih uloga iz župe Dolina i Bosanska Gradiška potpomagani župnim uredom Sv. Vid, KUD-om “Tkanica” i Općinom Okučani, po treći puta su na scenu postavili “Muku i smrt Isusa Krista”. Nakon izvođenja predstave u Staroj Gradiški msgr. Kazimir je uskliknuo: Vi ste ovo skazanje doveli do savršenstva! O tome imamo zapis.

Mještani dolinskih sela koji su ostali u Dolini i oni koji su se vratili radosni su kada netko od Dolinaca i Novoselaca dođu u Dolinu. Tako je za Veliku Gospu, Dan mrtvih, ali i za slučajne dolaske. Ove jeseni su se i iznenadili jer je televizijska ekipa Hrvatske televizije posjetila Dolinu napravila jednu reportažu za emisiju “Mir i dobro”koja je emitirana 3. listopada 2004.g. na 2. programu HRT.

U četvrtak 18. studenog 2004.g. nešto prije 10,oo sati nazvao me je pater Damir Šokić iz Zagreba i rekao: Micane, dogodilo se zlo! Javili su mi iz Banja Luke da je jutros msgr. Kazimir nađen mrtav. Sumnja se na ono najgore – da je ubijen! 

Privodeći kraju “riječ urednika” koja se ovoga puta oduljila, moram spomenuti kako na adresu “Suze” u tijeku godine ponovno nije stigla niti jedna pošiljka, dok je elektronskom poštom u vidu čestitke stigla jedna pa je zaslužila da je objavimo.

Sretan Božić i obilje božjeg blagoslova tijekom cijele 2005.g. želi Vam Uredništvo “Suze dolinske”.

0