Vijesti

Dragi Dolinci (broj 24)

Početak ove kalendarske godine za Uredničko vijeće  «Suze dolinske» kao i za sve Dolince  će ostati u  nezaboravnom sjećanju. Drugoga dana ove 2007. godine stigla je čestitka u povodu obilježavanja desetogodišnjice «Suze» od msgr. dr. Antuna Š kvorčevića, požeškog biskupa, a samo par dana iza toga, istim povodom,  i od msgr. Vinka kardinala Puljić, Vrhbosanskog nadbiskupa. Te drage čestitke objavljujemo u cijelosti.

Iznenada nas je pod kraj travnja posjetio vlč. Tvrto Tadić, nekadašnji dolinski župnik. Bio je u posjetu  vlč. Milivoju Kneževiću u Buku kod Pleternice. S vlč. Milivojem je obišao neke dolinske obitelji u Cigleniku, oko Požege i Nove Gradiške, a sa mnom u  i oko Okučana. 

Don Tvrtko 19. lipnja 2008. godine slavi 80-ti rođendan pa evo koristimo ovu zgodu da mu ga  čestitamo, a objavit ćemo i nekoliko njegovih pjesama.

Još prošle godine je pokrenuta inicijativa da se nastavi druženje Dolinaca bar jedan dan u godini kao što je to bilo u Slav. Mačkovcu  2002. i 2003. godine. Svi se sjećamo tih lijepih i dragih susreta. Osjeća se potreba da se s tim nastavi.  Za takvo okupljanje se je spominjala Ljupina, Nova Gradiška Priključak, ali od toga ništa ne bijaše. Ilija Rade Ćorković nije ostao na tome nego je predložio da ovogodišnje okupljanje Dolinaca bude u Okučanima u subotu prije Velike Gospe, a to je 9. kolovoza 2008. godine. Hoćemo li prihvatiti tu subotu svake godine kao dan koji je toliko potrebit Dolincima. Kada su obiteljske svečanosti  kao što su vjenčanja-svatovi i krštenja uglavnom se zove rodbina i prijatelji. Ovakvi susreti bi obuhvatili ne samo rodbinu i prijatelje nego sve zainteresirane koji se žele susreti   SURETI DOLINACA.

Prilikom jednoga posjeta župnom uredu Bosanska Gradiška saznajem da su iz Banjaluke donesene i neke knjige Kronike Dolinske župe. Na žalost, nisu sve na broju. Neke nedostaje što je uzrokovao rat. Hoće li će se pronaći? Zahvaljujući suglasnosti vlč. Josipa Jerkovića bosanskogradiškog župnika koji opslužuje i župu Dolina, od ovog broja u «Suzi» ćemo donositi neke dijelove iz Kronike. To su zabilježbe fra Luke Komljenovića koji je u Dolini bio župnik od 1955. do 1957. godine.

Da su Dolinke uistinu ljepotice, potvrdila  je i prosudbena komisija u Austriji pa i o tome imamo zapis.

U tijeku prošle godine su na groblju «Gradina» u Donjoj Dolini osim redovitog održavanja groblja poduzeti i drugi , opsežniji građevinski radovi. Obnovljena je kapelica. Izvršeni su radovi na njenom unutarnjem i vanjskom uređenju. To je njoj poklon za četrdesetu godišnjicu izgradnje.

Godine  2007. se je navršilo 70 godina  smrti dolinskog župnika Eugena Tvrtkovića. On je jedini svećenik koji je sahranjen na dolinskog groblju Gradina. Zahvaljujući p. Damiru Š Šokiću, tim povodom je podignut spomenik na mjestu gdje je bio križ koji je prilikom asfaltiranja staza kroz groblje pomaknut. Kraći životopis o vlč. Eugenu Tvrtkoviću donosimo u ovom broju «Suze».

U nedjelju 18. studenog je obilježena tužna, treća godišnjica mučeničke smrti msgr. Kazimira Višaticki. Sv. misu zadušnicu je služio msgr. dr. Franjo Komarica u koncelebraciji s deset svećenika.

U ni jednom broju «Suze» nije toliko upisano umrlih Dolinaca kao u ovom. Taj broj je dvadeset! Na žalost, puno manje je upisano rođenih i vjenčanih.            

Sretan Božić i neka Vas prati Božji blagoslov tijekom cijele 2008. godine.  

U r e d n i k

 

0