Vijesti

Iz Starog Kraja (broj 24) Vlč. Josip Jerković

Dragi Dolinci, prijatelji župe Dolina i čitatelji Suze dolinske!

Čovjek, kao tjelesno biće uvjetovan je mnogočime, prvenstveno prostorom i vremenom. Dok pišem ove retke, na nagovor i molbu gosp.Micana, obilježava se petnaest godina od Dayjtonskog mirovnog sporazuma. Još jedna uvjetovanost i ograničenost. Š to nam je donio Dayjton? Prestanak rata. Ali još smo daleko da bi ovo područje bilo poželjno za život čovjeka. A čovjek se tokom svoje povijesti uvijek selio, sjetimo se velike seobe naroda u ranom srednjem vijeku, u ona obitavališta gdje su mu uvjetovanosti bile pogodnije za život. A i kao vjernici u ovoj suznoj dolini smo samo na proputovanju. Naša domovina je na nebesima, kličemo zajedno sa sv. Pavlom, apostolom naroda. Zato, neka nas ne iznenađuje demografsko stanje u našim župama, pa i u našoj Biskupiji. Cifre su neumoljive. Stanje izgleda ovako na dan 31. prosinca 2006. godine:

 

 

 

Dolina N.Topola Bos.Gradiška Biskupija
Vjernika 21 78 190 38.614
Obitelji 19 35 85
Krštenih 0 1 1 440
Krizmanih 0 0 0 400
Vjenčanih 0 0 1 189
Umrlih 0 0 11 641

 

Bilo bi zanimljivo ove brojeve sociološki obraditi i vidjeti starosnu dob vjernika. Uglavnom su to starije osobe.

Zašto sam ovo želio istaći? Iz jednostavnog razloga da budemo svjesni da župa i župnik ne mogu normalno funkcionirati bez župljana, a onda i bez financija. Možda nam je u svijesti predrasuda: ‘ima Crkva novaca’. Možda Crkva i ima, ali župa Dolina onoliko koliko joj vi date. Razgovarajući jednom prilikom poslije mise sa nekim župljanima, poveo se razgovor i o novcu. Jedan je komentirao: ‘Lako je tebi (župniku), tebi cijeli svijet daje’. Donio sam lemozinu i istresao na stol. Idemo zajedno prebrojiti koliko ima. Ostao je iznenađen i začuđen. A taj cijeli svijet u Dolini je 5 vjernika na misi, u Bos. Gradiški 30, u Novoj Topoli 15. Ne bih želio govoriti samo o novcu radi novca, već reći da bi trebalo popraviti i urediti devastiranu crkvu i župnu kuću, ali s kim i s čim? A pomalo je prisutno i pitanje: za koga?

Unatoč takvom stanju i neprilikama nastojim djelovati svećenički i pružiti vjerske usluge i zadovoljiti duhovne potrebe župljana. Poneki se sjete ‘kako je to nekad bilo’, a ja znam dodati: sad se spominjalo. Živimo u svijetu realnosti a ne uspomena i želja.

I tokom protekle liturgijske godine pastoral se odvijao uobičajenim rasporedom, a ovdje ćemo se prisjetiti nekih značajnijih blagdana i događaja.

U adventu 2006. god. željeli smo obnoviti običaj zornica. Doduše, ne s nekim uspjehom. Imali smo svete mise u 7,00 sati. Ali odaziv je bio jako slab, baš kao i na večernjim misama, 2-3 osobe!

Pred Božić ima dosta aktivnosti u pastoralu. Treba napraviti u crkvi ‘betlehem’, postaviti i okititi jelke, urediti crkvu. Malo tko hoće i može pomoći. I onaj tko bi mogao nekako se udaljio od crkve, nema više caritasovih paketa koji su ih privlačiti u crkveno dvorište koje je zaraslo u travu i korov i čeka župljane da ga urede.

Pred Božić župnik obično pohađa bolesne i nemoćne župljane. Tako sam 18.XII.2006. pohodio Dolinu (Gornju i Donju Dolinu i N.Selo) te providio svetim sakramentima ispovijedi i pričesti: Oršulić Mato i Tina, Knežević Anto, Matković Kata, Vonić Mara, Kovačević Ivo i Anka, Vujić Josip i Draginja, Š Šokić Anka, Budić Ljuba, Budić Marko. A sve skupa u ove tri župe u kojima djelujem 45 osoba. Bilo je i slučaja da dođem kući i nudim ispovijed i pričest, a oni odbiju, a stari su i čekaju svaki čas smrti. Kakvi su to vjernici? Valjda misle da nikad umrijeti neće?

Božić je nekako naš najljepši blagdan. Ali malo je prisutno te božićne radosti među nama. Uz obilje ića i pića za Isusa malo mjesta ima. Uglavnom Božić slave uz, oprostite na izrazu, žderanje i lokanje, a za vjeru slabo tko mari. Gdje je božićna ispovijed i pričest, gdje je post na Badnjak, gdje je dolazak na sv. misu? Bez svega toga nema Božića. Božić nije pečenica. Ako nema te duhovne strane slavlja Božića koja daje smisao Božiću, onda sve iće i piće ostavlja čovjeka i gladnim i žednim. To može utažiti jedino duhovna dimenzija Božića, a ona se nažalost izbjegava i zapostavlja. Pa zar je onda čudno da se svako zlo događa i kod nas koji se volimo busati u prsa da smo ‘katolici’ i ‘veliki vjernici’. A od te ‘velike vjere’ je obično to da za Božić pečemo pečenicu i za Uskrs bojimo jaja. Možda će netko misliti da sam previše pesimist, ali mislim da je stanje još i gore. A daj Bože da se varam!

Za ponoćku crkva u Bosanskoj Gradiški bila je poprilično ispunjena, ali, kako je to već tradicija, dosta i muslimana. Na dnevnoj misi u 10,30 jako malo, svega tridesetak vjernika. Ostali se valjda nisu još otrijeznili. Čudnovato malo. Ako se netko smatra vjernikom i traži da ga drugi tako tretiraju onda bi barem u ove najvažnije blagdane trebao pokazati tu svoju vjeru i doći u crkvu na sv. misu.

Treći dan Božića, blagdan sv. Ivana apostola i evanđelista već po običaju sv. misu i blagoslov obitelji imamo u Dolini. I 2006. god. imali smo sv. misu u Dolini u 12 sati, prisutno 5 osoba. Poslije mise imao sam sprovod na Gradini Vonić Iliji. Živio u Domu u Prijedoru. Zanimljivo da su na sprovodu bili samo dvojica grobara. Za spustiti pokojnika u raku potrebna su ipak četvorica, gdje naći još dvojicu? U selu traži župniče dva čovjeka, a koga naći kad je selo pusto? Odem do Pavla Vonića. Hajde Pavle pomagaj, treba mrtva sahraniti, tako nas Isus poučava u djelima milosrđa. S Pavlom odem do njegovog «komšije»,  izbjeglice. Čovjek odmah pristade pomoći. «Neka komšije i svetosti komšiluka»! Tako nas trojica pođosmo na groblje pridružiti se grobarima. Izmolio sam sprovodne molitve, ukopnici pobožno slušaju. Spustismo pokojnog Iliju u raku. Neka mu je laka dolinska gruda, počivao u miru. Zahvalih ukopnicima. I to je naša realnost! Nastavih dalje s blagoslovom obitelji. Broji se 19 kuća u cijeloj župi Dolina. I to je bio dan za pamćenje: svečana božićna sv. Misa u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Dolini, sprovod  +Iliji Vonić na Gradini i blagoslov obitelji!

Morat ću skratiti ovaj izvještaj  iz jednostavnog razloga što nemam vremena. Sv. misa u Topoli u 7,30. vjeronauk do 12.00. onda hajde spremaj ručak, pa onda hajde unesi drva jednostavno ne može župa normalno funkcionirati. Da nisam morao unositi drva, da ima župa novaca za centralno grijanje, da ima novaca za kuharicu, čistačicu Možda bi se moglo i puno više toga napraviti. Ovako samo ono nužno.

Sv. Josip, patron župe Nova Topola. Josip je nekako tih svetac iz pozadine ali uvijek privuče lijep broj svojih štovatelja. Tako i ove godine svetom misom u 11 sati proslavismo patron. Bilo oko stotinjak vjernika: nešto iz Topole, nešto iz Čelinovca, nešto i Gradiške, Banjaluke, raseljenih, nešto grkokatolika. Uglavnom lijepo ozračje.

Uskrsni blagoslov jela. Običaj nas katolika je da nosimo u crkvu na blagoslov hranu koju ćemo blagovati na uskrsno jutro. Pričao mi je  Vinko -Vina Ćorković kako je to nekad svečano bilo. Bila je posebna košara u kojoj se nosila hrana na blagoslov, kao i posebni prekrivač za košaru koji je bio tkan i izvezen posebnim ukrasima. U Dolini blagoslov je bio na Veliku subotu u 12,00 sati. Bilo prisutno 7 osoba – 7 košara, a ostali? Čini mi se da ima 19 kuća. U Čelinovcu blagoslov jela u 13,00 sati, a u Bos. Gradišci u 11, 00 i poslije obreda vazmenog bdijenja u 20,00 sati. Čudno da ovdje nema običaja, a možda je bio pa ga napustili, da domaćice daruju župnika svježim jajima. Valjda nitko ne drži kokoši. Isto tako u jesen u vrijeme svinjokolja, nitko da se sjeti župnika. Uglavnom sam čuo komentare: ima on. A župnik sve to mora kupiti u trgovini: i jaja i sir i mlijeko i meso i luk i krumpir i grah a nekad su sve to župljani darivali župniku. A sad kažu: nemam novaca, nemam što dati. Nije sve u novcu!

Uskrsna misa u Dolini bivala je tradicionalno treći dan Uskrsa, na uskrsni utorak. Međutim, kako je to radni dan, dogovorili smo se da misa bude na sam dan Uskrsa. Tako smo imali na Uskrs 08. travnja 2007. god. svetu misu u Dolini u 12 sati.

Blagoslov polja. Na zadnju nedjelju u travnju, (29.travnja) imali smo blagoslov polja i sv. misu na groblju Gradina. Za ovu prigodu došlo je nešto i raseljenih župljana. Blagoslov polja po drugim mjestima: u Čelinovcu 13. svibnja 2007.god.;  groblje u Čatrnji na Spasovo, 17. svibnja 2007.god., groblje Brestovčina na svetkovinu Presvetog Trojstva, 03. lipnja 2007. god. Nekada je bio lijepi običaj a i dužnost da župljani daruju štogod za blagoslov. Dobrano su to zapustili, tek ponetko daruje, iako ih župnik podsjeća na tu obvezu, ali nema ‘vajde’. Zanimljivo da u Novoj Topoli uopće nikad nije bio blagoslov polja.

Godišnjica nestanka župnika Ratka Grgića. Prošlo je točno petnaest godina od prisilnog odvođenja iz župnog stana i nestanka župnika u Novoj Topoli vlč. Ratka Grgića, 16 lipnja 2007. god. Naš biskup Franjo je po prvi put želio to i službeno obilježiti. Imali smo svetu misu u 18 sati koju je predvodio sam biskup uz koncelebraciju sedam svećenika. Poslije mise bilo je klanjanje presvetom oltarskom sakramentu kao zadovoljština za zla koja su počinjena. Da li će se ikad pronaći barem kosti da se sahrane?

Sv. Bonaventura – Bono, patron Biskupije. 15.srpnja je za našu Biskupiju svetkovina zaštitnika Biskupije. Ove godine bila je to i nedjelja. Otkazali smo nedjeljne mise po župama, da bi mogli poći u Biskupiju na svečanu svetu misu koju je predvodio uzoriti kardinal Vinko Puljić.

Patron župe: Velika Gospa (15. kolovoza). Naš pobožni i vjerni puk veoma časti Blaženu Djevicu Mariju. Srce mnogih Dolinaca razasutih po svijetu zakucalo je jače za ovaj dan i dovelo ih u njihovu dragu Dolinu. Našu Nebesku Majku proslavili smo svetom misom u 12 sati u crkvi njoj posvećenoj koja je bila dupkom puna vjernika koji su  skladno i lijepo pjevali Gospine pjesme i gromoglasno molili Njoj u čast. Svetu misu je predvodio i propovijed izrekao vaš domaći sin, dominikanac pater Damir Š Šokić. Hvala mu što voli svoj rodni kraj, a i za njegovu ljubav prema običajima, etnologiji, materijalnoj i duhovnoj kulturi ovog kraja.

Teško je ne upitati se: zašto se sve to moralo dogoditi? Je li i to volja Božja? A sigurno da jest! Tu svoju vjeru i dobrotu širite svijetom gdje vas je Bog razasuo! A ja kao prorok Jeremija pjevati tužaljke nad razorenim Jeruzalemom, nad opustošenom Dolinom! Zar samo jadikovati? Trebalo bi porazmisliti i o obnovi i uređenje crkve. Trebalo bi obnoviti vrata i prozore, a bilo bi dobro i da se ograda postavi. Ali ?

Sv. Rok, patron župe u Bos. Gradiškoj. svečana sveta misa u 10,30 sati. Predvodio domaći župnik uz suslavlje  patra Damira.

Nesta gube, nesta štovanja sv.Roka?,  pa i nije nešto silno mnoštvo vjernika bilo na misi. Možda oko 120 vjernika, većina je prekrižila svoj rodni kraj i udomaćila se po svijetu. I to je zakon života!

Glavosijek sv. Ivana Krstitelja. Doljanci taj blagdan posebno časte, zato smo imali sv. misu na groblju u 12 sati, u nedjelju 26. kolovoza. Okupio se neznatan broj vjernika.

Svećeničko ređenje i mlada misa. 15. rujna 2007. god.  naš biskup Franjo u našoj prvostolnici u Banjaluci zaredio je za svećenika vlč. Antu Marića. Anto je proslavio svoju mladu misu u svome rodnom mjestu Bjelavići, župa Kraljeva Sutjeska, 06. listopada 2007. Zašto spominjem vlč. Antu? Pa Anto je sa svojom obitelji i mnogim drugima poslije ‘Oluje’ naselio se u Drvaru, a pokojni župnik Kazimir tamo je bio na službi. I upravo je on Antu uputio u Sjemenište. Tako se možeme reći da je Anto duhovno čedo župnika Kazimira. Bio sam prisutan (neki bi rekli: nazočio sam) na oba ova slavlja koja su odisala pobožnošću, radošću, zahvalom, ali i spomenom i na župnika Kazimira.

Sveti Mihovil, arkanđel 29. rujna 2007. god.  Crkvica u selu Čelinovac posvećena ovom bestjelesnom Božjem stvoru arkanđelu Mihovilu. To je filijala župe Nova Topola nastanjena Poljacima koji si ovdje došli prije kojih 120 godina. I njih je ovaj zadnji rat rasuo po cijeloj kugli zemaljskoj, čak i u Kanadu i u Australiju! Sada u selu živi tek 15-tak obitelji (naravno uglavnom jednočlanim obiteljima). Imali smo svetu misu u 11 sati. Okupio se lijep broj Čelinovčana, oko 60. Za njihove prilike iznad očekivanja. Lijepo su se pokazali. Oni još uvijek gaje svoj materinji jezik poljski, tako da na kraju mise mole molitve na poljskom. Bilo bi lijepo da imaju i misu na poljskom jeziku, ali zasad to nije moguće.

Pohod groblju. Blagdan Svih svetih poziva nas na razmišljanje o životu, o ostvarenom životu, i ovom i budućem. Zato kršćani tih dana posjećuju grobove svoji pokojnika. Budući da upravljam trima župama u kojima ima više grobalja nemoguće je na Svi svete da obiđem sva groblja. Zato smo odlučili da posljednja nedjelja u listopadu bude pohod groblju Gradina. Ove godine bilo je to 28. listopada. Imali smo sv. misu u 12 sati, a potom molitvu opijela. Bio je popriličan broj vjernika na groblju u pohodu svojim pokojnima. Dolazimo na grobove svojih pokojnika, donosimo cvijeće, palimo svijeće, molimo se za njih – nadamo se da će tako biti i nama kad umremo. Ove godine dobri ljudi uspjeli su obnoviti i urediti kapelicu na groblju. Promijenjena je limarija i kapelica je fasadirana. O tome bi više znao reći gosp. Pavle Musić, nastanjen sada u Novoj Gradiški, a rodom odavle. On i još par ljudi zauzeli su se oko uređenja groblja i kapelice. Ja sigurno ne bih mogao to napraviti. Zato zahvaljujem svima koji su dali svoj prilog za uređenje groblja.  Hvala im! Sjetite ih se svojim novčanim prilogom! I to je poštivanje svojih pokojnika.

Pohod drugim grobljima bio je ovim redom: na Svi Svete  01. studenog  Brestovčina u 10,30sati,  Čelinovac u 13,00 sati. Na Dušni dan (02. studenog)  N.Topola u 9,00 sati, Čatrnja u 14,00 sati a iza toga pohod groblju u Cerovljanima. Groblje u Batru je zaraslo u šumu i makiju tako da je nemoguće i doći do njega.

Godišnjica smrti župnika Kazimira. Tri godine su prošle kako je nasilno stradao u župnoj kući u Bos. Gradišci vaš zadnji župnik dragi ujak Kazimir. Obilježili smo to u nedjelju 18. studenog  sv. misom i komemoracijom te druženjem u župnoj dvorani. Sv. misu je predvodio naš biskup Franjo uz suslavlje deset svećenika, rodbina pokojnika, te brojne časne sestre i vjernici. Župnik Kazimir svojom dobrotom i pobožnošću mnogima je uprisutnjivao Kraljevstvo Božje. Sjetimo se svojih pokojnih svećenika koji su vama i vašim precima prenosili našu sveti vjeru katoličku i dijelili svete sakramente i činili mnogo dobra.

Na vašem groblju Gradina stoji grob vašeg župnika Eugena Tvrtkovića. Kako sam vidio grob i spomenik mu je obnovljen, čuo sam zaslugom patra Damira Š Šokića. Hvala mu!

Sprovodi. U Dolini bila su dva sprovoda ove godine i to: Anka Kovačević, rođena 20. listopada 1922. god.,  umrla 31. svibnja 2007. god. te Mara Budić, rođena 09. lipnja 1928. god.,  umrla 06 lipnja 2007. god.

U ove tri župe do sada 14 sprovoda, a za divno čudo bilo je i krštenja – čak tri.

Možda će se Mican ljutiti što ne napisah nešto više, a molim ga da i ovo i ovako objavi, možda ćemo shvatiti i prihvatiti svoju situaciju. Evo sutra prva nedjelja došašća, Božić kuca na vrata, zato:

Svima želim sretan i blagoslovljen Božić.

Bos. Gradiška, 01 prosinca 2007. god.

Vlč. Josip Jerković, župnik

0