Vijesti

U BOSANSKOJ GRADIŠ KI MISIONAR MSGR. DRAGO BALVANOVIĆ

Msgr.  Drago Balvanović, svećenik Banjalučke biskupije je u subotu, 4. srpnja 2009. godine u svojem rodnom gradu Bosanska Gradiška proslavio  Zlatnu misu. Prelat  Drago Balvanović 22 godine djeluje u misijama u Limi u Peruu (Južna Amerika). Svoj godišnji odmor u domovini je iskoristio  za proslavu svog zlatnog jubileja.

Svečanu misu zahvalnicu u rodnoj župi sv. Roka u Bosanskoj Gradiški slavio je uz suslavlje jedanaest svećenika  i msgr. dr. Franju Komaricu, Banjalučkog biskupa koji je na Zlatnoj misi propovijedao.

 

 Slike za uspomenu:  s Zlatomisnikom msgr. Dragom i banjalučkim biskupom Franjom Komaricom

Rijetkom jubileju u tom gradu nazočili su vjernici koji su ostali živjeti u Bosanskoj Gradiški i susjednih župa a naročito iz Doline te oni koji su došli iz Hrvatske i veći broj časnih sestara Klanjateljica Krvi Kristove.

Zlatomisničko slavlje je uveličao crkveni zbor Župe Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije iz Nove Gradiške koji je pjevao, a za ovu prigodu su restaurirane postojeće orgulje koje su «zanijemile» u tijeku minulog rata. Inicijatori, da baš na ovoj svečanosti ove orgulje zasviraju su Antun Sekulić i Radovan Matijašević koji žive u Novoj Gradiški. Oni su od dobrih ljudi skupili novac za troškove restaurace.

.Nakon pozdrava domaćeg župnika vlč. Pere Čolića, biskup je u homiliji oslikao svećenički poziv kao suradnju s Bogom u posveti svijeta, a posebno je zahvalio svečaru na primjernom svećeničkom životu i djelovanju. Od pet desetljeća svoga svećeništva jubilarac je 28 godina darovao Banjolučlkoj biskupiji, a 22 godine općoj Crkvi djelujući u misijama u Peruu, gdje je posebnu brigu posvećivao hrvatskim iseljenicima ne samo u Peruu, nego i širom Južne Amerike. Zaželio mu je još puno blagoslovljenih godina svećeničkog djelovanja. Uz čestitke to su mu zaželjeli i mnogi drugi govornici kod svečanog objeda na koji je gostoljubivi župnik pozvao sve nazočne misare. U ime svećenika banjalučke biskupije slavljeniku i nazočnima se obratio najstariji svećenik u biskupiji vlč. Adolf Višaticki te msgr. dr. Anto Orlovac vikar banjalučke biskupije i č. sestra Cecilija Milković regionalna poglavarica, a u ime vjernika Antun Sekulić koji je prije pedeset godina ministrirao na Mladoj misi msgr. Drage i napomenuo da je te, 1959. godine, to bila prva Mlada misa u Bosanskoj Gradišci nakon II. svietskog rata. Msgr. dr. Franjo Komarica je govorio i za stolom a sam svečar progovorio je o svom putu prema svećeništvu u ono olovno komunističko vrijeme, ali i o svom radu i susretima u južnoameričkim misijama.

Prelat Balvanović rođen je 12. kolovoza 1936. u Bosanskoj Gradiški kao deveto dijete u obitelji Nike i Vjekoslave rođ. Jurišić. (Podsjetimo se da je njegov otac radio kao trgovac u Dolini).

Nakon osnovne škole u rodnom je gradu upisao Učiteljsku školu u Banjoj Luci. Biskup dr. Dragutin Čelik primio ga je za svoga sjemeništarca i 1952. poslao u sjemenišnu gimnaziju u Đakovo. Tu je završio i teološke studije i  na Petrovo 1959. bio zaređen za svećenika. Bilo je to upravo u vrijeme kad su komunističke vlasti htjele zatvoriti đakovačku bogosloviju, pa je on imenovan privremenim upraviteljem župe Imena Marijina u Donjem gradu u Osijeku, odakle je završavao posljednju godinu teološkog studija.

Nakon dvogodišnjeg djelovanja u župama Nova Topola i Mahovljani u rodnoj Banjolučkoj biskupiji, morao je odslužiti dvogodišnji vojni rok, da bi po povratku opet preuzeo spomenute dvije župe, ali zbog nedostatka svećenika dobio je uz njih još jednu, onu u Bosanskom Aleksandrovcu. Ujedno je bio i duhovnik sestara Klanjateljica Krvi Kristove u Novoj Topoli, s kojima je inače bio od djetinjstva jako povezan i koje su imale veliku ulogu u razvoju njegova zvanja. U Mahovljanima je morao graditi župni stan koji je bio spaljen u Drugom svjetskom ratu, a obnovio je i tamošnju crkvu. Od 1965. pune je 22 godine bio župnikom u Prijedoru, odakle je upravljao i župom u Bosanskom Novom. Uz župničku službu bio je i dekan bihaćkog dekanata, biskupijski savjetnik, sudac Crkvenoga suda u Banjoj Luci, te član građevinskog odbora za granju nove banjolučke katedrale i obnovu bogoslovije u Sarajevu.

U ljeto 1987. otišao je u misije u Limu u južnoameričkoj državi Peru. I tamo je obavljao niz odgovornih svećeničkih dužnosti: bio je župni vikar u župi Santa Rosa de Lima, zatim župnik personalne, pa zatim teritorijalne župe Sv Leopolda Mandića za Hrvate u Limi. Tu je sagradio veličanstvenu crkvu koja je uvijek puna vjernika, pa se svake nedjelje u njoj služi čak šest sv. misa. Od 1997. također je biskupski vikar za Hrvate u Peruu i pastoralni vikar biskupije Lima, a 2003. imenovan je od Hrvatske biskupske konferencije i BK Bosne i Hercegovine delegatom za inozemnu pastvu i cijeloj Južnoj Americi. Za svoj uzoran svećeničko djelovanje počašćen je naslovom kućnog kapelana Njegove Svetosti Ivana Pavla II., a 2007. i prelatom. I dalje je vrlo aktivan i kani nastaviti svoje djelovanje dokle mu god zdravlje to dopusti.

Uz sav svoj pastoralni rad, puno piše. Objavio je nekoliko knjiga, a jedna od njih «Peru putopisi, običaji, sudbine» upravo je nastala iz njegova misionarskog rada i na vrlo privlačan način govori o toj egzotičnoj zemlji, njezinim ljudima i krajevima, kao i brojnim susretima s tamošnjim Hrvatima. Javlja se i u nizu vjerskih listova:  Radosna vijest, Glas koncila, Glasnik Srca Isusova i Marijina, te još nekim hrvatskim i peruanskim časopisima.

Misno slavlje je uveličao crkveni zbor župe Bezgrješnog začeća Bl. Dj. Marije iz Nove Gradiške uz skladnu pratnju restauriranih orgulja.

Oko oltara uz svečara msgr. Dragu Blavanovića i msgr. dr. Franju Komaricu, banjalučkog biskupa okupilo se desetak svećenika.

Propovjednik zlatomisniku msgr. Dragi Balvanoviću je bio banjalučki biskup msgr. dr. Franjo Komarica

Zlatnoj misi su nazočili Dolinci koji su došli iz Gornje i Donje Doline i oni koji žive na području Nove Gradiške i Okučana.

Sve je bilo u znaku broja 50 – Zlatnog jubileja

Msgr. Drago s bratom i snahom

Gostoljubivi župnik vlč. Pero Čolić u ime župno-pastoralnog vijeća sv. Roka iz Bos. Gradiške je pozvao svee «misare» na svečani objed.

Župna crkva sv. Roka u Bos. Gradiški je bila spremna za veliko zlatnomisnicko slavlje.

Slika za uspomenu: s Zlatomisnikom msgr. Dragom i banjalučkim biskupom Franjom Komaricom

0