Vijesti

ČETVRTA OBLJETNICA MUČENIČKE SMRTI MSGR. KAZIMIRA VIŠ ATICKOG

ČETVRTA  OBLJETNICA MUČENIČKE SMRTI  MSGR. KAZIMIRA VIŠ ATICKOG,

BOSANSKOGRADIŠ KOG ŽUPNIKA

«Danas će se s početkom u 17,00 sati u župnoj crkvi sv. Roka u Bosanskoj Gradiški obilježiti  četvrta obljetnica mučeničke smrti  bosanskogradiškog  župnika msgr. Kazimira Višatickog.

Svetu misu zadušnicu će služiti msgr. dr. Franjo Komarica, banjalučki biskup u koncelebraciji s vlč. Perom Čolić, sadašnjim  župnikom u Bosanskoj Gradiški te svećenicima braćom pok. Kazimira.

Pozivaju se vjernici  kojima je msgr. Kazimir bio župnik u Dolini i Bosanskoj Gradiški da dođu na svetu misu i tako  se u molitvama prisjete   dragog župnika Kazimira».

Tako je Hrvatski radio Nova Gradiška i radio «Bljesak» iz Okučana  18. studenog 2008. godine obavještavao vjernike, prognane tijekom minulog rata da će se u crkvi u kojoj je msgr. Kazimir bio župnik obilježiti obljetnica nasilne smrti.

Tog utorka, u prepunoj crkvi vjernika sv. misu zadušnicu je predmolio msgr. dr. Franjo Komarica, banjalučki biskup u koncelebraciji s  msgr. dr. Antom Orlovcem, generalnim vikarom banjalučke biskupije, braćom svećenicima pok, Kazimira  msgr. dr. Karlom  i vlč. Adolfom Višaticki,  bosanskogradiškim župnkom vlč. Perom Čolić i još sedam svećenika s područja banjalučke biskupije.

Pod sv. misom se je molilo za sve ubijene i nestale u   minulom ratu i po završetku rata. Podsjetimo se da je na području Banjalučke biskupije ubijeno 8 svećenika i jedna časna sestra,  te 23 civila na području bosanskogradiškog dekanata: u župi Bosanska Gradiška 11, u župi Dolina 6 i župi Nova Topola 6. 

Sv. misi uz rodbinu pok. Kazimira, nazocio je generalni konzul Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini  sa sjedištem u Banja Luci  gosp.  Miroslav BULIČIĆ, te konzul Frano Piplović, petnaest časnih sestara, Dolinci koji su ostali u Dolini kao i prijatelji i poznanici pok. Kazimira iz Hrvatske naročito s područja Okučana i Nove Gradiške.

Prije dolaska u Bosansku Gradišku, biskup Franjo je položio cvijeće i upalio svijeće na svećeničkoj  grobnicu na groblju sv. Marka u Banjaluci, gdje počivaju posmrtni ostatci ubijenog župnika Kazimira, te još dvojice od   osmorice ubijenih  svećenika s područja banjalučke  biskupije, te izmolio molitve za pokojne za njih i sve pokojne koji počivaju na tom groblju.

Na početku misnog slavlja, bosanskogradiški župnik vlč. Pero Čolić je pozdravio biskupa i sve nazočne.

U nadahnutoj propovijedi biskup Franjo je govorio o neprekidnom mučeničkom hodu Crkve za  Kristom, koji joj je takav hod i prorekao.

Između ostalog je kazao: “U povorku istinskih svjedoka vjere i vjernosti Kristu i njegovu Evanđelju svrstao se i naš brat svećenik Kazimir. On je, kao i nerijetka druga naša svećenička braća te sestra redovnica u ovom dijelu naše biskupije, bio spreman svoj život žrtvovati iz ljubavi prema Kristu, Crkvi i svome svećeničkom poslanju. Nije odustajao od branjenja Božje časti i Božjih prava kao i ljudskog dostojanstva i ljudskih prava među kojima i prava na vlastiti identitet, na vlastiti dom i rodni kraj”.

Uspomena na žrtvu života, na vjerodostojan svećenički život župnika Kazimira sve do njegove nasilne smrti u župnoj kući u noći 17. na 18. studenoga 2004.godine, kao i uspomena na sve druge svećeničke žrtve zbog Krista i iz vjernosti prema Kristu ne smije izblijedjeti iz sjećanja nas živućih na zemlji, pogotovo ne u sredinama gdje su se dogodile, kao što je slučaj, osim ovdje u Bosanskoj Gradiški, također u župama Nova Topola, Ravska, Presnače, Prijedor i Petrićevac, gdje su iz mržnje na Krista i kršćansku vjeru, ubijeni Kristovi vjerni sluge, naši svećenici, redovnica i vjernici laici”.

Ni ova naša generacija ni buduće generacije neće smjeti ustvrditi kako katolički svećenici u Banjalučkoj biskupiji nisu sudjelovali u mnogostrukim žrtvama svog naroda i svoje Crkve. Mi smo svjedoci njihove vjernosti Kristu, Crkvi i povjerenoj im zadaći u službi čovjeka, katolika kao i svakog drugog koji je bio u potrebi duhovnoj ili tjelesnoj”.


Na kraju je pozvao  vjernike na molitvu također i za još uvijek nerasvijetljene slučajeve nasilno odvedenog svećenika vlč. Ratka Grgića, župnika u Novoj Topoli i predsjednika Župnog pastoralnog vijeća u Bosanskoj Gradiški ing. Marijana Vištice,  i dodao: “kao vjernici trebamo se zanimati i za veliku masovnu grobnicu  na području ove općine, o kojoj se i nakon više decenija od stravičnog zločina uporno šuti”.

Po završetku misnog slavlja, biskup je izmolio opijela za dušu pok. Kazimira ispred spomen ploče koja se nalazi od sv. Roka /16. kolovoza 2005. godine/ na zid župnog dvora u kojem je počinjeno umorstvo.

Sve nazočne je  vlč. Pero, župnik ove župe pozvao u dvoranu Župno-pastoralnog centra gdje je on s vjernicima bosanskogradiške župe priredio večeru.  

Milorad Oršulić – Mican

0