Vijesti

GOSPINO POLJE BILI BRIG 250 godina Gospinog kipa

Marijanskom  svetištu GOSPINO POLJE pisali smo prije šest godina u 19, broju «Suze» kada smo donijeli članak vlč. Stjepana Bakarića. Kako se je ove godine obilježilo 250 godina Gospinog kipa, to zavrjeđuje da se  još više napiše o ovom Marijanskom  svetištu u Slavoniji.

U nedjelju, 7. rujna, na Gospinom polju iznad Bilog  Briga (župa Vrbova u Novokapelačkom dekanatu), svečano je proslavljeno 250 godina čašćenja Gospinog kipa. Svake godine uoči blagdana Male Gospe, ovdje se okupe Marijini štovatelji, a marijanska pobožnost na ovom mjestu bila je razvijena još u srednjem vijeku.

 

U prvoj polovici 13. stoljeća, na jugu stare požeške županije, spominje se posjed Dubovac. Iz popisa tadašnjih sakupljača poreza, vidljivo je da su 1332. god. na malom prostoru od 5 do 7 km bile čak četiri crkve, a jedna od njih na Dubovcu. Provalom Turaka, ovi su krajevi opustjeli, ali oslobođenjem Slavonije od Turaka sjedištem župe postaje crkva Majke Božje na Dubovcu, današnjem Gospinom polju. Ona je središte intenzivnog duhovnog života, a štovanje Blažene Djevice Marije potpuno je procvalo u vrijeme svećenika Josipa Horvata. Do tada je na oltaru crkve slika Majke Božje, a župnik Horvat 1758. godine nabavlja Marijin kip s djetetom Isusom. Kip je jedan od rijetkih koji je obučen u elegantnu haljinu.

Izgradnjom kraljevske ceste Via regia  godine 1750. i carskom odlukom, mnoga sela moraju seliti uz novoizgrađenu cestu. U novoj Kapeli gradi se nova crkva, koja je blagoslovljena 1774. godine. U nju je prenesen kip s Gospinog polja. Crkva na Dubovcu ostaje kao grobljanska, 1807. godine je ruše. Nakon niza okolnosti i legendi o Gospinom kipu, koje kažu kako se kip sam više puta vraćao, vjernici su shvatili da Marija želi nazad na Gospino polje i da joj je ondje mjesto, pa je 1918.g. podignuta kapelica u koju je nakon 144 godine vraćen Gospin kip u veličanstvenoj i velikoj procesiji. Bilobrišci su stavili iznad puta prema Gospinom polju natpis «Dođi nam draga Gospo u svoju staru postojbinu». Svake godine uoči Male Gospe, ovdje stižu procesije vjernika, a o brojnim milostima govore mramorne zahvalnice u kapeli, kao i brojna usmena svjedočanstva vjernika.

Pobožnost na Gospinom polju još više je procvala uspostavom Požeške biskupije i imenovanjem požeškog biskupa msgr. dr. Antuna Š kvorčevića te dolaskom vlč. Stjepana Bakarića za vrbovačkog župnika. Pet posljednjih godina ovdje 7. rujna misno slavlje predvodi biskup požeški, a ove godine posebno je bilo svečano zbog 250-e obljetnice Gospinog kipa. Vjernici su se za taj dan pripremali nedjeljnim svetim misama kroz četiri mjeseca od početka svibnja.

Uoči male Gospe, misu je tradicionalno slavio požeški biskup msgr. dr. Antun Š kvorčević, uz svog kancelara vlč. Ivicu Žuljevića i tajnika vlč. Ivana Š tivičića, uz dekana Novokapelačkog dekanata, prečasnog Antuna Prpića i domaćeg župnika, vlč. Stjepana Bakarića, a vjernici iz četiri susjedne župe stigli su na Gospino polje pješice u procesijama, ostali automobilima i autobusima. Misi je bio nazočan i zamjenik župana Brodsko-posavskog, Davor Vlaović, s predstavnicima općinske vlasti iz Nove Kapele.

Na početku misnog slavlja nazočne je pozdravio vlč. Bakarić, a uslijedile su i biskupove pozdravne riječi. Među ostalim je rekao:»Radujem se što zajedništvo s Marijom, Isusovom majkom, ima tako snažna očitovanja u našoj biskupiji, a među njima je i ovo današnje, po vama. Sjedinjujemo se sa svima onima koji žele danas, s vama zajedno biti molitvama, blizinom ljudskom, premda ne i fizički. 250-a obljetnica ovoga kipa Gospe, prigoda je da pogledamo zaista na onu stranu, na onu obalu našeg postojanja i zapitamo se što je to nebo, što to Bog s nama namjerava, što on to želi, pa i po služenju Isusove majke ovdje, u ovom svetištu. Želimo otvoriti svoja srca za govor neba, govor Božji, a onda i ostvarivati ga u svom životu, onako, kako je to znala Ona. Neka Gospino polje ne bude ova livada i ovaj prostor zemljopisni, nego neka Gospino polje postane svako vaše srce, pa da Božja riječ njezinim zagovorom padne u njega i onda odjekne, izraste mnogim plodom. Molimo za obitelji, za djecu i mlade, za Domovinu. Neka ovo naše zajedništvo zaista bude događaj u srcu, jer smo svi mi željni Božje blizine», rekao je biskup.

U svojoj nadahnutoj propovijedi, među ostalim je naglasio: «250 godina okupljali su se naši ovdje iz Bilog Briga, Nove Kapele, Vrbove i šire, iz ove naše Posavine i pred ovim njezinim likom otvarali svoje srce. Ne otvara se srce pred svakim nego pred Bogom i onim kojim te voli. Po njoj smo znali da nas Bog voli i ovdje, na ovim prostorima i po njezinom liku. I ovdje su mnogi naši tim svojim otvorenim srcem govorili njoj, preko nje Bogu sinu njezinu, Isusu.

 

Vidiš li što nosimo kao radosti i kao terete svoga postojanja? Tebi povjeravamo svoje sve. Osobito terete života. I razumjela je Isusova majka ono što joj je šaptalo vjerničko srce i razumjeli i mi ovdje, na ovim prostorima, koliko nas ona razumije. Neko sporazumijevanje dogodilo se da mi ovdje ne znamo drugačije ostvarivati svoj život, nego baš tako, stalno u dijalogu s Bogom, po Isusovoj majci, po tolikim hodočašćima svake godine.

U misnoj svečanosti sudjelovao je, pjesmom slaveći Boga, crkveni zbor župe Vrbova, pod ravnanjem orguljašice, Sanje Đurić. Vrijedna obljetnica na Gospinom polju završila je tradicionalnom, zavjetnom procesijom s Gospinim kipom i svijećama, oko malog i starog, ali puku ovog kraja tako dragog prošteništa.

Gospino polje u svjetlu vjere i rasvjete.

 

Na Gospinom polju, iznad Bilog Briga filijale župe Vrbova u Novokapelačkom dekanatu, u nedjelju, 16. studenog, prvi puta je bila misa, u večernjim satima, uz rasvjetu, što su omogućili dobri ljudi i Marijini štovatelji svojim prilozima.

Tog dana, domaći župnik, vlč Stjepan Bakarić, slavio je misu zahvalnicu za sve koji su kroz minula stoljeća na bilo koji način pomogli u održavanju i uređivanju Gospinog polja te u promicanju marijanske pobožnosti, tu u izvornoj ljepoti prirode, molili i hodočastili. Među njima su i svećenici i vjernici, a misi zahvalnici nazočili su vjernici Bilog Briga i Vrbove, zatim iz župa Novokapelačkog i Novogradiškog dekanata, najviše oni koji su i sami osjetili moćni Marijin zagovor.

Višnja Mikić

GOSPI S GOSPINOG POLJA

Kroz stoljeća mnogo donosimo tebi,

Molitve i prošnje, brige i nevolje.

Od Dubovca drevnog, pa do naših dana,

Milost t’va se slijeva na Gospino polje.

PRIPJEV:

Majčice mila, Majčice draga,

Na Gospino polje, uvijek zoveš, blaga.

Tu prosipa dare Tvoja ruka sveta,

Sa Sinom na srcu, Spasiteljem svijeta.

Majko čuj nas, pruži milosti nam ruku,

Povedi nas Sinu u sigurnu luku.

Ti, Gospo milosti, na slavonskoj grudi,

Jačaj, vodi, krijepi i utjeha budi!

Majčice mila

/Stihove »Gospi s Gospinog polja»  je napisala  Višnje Mikić, a uglazbio je novogradiški župnik i dekan, vlč Perica Matanović, pa sada Gospino polje ima i svoju pjesmu/.

 

0