Vijesti

PRVO OVOGODIŠ NJE OKUPLJANJE DOLINACA U RODNOM KRAJU

 U župi Uznesenja Blažene Djevice Marije Dolina u travnju se je održalo dva tradicionalna značajna vjerska susreta.
Prvi je bio 5. travnja, na drugi dan Uskrsa uskrsni ponedjeljak poznat kao EMAUS (dan kada se Isus ukazao dvojici svojih učenika  nakon uskrsnuća u mjestu  Emausu kod Jeruzalema). U dolinskoj crkvi se je okupilo 40 – 50 vjernika. Msgr. dr. Franjo Komarica, banjalučki biskup je zbog prehlade u zadnjem trenutku otkazao svoj dolazak u Dolinu, a radi uskrsnih obveza izostao je i dolazak  drugih svećenika pa je tako sv. Misu s početkom u 11,00 sati služio bosanskogradiški župnik i upravitelj župe Dolina vlč. Pero Čolić. Misno slavlje su uveličale dvije časne sestre, inače rođene sestre vlč. Pere s. Vianeja i  s. Donata koje su  pjevale,  dok je Rikard Vučaj – Riki svirao orguljice.
Nakon sv. Mise nije izostalo uobičajeno druženje kod crkve. Zbog prohladnog vremena i kišice, pečeno janje, za koje su se pobrinuli Dolinci  koji žive u Dolini  (naročito Zdenka Budić) se je pojelo “stojećki” u garaži, koja je za tu namjenu očistita,  jer na župnoj kući još nema prozora, a  ulazna vrata su, najblaže rečeno –  zakovana.
To je bio razlog da se pokrene inicijativa kako bi se ove godine nešto učinilo glede obnavljanja župne kuće. Za početak bar postaviti prozore  i vrata te opremiti jednu  prostoriju koja bi služila za ovakve i slične potrebe.
Rastali smo se uz pozdrav do idućeg susreta na sv. Marka za dvadesetak dana na groblju “Gradina” u Donjoj Dolini.
Da bi groblje bilo dolično uređeno  za služenje sv. Mise, valjalo je prije Markova otići u Donju Dolinu i pokositi travu a pored ograde okresati živicu, pokupiti lampione i drugi otpad…
Radna akcija je zakazana u subotu 24. travnja. Njoj su se odazvali uglavnom iste one osobe koje su to činile i prethodnih godina. Za poticaj i  na znanje drugima to su: Pavle Budić i Pavle Musić, Slavko Stipančević Slave, Ferdo Tomić, Matan Ćorković, Ivo Ćorković, Stipo Knežević, Luka Š Šokić, Davorko Vidić, Ilija Konjetić, Milorad Mican Oršulić, Ilija Jurišić, Adam Jurišić i prvi puta Berislav Marjanović iz Ljupine čiji su korijeni od Kneževića iz Doline.
Po završetku planiranih poslova na groblju koji su se sastojali od košenja trave, kresanje pored ograde raslinja, kupljenje po groblju  lampiona i drugog otpada, nasipom će se doći do  naše crkve u Gornjoj Dolini, oko koje će se kao i oko župnog ureda pokositi trava.
Sveti je Marko. U dolinskoj župi je tradicija da se sv. Misa služi na groblju u Donjoj dolini prve nedjelje poslije blagdana sv. Marka, kada se ujedno i obavlja blagoslov polja za to selo. Podsjetimo se da je blagoslov polja za gornju dolinu obavljan ispred  župne crkve, a za Novo Selo taj obred je obavljan na Spasovo, kada je osim sv. Ane služena misa u kapelici.
Dolinska sela su nekako ljepša. Nema toliko onoga sivila u njima. Vjerojatno je to zbog posječenih stabala i uređenijih živica, a zamjećene su i neke obnovljene kuće u prvom redu to je kuća Slavka Vidića u kojoj značajan dio vremena on i njegova supruga Janja provode u Gornjoj Dolini. Ne može se to govoiti o nekom stalnom povratku, ali je lijepo vidijeti i čuti, kao što je lijepo čuti da i Berislav Vonić obnavlja svoju kuću.
Ni lijepog, proljetnog dana, suncem obasjanim, nije se na groblju okupilo više od 50-etak vjernika. Uzalud su  radio Nova Gradiška i radio Okučani pozivali Dolince da dođu. Kada smo nakon petnaest godina počeli zaboravljati rodni kraj i svoje pokojnike, što li će biti za još toliko vremena…?
Vlč. Pero Čolić je prije početka blagoslova polja i misnog slavlja pozdravio nazočne i izrazio zadovoljstvo što su bar neki Dolinci, Novoselci i Mačkovljani došli u svoj rodni kraj.
Organizatori  održavanja groblja su prikupili nekoliko stotina kuna i KM što je dovoljno za jedno košenje, a da bi groblje bilo  “koliko-tolik” uredno potrebito ga je u tijeku ove godine još bar  4 5 puta pokositi!

OVOGA PUTA JE IOZOSTAO VELIKI BROJ SVEĆENIKA IZ BANJALUČKE BISKUPIJE  PA JE  MISU SLUŽIO SAM BOSANSKOGRDIŠ KI ŽUPNIK I UPRAVITELJ ŽUPE DOLINA VLČ. PERO ČOLIĆ

POGLED NA POKO0Š ENO GROBLJE


SV. MISU JE SLUŽIO VLČ. PERO ČOLIĆ

I OBAVIO BLAGOSLOV POLJA I NAZO�NIH VJERNIKA


POGLED NA NE BAŠ  VELIKI BROJ DOLINACA  ISPRED GROBLJANSKE KAPELICE


�ČASNE SESTRE VIANEJA I DONATA TE RIKI SU PJESMOM I SVIRKOM UVELIČALI MISNO SLAVLJE

KOŠ NJU JE URADILA “DRAGOVOLJAČKA EKIPA” IZ NOVE GRADIŠ KE, OKUČANA, Š UMETLICE, REŠ ETARA I LJUPINE

POGLED NA UREĐENO GROBLJE


POTOM SE PREŠ LO NA KOŠ ENJE TRAVE OKO CRKVE I ŽUPNOPG UREDA U GORNJOJ DOLINI

0