Vijesti

Svi Sveti 2010

OBILJEŽEN BLAGDAN SVIH SVETIH I DUŠ NOG DANA NA GROBLJU “GRADINA” U DONJOJ DOLINI
Na groblju “Gradina” u Donjoj Dolini od pamtivijeka se je služila sv. misa za sve pokojne iz dolinskih sela na Dušni
dan ili kako ga je stari narod zvao Mrtvi god. Taj običaj je prestao početkom rata u Bosni i Hercegovini.
Godine 1996. na blagdan Dušnog dana, u Slavonskoj Dolini, na nasipu preko Save od groblja “Gradina” postavljen
je križ koji je blagoslovio vlč. Željko Volarić župnik iz Vrbja. Tu su se okupljali Dolinci, palili svijeće i molili za svoje
pokojne s ono stranu Save. Tada je zapisano u 3. broju “Suze dolinske”: “Jedinstvena je to prilika da od Jasenovca
do Brčkog (u kojoj duljini rijeka Sava razdvaja Bosnu i Hercegovinu od Hrvatske) izgnanici vide svoje groblje i da su od njega udaljeni svega nekoliko stotina metara …”
Tek, nakon deset godina, na Dušni dan 2000. godine je ponovo služena sv. misa u grobljanskoj kapelici. Služio ju je tadašnji župnik u Bos. Gradiški i upravitelj župe Dolina preč. Kazimir Višaticki. Tom prilikom je između ostalog kazao: “Sastali smo se na ovom groblju gdje počivaju žrtve zla, mržnje i osvete. Naši mučenici prethodnih ratova ali i ovoga. Oni su sada pred licem Gospodnjim i mole se za Dolinu i Dolince…”
Kako Dušni dan uglavnom bude radnim danom pa je dolazak vjernika malen, morala se je prekinuti tradicija te je određeno da se sv. misa služi na groblju zadnje nedjelje u listopadu odnosno u nedjelju prije Svih Svetih.
Ove godine je to bilo 31. listopada. Sv. misu ispred kapelice, jer su to vremenski uvjeti dozvoljavali, služio je vlč. Pero Čolić pred pedesetak vjernika bosanskogradiški župnik i upravitelj župe Dolina.
Nakon sv. mise župnik je pojedinačno molio opijela nad grobovima za koje je rodbina izrazila želju.
Neki su groblje posjetili u prijepodnevnim satima, neki će sutra na blagdan Svih Svetih i u utorak na sam Dušni dan.
Tjedan dana prije je dragovoljačka ekipa iz Nove Gradiške, Š umetlice i Okučana u sastavu: Pavle Budić, Pavle Musić, Pavle Oršulić, Milan Mišo Barišić, Ljubomir Konjetić, Mato Matan Ćorković, Stipo Knežević, Marko (Dragoje) Vonić, Ferdo Tomić, Luka Š Šokić i Milorad – Mican Oršulić pokosili travu po groblju dok su Slavko – Slave Stipančević i Vinko Miklić obojali unutrašnjost kapelice, i tako je pripremili za misno slavlje.

 

0