Vijesti

DIVLJI BOSILJAK (Terljan)

  DIVLJI BOSILJAK (Terljan)

 Divlji bosiljak ili terljan liječi dišne putove

 

Terljan (Marrubium vulgare L.) poznat je po imenima divlji bosiljak, gorska metvica, macina trava, jetrena trava, marulja ili smrduša. Intenzivnog je mirisa, po mošusu u svježem stanju, a gorkog i oporog okusa po timijanu i ljekovitih svojstava koja su poznata od davnina.

 

Ljekovita svojstva gorske matvice poznavali su već stari Egipćani. Koristili su je kao protuotrov, ali su njome liječili i respiratorne organe. Najčešće se koristila kao ublažavajuće sredstvo pri iskašljavanju. O tome je pisao već 1563. matthiolus, osobni liječnik cara Ferdinanda I.
Tvrdio je da u vodi lili vinu namočeni listovi omekšavaju i odstranjuju sluz iz pluća i da pomoažu pri iskašljavanju. Pored toga navode da je djelotvorna u liječenju glista, napinjanja, kao lijek protiv žutice, želučanih tegoba i sl.

 

Opis:Biljka je visoka do 60 cm, gusto obrasla dlačicama. Ima četvero bridastu stabljiku sa duguljastima jajastim listovima koji su po rubu grubo nazubljeni.Cvjetovi su smješteni u gornjem dijelu, u pršljenovima listova i stabljika, te na ograncima stabljike tvoreći okruglasti cvat sa bijelim cvjetovima. Korijen joj je kvrgav.

 

Cvatnja:Od mjeseca lipnja do rujna.

 


Staništa: Potječe iz južne Europe, ali se proširila po cijeloj Europi. Raste na pašnjacima i travnjacima, neplodnim tlima, uz putove, ceste i međe.

 

Miris i okus:Ima intenzivan miris po mošusu u svježem stanju, a gorak i opor okus po timijanu.

 

Berba i prerada: Kad se pojave prvi cvjetovi režu se gornji dijelovi biljke, vežu se u snopiće i suše na toplom i prozračnom mjestu u hladu. Suhu biljku treba usitniti i pohraniti.

 

Ljekovite tvari: Sadrži eterična ulja, marubin, holin, smole, gorke tvari, mnogo tanina (od 5 do 7 posto), treslovinu, pektin, vosak,željezi, kalije.

 

Koristi se za lijčenje slijedećih bolesti:
astme i ostalih respiratornih bolesti (kašlja, hripavca, bronhitisa, katara, tuberkuloze, infekcije i upale pluća, gripe). Njome se liječi i groznica, prehlada, upala grla, katar grla.
bolesti sluznica (štiti i liječi unutarnju i vanjsku sluznicu od infekcija), upala i raznih iritacija otrovima.
bolesti bubrega (pojačava njihov rad, te potiče izlučivanje mokraće)
bolesti jetre (posebno masne jetre, ciroze, žutice, upale žučne vrećice)
bolesti želuca i crijeva (katara želuca i crijeva, hemoroida, raznih nametnika i parazita u crijevima, smiruje grčeve želuca i crijeva, pojačava apetit, jača želudac
bolesti kože (pojačava izlučivanje znoja i štetnih otrovnih tvari koji se izlučuju putem kože), kod raznih rada i povreda kože, čireva,
opća slabost (naročito za neplodnost, neredovite mjesečnice, kod grčeva i sl.)..
Čaj:Uzima se jedna žlica usitnjene biljke te se prelije sa 2 dl vrće vode. Poklopi se i pusti odustajati pola sata te se tada čaj procijedi. Pije se dvije do tri šalice čaja dnevno sa medom.

 

Tinktura:Oko 200 g usitnjene biljke moči se mjesec dana u litri 70 postotnog alkohola, te se povremeno promućka. Tako pripravljena tinktura koristi se tri puta dnevno po dvadesetak kapi na dan s čajem, sokom ili vodom.

 

Vino: Oko 80 g suhe biljke moči se u litri bijelog vina tri tjedna, te se procijedi. Uzima se po jedan dl vina prije jela.
Terljan se koristi i u ishrani, posebno listovi za pripravu jela poput raznih juha i variva. Svježi listovi se koriste kao začin.

 

Kontraindikacije: Ne smiju ga koristiti trudnice i kronični bubrežni bolesnici.

 

0