Vijesti

FILIPINCI HODOČASTILI NA GROB IVANA MERZA

  FILIPINCI HODOČASTILI NA GROB IVANA MERZA

Jose Quilongquilongs, idejni začetnik hodočašća

 U utorak, 21. rujna 2010. tridesetak vjernika iz Cebs-a sa dalekih Filipina prvi su put organizirano hodočastili na grob bl. Ivana Merza u Zagrebu. Dolaze iz župe Srca Isusova, glavne isusovačke crkve na Filipinima. Na njihovom putu kroz Hrvatsku vodio ih je filipinski isusovac Jose Quilongquilongs koji radi u Generalnoj kući isusovačkog reda u Rimu u Tajništvu za istočnu Aziju i Oceaniju.

Hodočasnici su stigli u Zagreb već dan ranije, u ponedjeljak 20. rujna. Sutradan, u utorak u 11 sati sudjelovali su na svetoj misi u Bazilici Srca Isusova koju je služio njihov duhovnik o. Jose. Koncelebrirao je postulator kauze bl. Ivana Merza o. Božidar Nagy koji je hodočasnike već dan prije primio, pozdravio i izrazio srdačnu dobrodošlicu istaknuvši povijesno značenje njihova hodočašća na grob bl. Ivana kao prve organizirane skupine koja dolazi s Filipina.

Poslije sv. mise, na grobu Blaženika obavljena je pobožnost njemu u čast. Izmoljene su Litanije bl. Ivana na engleskom i druge molitve, otpjevane su pjesme na filipinskom jeziku, a na kraju su hodočasnici odali poštovanje i relikvijama bl. Ivana. Poslije pobožnosti u crkvi postulator im je u dvorani kroz prigodno predavanje predstavio život i karizmu Blaženika, te podijelio sličice i ostali informativni materijal.

Voditelj hodočašća o. Jose Quilongquilongs ističe da je o hrvatskom blaženiku prvi puta čuo prije pet godina od prof. Davea dela Cruza koji je prošle godine imenovan Vice-postulatorom kauze bl. Ivana na Filipinima. A inicijativu za ovo prvo organizirano hodočašće sa Filipina na grob bl. Ivana dao je o. Jose osobno. Njemu je kao svećeniku bilo veoma privlačno bolje upoznati bl. Ivana, mladoga laika koji je posvetio svoj život Crkvi i odgoju mladeži. Za mene je bl. Ivan Merz pojasnio je u intervjuu za Katolički Radio simbol kako biti blizak Kristu, u intimnom zajedništvu s njime, a što je dobar model za mnoge mlade ljude koji traže smisao svoga života.

Po povratku na Filipine hodočasnici namjeravaju dalje promicati poznavanje i štovanje bl. Ivana Merza počevši od svoje župe Srca Isusova pa dalje. U tu svrhu pozvali su postulatora da u što skorije vrijeme posjeti Filipine.

Postulatura za kanonizaciju   bl. Ivana Merza

0