Članak

Dragi dolinci (broj 26)

Dragi dolinci (broj 26)

 

Dragi Dolinci, poštovani čitatelji! 

 Početkom ove godine na adresu Uredničkog vijeća stiglo je pismo msgr. Vinka kardinala Puljić, Vrhbosanskog nadbiskupa. Objavljujemo ga u cijelosti. U vrijeme korizme, kada se spominjemo Muke i smrti Isusa Krista, kao grom iz vedra neba odjeknula je vijest da su pronađeni posmrtni ostaci dvojice mučenika iz Bosanske Gradiške koji su mučeni i ubijeni u Okučanima. Riječ je o Darku Sanjickom i Mirku Tomljenoviću. Tako se ponovo otvoriše nikada zacijeljene rane dviju obitelji.

 Eto, nakon 18 bolnih godina očekivanja i traženja, obitelji su ipak dočekale da dostojno pokopaju zemne ostatke svojih najdražih. Mnogi neće nikada imati takvu “sreću”!

Teško je to, neshvatljivo, ali bi još teže, žalosnije i bolnije bilo kada se nikada ne bi saznalo gdje ih je zločinačka ruka sakrila od svoje savjesti 

 Da li će za ovaj zločin, kao i za one počinjene nad još 22 civila na području Bosanske Gradiške u vremenu od 1992.-1995. godine odgovarati? Hoće li ruka pravde stići te zločince…? 

 Ne mogu, ne spomenuti, kako nas je u tijeku ove godine zauvijek napustilo petnaestak Dolinaca i Dolinki, među njima i osobe koji su svoju ljubav, svoje domoljublje i sebe utkali u sva dolinska sela. I o tome imamo zapis.

 U Dolini se ipak nešto događa! U prkos malom broju Dolinaca, koji su ostali na rodnoj grudi, svake nedjelje i blagdanom u župnoj crkvi se služi sv. Misa. Priključena je struja, obnovljena kapelica na groblju a groblje se redovito kosi, izrađena su i postavljena nova ulazna vrata na crkvi kao i obrlihti na prozorima, poklopcima pokrivene šahte oko crkve, a razmišlja se i o drugim poduhvatima u crkvi i oko crkve kao što je krečenje, lijepljenje keramičkih pločica na koru, ograđivanje crkvenog dvorišta, kupovina zvona, uređenje župne kuće….

 Odlučili smo «Suzu» proširiti s još jednom rubrikom “Sačuvajmo od zaborava” pa ćemo tako od ovoga broja donositi Popis pučanstva iz 1929. godine, a potom i iz 1948. godine za naša, dolinska sela. 

  Sretan Božić i neka Vas prati Božji blagoslov tijekom cijele 2010. godine.

  U r e d n i k

0