Vijesti

Iz Starog Kraja (broj 27) Vlč. Pero Čolić

  Dragi Dolinci i Gradišćanci, gdjegod bili, ovdje i po svijetu!

Osvrćem se na proteklu, 2010. godinu, kako bismo vidjeli što se sve dešavalo u ove naše dvije župe na Savi.

Proslavljeni su Božićni novogodišnji blagdani onako kako smo to mogli učiniti mi ovdje na našim prostorima.

Poslije njih dolazi Korizma sjećanje na Isusovu muku i smrt a bez toga ne bi mogli slaviti Uskrsnuće Isusovo a kojemu se i mi nadamo.

Dođe nam i proljetni svetac svetac blagoslova polja sv. Marko. Na taj dan i mi smo se okupili po običaju našem bosanskom, na groblje na «Gradini» gdje smo molili božji blagoslov na naše njive, bašte a i za blagoslov nas samih. To isto smo činili i na još dva groblja u župi Bosanska Gradiška a to su groblje u Čatrnji i groblje u Brestovčini Spasovo i Presv. Trojstvo.

Slijedeći događaj koji se zbio 9. lipnja 2010. godine je Rekolekcija-duhovna obnova svećenika Banjalučke biskupije. Svećenici su se okupili u Novoj Topoli oko deset sati i tu predvođeni našim biskupom mons. Franjom Komaricom zajednički smo izmolili opijelo za našeg Ratka Grgića, o čijoj se sudbini gdje je završio, još ništa ne zna. Stigli smo u Staru Gradišku gdje nas je dočekao župnik, biskup mons. Antun Š kvorčević i općinski načelnik gosp. Velimir Paušić. Biskup Š kvorčević nam je uputio riječ dobrodošlice i morao je otići a župnik i načelnik su nam nešto više rekli o župi i kaznenom domu gdje su i naši mnogi svećenici mnoge godine robijali. Obišli smo i prostorije kaznenog doma kakve su sada prazne i nikad se više ne punile. Na povratku su svi svećenici došli u Bosansku Gradišku gdje smo izmolili opijelo za pokojnog-ubijenog mons. Kazimira Višatickog i izmolili molitve zahvale za svečeništvo, jer je to bio dan završetka svećeničke godine.

Nakon molitve domaći župnik je pozvao braću svećenike s biskupom na okrepu za tijelo – ČOBANAC-. Nakon tog druženja svećenici su se uputili u Bos. Aleksandrovac u posjet SIRANI a dalje su se svećenici uputili na Mahovljane u posjet vinogradu i podrumu vina.

Prolazi vrijeme i dočekali smo blagdan sv. Bonaventure /15.VII./ zaštitnika Banjalučke biskupije kad je imenovan pomoćni biskup fra MARKO SEMREN za banjalučku biskupiju.

18. srpnja 2010. Godine bila je krizma u Bos. Gradišci koju je podijelio generalni vikar mons. dr. Anto Orlovac (sedmoro krizmanika).

Temeljito je obnovljena kapelica na groblju Brestovčina gdje je slavljena sv. misa na sv. Joakima i Anu.

Patroni: Ponajprije je proslavljen patron župe Dolina Velika Gospa gdje su se okupili Dolinci od svakuda gdje se nalaze, pa i drugi iz okolnih mjesta. Slavilo se molitvom i pjesmom, a iza mise druženje uz osvježavajuće napitke i burek.

Na sv. Roka, zaštitnika župe B. Gradiška, sv. misu predvodio je mons. Drago Balvanović, prošlogodišnji svečar pedesetgodišnjice svečeništva uz koncelebraciju 7. svećenika, puna crkva božjeg naroda, časnih sestara iz Budžaka, Nove Topole i Bos. Gradiške a sve je to uzveličao crkveni pjevački zbor iz Nove Gradiške. Već znamo za imenovanje pomoćnog biskupa. Dana 18. rujna 2010. god. je posvećen za biskupa dr. Marko Semren u banjalučkoj katedrali od biskupa mons. dr. Franje Komarice. To je ujedno i prva posveta u Banja Luki otkad postoji biskupija. Suposvetitelji su bili kardinal Vinko Puljić, papin nuncij i drugi. Bilo je mnogo gostiju pom. biskupa za zajedničkim stolom. Toga istoga dana u 17 sati banjalučki biskup dr. Franjo Komarica je posvetio oltar župne crkve sv. Josipa a blagoslovio je i crkvu i obnovljenu župnu kuću koja je bila spaljena a i crkva je obnovljena. Na blagoslovu je bila dupkom puna Topolska crkva.

Hodočašće vjernika iz Vrhbosanske i Banjalučke Biskupije je bilo 9. listopada 2010. god. Na tom hodočašću iz Bos. Gradiške pridružilo se desetak automobila iz Banja Luke. Za svi Svete i Dušni dan bilo je manje naroda na misama i za opijela. Dolazilo se prije uređivati grobove najmilijih ali kad crkveno slavimo (sv. misa i opijela) tu nedostajete.

I ove godine je bio susret školske djece (omladine) u Budžaku kod časnih sestara u dvije grupe: 6. studenog od 1-b razreda išlo ih je petoro (5) a u drugoj grupi koja je išla 20.studenog 2010. godine bilo ih je šestoro (6).

Obilježena je ove godine šesta obljetnica smrti našeg mons. Kazimira Višatickog. Došla je rodbina znanci prijatelji župljani i vjernici iz drugih mjesta. U služenju sv. mise bili su mons. Franjo Komarica, biskup i pomoćni biskup Marko Semren, osam svećenika i više časnih sestara. Crkva je bila dobro popunjena. Sv. Misu je predvodio mons. dr. Franjo Komarica. Iza mise su svi pozvani na tjelesnu okrepu u našu dvoranu župnog pastoralnog centra.

27. studenog 2010. u banjalučkoj katedrali je bilo svečano misno slavlje u povodu 25. obljetnice biskupstva našega mons. dr. Franje Komarice biskupa te blagoslov obnovljenih prostorija zgrade starog biskupskog ordinarijata a iza toga je bio objed i druženje.

Dolinčanima, Gradišćanima, čitateljima «SUZE DOLINSKE» i svim ljudima dobre volje ČESTIT BOŽIĆ SVETO ISUSOVO POROĐENJE I NEKA VAS PRATI BOŽJI BLAGOSLOV U CIJELOJ 2011. GODINI, želi

vlč. Pero Čolić, župnik

0