Vijesti

2 put kosnja trave na groblju Gradina

I DRUGI PUT OVE GODINE, POKOŠ ENA TRAVA NA GROBLJU “GRADINA” U DONJOJ DOLINI

U subotu, 2. srpnja 2011. godine zakazana je druga ovogdišnja akcija košenja trave na groblju “Gradina” u Donjoj Dolini. Prva akcija je održana 7. svibnja ove godine, a broj sudionika i imena tih “akcijaša” nije se puno razlikovao od današnjih.

Po kišovitom vremenu na groblje se je došlo s tri auta. U prvom, koji je vozio Pavle Budić zajedno s prikolicom u kojem je bio alat, su osim Pavla Budića bili su i Pavle Musić, Vinko Vonić, Matan Ćorković i Berislav Marjanović.

U drugom kojim je upravljao Slavko – Slave Stipančević su bili Pavle Oršulić Jurin, Mišo Barišić i Milord Mican Oršulić, dok su u trećem uz Iliju Jurišića koji je auto vozio bili Adam Jurišić i Zoran Petrović. Groblje nas je dočekalo zaraslo kao da u njega odavno nije ljudska noga kročila, iako su od početka travnja ove godine u njemu pokopane tri osobe: Filip Š Šokić je umro 4. travnja u Gornjoj Dolini, Stjepan Jurišić 13. svibnja u Zagrebu i Ruža Oršulić 24. svibnja u Požegi.

Nakon osam sati “udarničkog” rada trava je pokošena i u tačkama izvan grobnih mjesta izvezena, a staza i spomenici pometeni. Nova akcija je zakazana za mjesec dana, kako bi groblje bilo uredno i dočekalo svoje Dolince u povodu blagdana Velike Gospe. Na žalost, vjerojatno, će se toj akciji odazvati iste osobe, a svoj dragovoljni prilog za održavanje groblja, u skromnu blagajnu će dati isti dobri ljudi.

Tako je to iz godine u godinu, a kada se ovi ljudi “umore” i dadnu do znanja da to groblje nije samo njihovo … što će onda biti?

Ovako nas je dočekalo groblje na Gradini u Donjoj Dolini

a ovako nakon što je trava pokošena

Prije početka posla valjalo je izvršiti potrebite pripreme

Prije početka košenja valjalo je pokupiti sve lampione i drugi otpad da bi se moglo pristupiti košenju

Dok su jedni kosili trimerima

drugi su kosili kosama

Zadužena grupa za kupljenje trave je bez prijekorno odradila svoj dio posla

kao i oni što su travu izvozili izvan groblja

Završni dio je bio metenje asvaltnih staza i grobova

Zajednička slika DRAGOVOLJAČKE EKIPE koja je pokosila travu po groblju

0