Vijesti

Susret Dolinaca 2011 i proslava Velike Gospe

OKUPLJENI DOLINCI PROSLAVILI VELIKU GOSPU I SV. ROKA

Župljani župe Uznesenja blažene Djevice Marije iz Doline, prognani tijekom rata iz rodnog kraja, na jedinstven način su proslavili zaštitnicu i patron svoje župe. Počelo je to uoči blagdana Velike Gospe u nedjelju 14. kolovoza u Novoj Gradiški sv. misom zahvalnicom u crkvi Kraljice sv. Krunice župa Jug. Tog dana su se ponovo susreli Dolinci na tradicionalnom SUSRETU DOLINACA. Sv. misu je predvodio vlč. Tvrtko Tadić, bivši dolinski župnik u razdoblju od 1957. do 1963. godine. Ove godine se je navršilo 60-et godina njegovog svećeništva pa je tu veliku obljetnicu dijamantsku misu proslavio sa svojim Dolincima. Uz vlč. Tvrtka sv. misu su služili i vlč. Milivoj Knežević te vlč. Jozo Jurić, domaći župnik.

Susreti su nastavljeni na nogometnom igralištu u Goranovoj ulici gdje se je takmičilo 11 malonogometnih ekipa (ekipe iz dolinskih sela i gosti), a po završetku turnira dodijeljeni su pehari i medalje za pobjednike. Ostatak večeri je proveden uz glazbu i druženje.

 

Na blagdan Velike Gospe brojni Dolinci su se iz Nove Gradiške, okolnih mjesta iz različitih gradova u Hrvatskoj (Rijeke, Zagreba, Osijeka ) te europskih zemalja, uputili u svoju rodnu Dolinu i okupili u župnoj crkvi. Svi su oni prije dolaska u crkvu pohodili groblje Gradina u Donjoj Dolini, koje ih je dočekalo čisto i uredno jer je trava nedavno na njemu pokošena i pokupljena..

Sv. misu je predvodio msgr. dr. Franjo Komarica, banjalučki biskup, uz dijamantskog slavljenika vlč. Tvrtka Tadića i vlč. Peru Čolića, bosanskogrdiškog župnika, a koji svećeničku dužnost obnaša i u Dolini.

Biskup je izrazio duboku zahvalnost dolinskom puku koji se nije odrekao svoje Doline i nije ju prekrižio, nego u nju navraća ne samo o blagdanima nego i češće, a njihovo izgnanstvo je povezao s izgnanstvom Marije i svete obitelji u Egipat ispred krvožednog Heroda.

Dolinci nisu svoju očevinu prodali, što je biskupu drago, neki su pod primorom morali zamijeniti. Preporučio im je da se interesiraju o svojim zakonskim pravima kako bi ishodili obnovu obiteljskih domova, jer Dolinci imaju pravo na svoju Dolinu. Vlč. Tvrtku je čestitao jubilej.

Nakon sv. mise ispred crkve je nastavljeno druženje vjernika s dragim biskupom i svojim starim, dobrim ujakom vlč. Tvrtkom, koji je kroz suze evocirao uspomene na Dolinska sela iz njegovog doba i sada, kada su pusta, zarasla u travu i drugo raslinje, u kojima se ne čuje pjesma �

Na sv. Roka, zaštitnika Bosanske Gradiške, Dolinci su hodočastili i u tu crkvu. Sv. misu je prevodio vlč. Vladislav Žarko Ošap koji je obnašao dužnost župnika u ovoj župi i njenim dramatičnim, ovoratnim godina.

0