Vijesti

Svi Sveti 2011

NA DOLINSKOM GROBLJU GRADINA” OBILJEŽEM BLAGDAN SVIH SVETIH I DUŠ NOG DANA

Zadnje nedjelje u listopadu, već godinama Dolinci, Novoselci i Mačkovljani se okupljaju na groblju Gradina” u Donjoj Dolini kako bi svetom Misom i molitvom odrješenja obilježili blagdan Svih svetih i Dušnog dana i tako dali dužnu počast svojim najdražim i najmilijima. Neke vjernike župe Dolina još samo groblje veže za rodni kraj, jer su pod prisilom puške i noža morali zamjeniti svoje imanje i tako u rodnom kraju ostati bez ičega, a u tuđi kraj doći s Ugovorom potpisanim za neviđeno”.

Dvadeset godina je veliko vremensko razdoblje za ljudski život da bi se razmišljalo o razvrgavanju Ugovora i povratku na staro, pa makar to bio rodni kraj.

Lijepo vrijeme i produženi” vikend je omogućio da su se ispred groblja mogli viditi brojni automobili različitih registarskih pločica iz Hrvatske, Austrije, Njemačke, Slovenije a naročito iz Italije.

Sv. Misu je služio vlč. Pero Čolić, bosanskogradiški župnik, a ujedno i dolinski koji je pozdravio brojne vjernike koji nisu zaboravili rodni kraj i svoje mrtve te izrazio zadovoljstvo što je groblje uređeno i potakao da se i u buduće vodi računa o njemu. Pjesmom je misno slavlje uveličala č. sestra Vijaneja Čolić.

Nakon sv. Mise koja je služena ispred grobljanske kapelice, vlč. Pero je molio molitvu odrješenja nad grobovima onih koji su izrazili želju da se obavi molitva na taj način što su svećenika čekali kod grobova svojih pokojnika.

I dosta, sve one koji su danas došli s cvijeće i svijećama doljansko groblje ih je dočekalo uređeno. Trava je pokošena, izgorjeli lampioni i osušeno cvijeće kao i vijenci iznešeni. Ovoga puta su se za to pobrinula ekipa, nešto izmjenjena u odnosu na kolovozko košenje trave i uređenje groblja, koju su sačinajvali: Pavle Musić, Matan Ćorković, Berislav Marjanović, Ferdo Tomić, Stipo Knežević, Ljuban Konjetić, Ilija Jurišić, Adam Jurišić, Zoran Petrović i Milorad Oršulić-Mican.

Isto tako svoj veliki novčani doprinos, bez kojeg nebi bilo moguće sprovoditi godišnje 4 do 5 akcija na uređenju groblja, pružaju Dolinci i Novoselci koji rade i žive u Italiji i drugim europskim zemljama, oni u Novoj Gradiški i drugim gradovima diljem Hrvatske iz Zenice pa čak i iz daleke Australije.

Svoj doprinos daju i neki Mačkovljani koji imaju svoje drage pkopane na ovom groblju. Njihova imena ćemo objaviti u jednom broju našeg godišnjaka. Oni to zaista zavrjeđuju.

Iz guste dolinske magle je izronulo jesenje sunce koje je obasjalo groblje nakon što su i posljednji posjetitelji sa njega otišli, a brojni lampioni će danonoćno svijetliti još nekoliko dana i dati do znanja da Dolinci nisu zaboravili svoje pokojne.

Sv. Misu je služio vlč. Pero Čolić

Misno slavlje je pjesmom uveličala č. sestra Vijaneja Čolić

Brojni automobili ispred doljanskog groblja različitih registarskih pločica

Brojni Dolinci su pozorno slušali sv. Misu

i propovijed

Po završetku sv. Mise župnik je molio moltvu odrješenja nad grobovima i blagoslovio ih

Oni su se pobrinuli da groblje bude uređeno

0