Vijesti

Dragi dolinci (broj 27)

Dragi Dolinci, poštovani čitatelji! 

 Godina dana brzo prođe, ali je to, ipak, jedno vremensko razdoblje u kojem se mnogo toga, dobrog, ali na žalost i lošeg dogodi. Naš godišnjak “Suza dolinska”, kao što mu i sam podnaslov “godišnjak” kaže, kronološki bilježi što se je u tom razdoblju dogodilo, a da je povezano s Dolinom i Dolincima, našim užim i širim zavičajem, ali i mjestima gdje živimo.

U četvrtak, 25. veljače (ove godine) Ivan Tomić mi je priopćio vijest, zbog koje sam ima razloga da “vrisnem do neba”: “Odlučio sam ići u samostan i tako početi studirati i na Bogoslovnom fakultetu.”  I otišao je u samostan a 28. kolovoza, obukao dominikanski habit.

Desetak dana kasnije (5.ožujka), ponovo nešto radosno čujem. Naime, banjalučka televizija u svojoj jednoj informativnoj emisiji javlja da je općina (Bosanska) Gradiška u svom budžetu za ovu godinu predvidjela oko 500.000 KM za održavanje nekategoriziranih puteva na području te općine, a veći dio, oko 250.000 KM će se izdvojiti za asfaltiranje purta Dolina Greda Novo Selo. I to smo dočekali! Dakle, nije bilo predizborno obećanje.

Posebice je ove godine bilo dosta pješačkog ali i drugog hodočašća u kojem su Dolinsci sudjelovali. Spomenut ću samo hodočašće u Staru Gradišku prilikom posvete Spomen crkve, Gospi Kloštarskoj kod Slavonskog Kobaša, Gospi od suza u Pleternicu u povodu 55-te godišnjice štovanja i ono najdulje ali najdraže: odlazak iz Okučana na Udbinu na blagoslov crkve Hrvatskih mučenika. O svemu tome imamo zapise.

Uz dosta napora i malo novčanih sredstava, trava na groblju “Gradina” u Donjoj Dolini je šest puta košena, izvezena, lampioni i stari aranžmani uklonjeni, oličeni obojani nutarnji zidovi kapelice, napravljen WC…

Prvo okupljanje Dolinaca u rodnom kraju kod župne crkve je upriličeno na drugi dan Uskrsa – uskrsni ponedjeljak, iako se svake nedjelje u 9 sati služi sv. misa u dolinskoj crkvi.Uspješno je u Novoj Gradiški održan Susret Dolinaca i dogovoren novi uoči Velike Gospe na istom mjestu, kada ćemo proslaviti 60-tu godišnjicu misništva našeg dolinskog župnika vlč. Tvrtka Tadića.Zahvaljujući vlč. Tvrtku, uz ovaj broj “Suze” svaki čitatelj će dobiti knjižicu pod naslovom “a poslije” zagonetka zagrobnog života na čijem je uređenju sudjelovao i vlč. Tvrtko Tadić. 

  Sretan Božić i neka Vas prati Božji blagoslov tijekom cijele 2011. godine.

 

 U r e d n i k

 

0