Članak

Dragi dolinci (broj 27)

Dragi dolinci (broj 27)

Dragi Dolinci, poštovani čitatelji! 

 Godina dana brzo prođe, ali je to, ipak, jedno vremensko razdoblje u kojem se mnogo toga, dobrog, ali na žalost i lošeg dogodi. Naš godišnjak “Suza dolinska”, kao što mu i sam podnaslov “godišnjak” kaže, kronološki bilježi što se je u tom razdoblju dogodilo, a da je povezano s Dolinom i Dolincima, našim užim i širim zavičajem, ali i mjestima gdje živimo.

U četvrtak, 25. veljače (ove godine) Ivan Tomić mi je priopćio vijest, zbog koje sam ima razloga da “vrisnem do neba”: “Odlučio sam ići u samostan i tako početi studirati i na Bogoslovnom fakultetu.”  I otišao je u samostan a 28. kolovoza, obukao dominikanski habit.

Desetak dana kasnije (5.ožujka), ponovo nešto radosno čujem. Naime, banjalučka televizija u svojoj jednoj informativnoj emisiji javlja da je općina (Bosanska) Gradiška u svom budžetu za ovu godinu predvidjela oko 500.000 KM za održavanje nekategoriziranih puteva na području te općine, a veći dio, oko 250.000 KM će se izdvojiti za asfaltiranje purta Dolina – Greda – Novo Selo. I to smo dočekali! Dakle, nije bilo predizborno obećanje.

Posebice je ove godine bilo dosta pješačkog ali i drugog hodočašća u kojem su Dolinsci sudjelovali. Spomenut ću samo hodočašće u Staru Gradišku prilikom posvete Spomen crkve, Gospi Kloštarskoj kod Slavonskog Kobaša, Gospi od suza u Pleternicu u povodu 55-te godišnjice štovanja i ono najdulje ali najdraže: odlazak iz Okučana na Udbinu na blagoslov crkve Hrvatskih mučenika. O svemu tome imamo zapise.

Uz dosta napora i malo novčanih sredstava, trava na groblju “Gradina” u Donjoj Dolini je šest puta košena, izvezena, lampioni i stari aranžmani uklonjeni, oličeni – obojani nutarnji zidovi kapelice, napravljen WC…

Prvo okupljanje Dolinaca u rodnom kraju kod župne crkve je upriličeno na drugi dan Uskrsa – uskrsni ponedjeljak, iako se svake nedjelje u 9 sati služi sv. misa u dolinskoj crkvi.Uspješno je u Novoj Gradiški održan Susret Dolinaca i dogovoren novi uoči Velike Gospe na istom mjestu, kada ćemo proslaviti 60-tu godišnjicu misništva našeg dolinskog župnika vlč. Tvrtka Tadića.Zahvaljujući vlč. Tvrtku, uz ovaj broj “Suze” svaki čitatelj će dobiti knjižicu pod naslovom “a poslije” – zagonetka zagrobnog života na čijem je uređenju sudjelovao i vlč. Tvrtko Tadić. 

  Sretan Božić i neka Vas prati Božji blagoslov tijekom cijele 2011. godine.

 

 U r e d n i k

 

0