Vijesti

Dragi dolinci (broj 28)

Dragi Dolinci, poštovani čitatelji!

Često su mi u mislima riječi mog sadašnjeg, okučanskog župnika fra Damira Pavića koje je izrekao za vrijeme svoje Mlade mise 2005. godine: “Rodna gruda je dobra majka koja savršeno razumije jade i nevolje svoje djece. Ne prekorava ih kada gladni ruha i kruha odlaze u nepoznati svijet dok nevolja ne mine, ali ipak strašno se boji da ih zuvijek ne izgubi. Možeš otići iz rodnog kraja, ali on iz tebe neće izići nikada! Rodni kraj se jednostavno skriva negdje u dubini našeg bića, čuči u nama poput savjesti koja je spremna da progovori onda kada je potrebno, da nas utješi i ohrabri poradi ljubavi i žrtve koju iskazujemo komadiću zemlje i sićušnom dijelu neba pod kojim nam je darovan život kakav takav, ali ipak jedini koji imamo ali spremne i da nas optuži ako taj neprocjenjivi komadić prodamo u bezcjenje ili ga se “na petrovski način” odreknemo i zaniječemo da ga uopće poznajemo …”
Tako razmišlja i msgr. dr. Franjo Komarica, banjalučki biskup pa mi, kao uredniku “Suze dolinske” na Veliku Gospu ove godine između ostalog piše: “… Dolina Vaša i naša još uvijek ima razloga da suzi, pa i plače, jer su njena draga djeca, potomci tolikih generacija predaka, dali se uvjeriti od nedobronamjernih svojih suvremenika da svoj duboki i snažni korijen trebaju prepustiti da totalno sagnjije! Nemojmo biti protiv istine o sebi niti o budućnosti naše Doline…”.
Poruka je vrlo jasna i tako snažna da bi svaki komentar bio suvišan.

Posjetitelji Web stranici: www.Suza-Dolinska.com. su mogli zamjetiti da smo na našu internetsku stranicu, u tjeku ove godine, postavili stare brojeve “Suze” i to od broja 1 do broja 17. Ostale brojeve su u pripremi za njihovo “arhiviranje” na našu internetsku stranicu.
U sklopu ovogdišnjeg Susreta Dolinaca koji je održan u nedjelju prije Velike Gospe, također u Novoj Gradišci obilježena je 60-ta obljetnica svćeništva vlč. Tvrtka Tadića nekadašnjeg dolinskog župnika.
Fr. Ivan Marija Tomić je ovoga ljeta diplomirao na Pravnom fakultetu u Zagrebu i dobio titulu: diplomirani pravnik, a nakon završenog novicijata položio prve zavjete u redu braće propovjednika dominikanaca u Dubrovniku, a potom nastavio studirati na Bogoslovnom fakultetu također u Zagrebu.
Kao što sam već spomenuo, msgr. dr. Franjo Komarica je na Veliku Gospu
dolinskoj crkvi predvodio misno slavlje, a nakon mise predao mi pismo i novčani prilog kao potporu za tiskanje našeg godišnjaka “Suze”. Riječi zahvale i četitku nam je uputio i msgr. dr. Antun Š kvorčević, požeški biskup.
Prošle godine je asvaltiran velik dio Novoga Sela i prilaz Gornjoj Dolini te između Gornje Doline i Novog Sela, a ove godine je dio Novog Sela osvjetljeno uličnom rasvjetom.
Iz Okučana se išlo na različita hodočašća: u Mariju Bistricu, Međugorje, Gospi od Suza u Pleternicu ali se i pješice hodočastilo u Zagreb na susret sa sv. ocem Papom kao i u Sarajevo na beatifikaciju Drinskih mučenica.
U nedjelju 18. studenog je obilježena tužna, sedma godišnjica mučeničke smrti msgr. Kazimira Višaticki. Sv. misu zadušnicu je slavio msgr. dr. Franjo Komarica, banjalučki biskup u suslavlju sa svećenicima banjalučke biskupije.
U 22. broju “Suze” smo donijeli adresar s telefonskim imeniikom za sve Dolince i Novoselce. Nemamo povratnih informacija koliko je kome pomogao da se sazna gdje tko živi. Sada, nakon sedam godina donosimo također adresar s izmjenama koje su nastupile i s adresama i telefonskim brojevima s kojima raspolažemo. Nismo iz imenika brisali imena osoba koje su umrle, te su na taj način kuće, u kojima su živjeli, iza njihove smrti zaključane. Pored takvih imena smo stavili datum smrti.
Uz katolički kalendar donosimo stare slike kuća i “gospodarskih objekata” iz našeg kraja objavljene u Glsniku Zemaljskog muzeja BiH (1910.) i Rezente Pfahlbauten von Donja Dolina in Bosnien tiskanu u Wien-u 1913. godine.
Nadam se da ćete imati što čitati do slijedećeg broja našeg godišnjaka.

Mir i svako dobro, sretan i veseo Božić te neka Vas prati Božji blagoslov tijekom cijele 2012. godine.

U r e d n i k

0