Vijesti

Gospa od Suza – Pleternica

HODOČAŠ ĆE GOSPI OD SUZA U PLETERNICU

U povodu pedesetpete obljetnice čašćenja Gospe od Suza u Pleternici, nas devet vjernika iz župe sv. Vid iz Okučana smo se 30. kolovoza (2010.) , poslije jutarnje sv. mise uputili pješice prema svetištu. Bili su to: Krešimir Čolaković iz Caga, Josip Mihalek iz Dubovca, Monika Mihalec iz Bodegraja, Milorad Oršulić Mican, Antonela Marić, Kata Gogić, Jelica Guberović i ja iz Okučana. Neki od nas su već hodočastili Gospi od Suza prije pet godina, u Mariju Bistricu a bijaše i onih koji nemaju hodočasničkog iskustva, ali će ga steći.

 Fra Damir Pavić, vikar župe sv. Vida nam je podijelio blagoslovljene krunice i hodočasnički blagoslov.

U Smrtiću će nam se pridružit Saša Cvjetičanin iz Smrtića i Antonela Debeljak iz Ratkovca, a u Medarima Ivanka Zebić, Bruno Zebić, Anamarija Zebić i Anka Š upica iz Dragalića i Marina Medunić iz Gorica župljani župe Duha Svetoga iz Gornjih Bogićevaca.

Put dug šezdesetak kilometara planiramo preći za dva dana.

Tko je to Gospa od Suza?

 

 

 Reljef Bezgrešnoga Srca Marijina, izrađen od gipsa, bio je iznad bračnog kreveta u kući mladoga bračnog para Angela Iannusa i Antonine r. Giusto u Siracusi (Italija), plakao je ljudskim suzama 29. 30. i 31. kolovoza te 1. rujna 1953.godine. U nedjelju, 30. kolovoza jedan je kino amater snimio na film kako se oblikuju, teku i rastapaju te suze.

Komisija liječnika i analitičara uzela je 1. rujna u 11 sati više od jednog kubnog centimetra te tekućine i izvršila mikroskopsku analizu koja je pronašla tragove proteina i urata. Odgovor znanosti bio je: ljudske suze. Fizičkih ozdravljenja, koja je ustanovljena liječnička komisija proglasila izvanrednima, bilo je oko 300 (od sredine studenog 1953.) a brojna su bila i obraćenja.

Godine 1954. u župi Bučje blizu Pleternice održavale su se misije pod vodstvom misionara Stjepana Mullera, isusovca iz Zagreba. Dok je razgovarao sa svećenicima o čudesnim događajima koji su se u Crkvi događali, misionar je posebno spomenuo događaj suzenja lika Gospe u Siracusi prethodne godine. Tom razgovoru bio je prisutan i vlč. Ljudevit Petrak, župnik iz Pleternice. Nakon što je saslušao misionara, zamolio je sliku Gospe od Suza i s njom u ruci uputio se u crkvu te klečeći u molitvi zatražio prosvjetljenje od Gospodina.

Bilo je to teško vrijeme za pleterničku župu i njega osobno. Naime, 3. prosinca 1944. godine partizani su do temelja srušili župnu crkvu svetog Nikole. S noći od 11. na 12. svibnja 1945. godine pred njegovim očima ubijen je tadašnji pleternički župnik vlč. Franjo Radović. Nakon rušenja crkve komunističke su vlasti spriječavale ponovnu izgradnju župne crkve. Unatoč tome, župljani su se nedjeljom i blagdanom okupljali i slavili svetu misu na otvorenom.

PRIJE POLASKA U PLETERNICU SLIKA SA FRA DAMIROM I NAČELINKOM ACOM

Razmišljajući o svemu tome vlč. Petrak odlučio je uvesti pobožnosti Gospi od Suza kroz devet dana. Ono što je tada naumio, ostvario je naredne godine, te je 23. kolovoza 1955. godine započela devetnica na temeljima razorene župne crkve, a posljednje večeri 31. kolovoza, poslije svečanog euharistijskog slavlja, poveo je procesiju s upaljenim svijećama oko istih temelja crkve. Razlozi zbog kojih je vlč. Petrak započeo devetnicu Gospi od Suza, osim duboke predanosti Majci Božjoj, bili su: molitva za duhovnu obnovu župe, očuvanje vjere pred najezdom bezbožnog komunizma te dobivanje dozvole za ponovnu izgradnju župne crkve.

Utemeljenjem Požeške biskupije 1997. godine i zauzimanjem biskupa dr. Antuna Š kvorčevića hodočašće Gospi od Suza u Pleternici dobilo je novo značenje. Godine 2005. proslavlja se 50. obljetnica štovanja Gospe od Suza.Župu posjećuje Nadbiskup Siracuse Mons. Giuseppe Costanzo 26. kolovoza 2005. i donosi dio originalnih moći Siracuske Gospe koje trajno ostaju u vlasništvu Pleterničkog svetišta.

 

 Te iste 2005. godine izdaje se i DEKRET O USPOSTAVI SVETIŠ TA GOSPE OD SUZA U PLETERNICI.

 Već u Rešetarima nas je počela pratiti kiša, sve jača i jača, tako da smo se u Godinjaku, zahvaljujući dobroj obitelji Ivanišević, mogli skloniti u suho i propustiti najveći njezin nalet.

 Tomislav Ivanišević , mlađi član obitelji po zvanju vjeroučitelj je predsjednik Udruge “Sestra Jula Ivanišević” u Starom Petrovom Selu, o kojoj naša “Suza” piše, sutra će povesti ispred crkve sv. Antuna Padovanskoj u Starom Petrovom Selu u 8 sati procesiju također u Pleternicu.

 Prvog dana ćemo doći do Nove Kapele, ali ne svi. Dvije hodočasnice će morati odustati zbog teških vremenskih neprilika. Ipak zajedno ćemo biti u mislima i molitvama.

 U Novoj Kapeli, nakon što smo izmolili, ispred crkve jednu od križnih postaja, ćemo se razdvojiti. Naime, hodočasnici iz župe Gornjih Bogićevaca će prespavati kod dobrih ljudi u Novoj Kapeli, a za nas iz Okučana, zahvaljujući načelniku Aci Vidakoviću koji je poslao vatrogasni kombi, a njime je upravljao Josip Andrijanić, će nas odvesti u Ratkovicu (8 km udaljenu od Nove Kapele) kod obitelji Oršulić. Tu ćemo se u dvije kuće rasporediti, ugrijati, večerati i prespavati. U tijeku noći će nam dobri domaćini osušiti obuću i odjeću, tako da smo sutra mogli “u suhom” nastaviti put.

 Kombi će nas ujutro prije 8 sati vratiti do Nove Kapele, ispred crkve, dokle smo sinoć došli. Nakon jutarnje sv. mise, novokapelački župnik Đuro Cvitić će nas pozdraviti, zaželjeti sretan ostatak puta i kazao da će i on povesti procesiju iz Nove Kapele put Pleternice u 11 sati.

 S obitelji Oršulić u Ratkovici ćemo se ponovo sastati u podne gdje ćemo se tjelesno okrijepiti kao i kod trgovca Pere Ljubičića i njegove supruge Branke.

KOD OBITELJI ORSULIC U RATKOVICI

Na pleterničko brdo, kraj župne crkve sv. Nikole biskupa, gdje smo stigli, okupilo se unatoč kiši i vrlo hladnom vremenu četrdesetak tisuća vjernika ne samo iz Požeške biskupije nego i iz drugih biskupija.

Vrijeme do početka sv. mise je provedeno u odmoru, molitvi. Bilo je prilike i za sv. ispovijed.

Misno slavlje predvodio je požeški biskup msgr. dr. Antun Š kvorčević u koncelebraciji s brojnim svećenicima i redovnicima. Slavlje je počelo svečanom ulaznom procesijom s likom Gospe od suza koja je potom postavljena na oltarni prostor. Stojeći pred njezinim likom pozdrave joj je u ime svih nazočnih uputio biskup.
“Isusova Majko! Ti si po svom liku Gospe od Suza tijekom više od pet desetljeća ovdje u Pleternici primala i uslišavala brojne hrvatske vapaje i suze, tješila ožalošćena srca, ulijevala nadu u tjeskobama, liječila duše i savjesti, darivala radost. Duboko zahvalni za to tvoje majčinsko služenje, danas na svom hodočašću radosno te pozdravljamo” – kazao je biskup nakon čega su svi zapjevali Gospi od suza.

Biskup Antun je istaknuo:
“.. u Hrvatskoj ima majčinskih, rahelinskih suza koje treba isplakati. Naših 14 stoljeća povijesti jest i povijest majčinskih suza nad tolikim sinovima i muževima, nad tolikim obiteljima koje su bile pogođene tko zna kojim zlom i nevoljom. Ali te iste ‘rahele’ našeg naroda bile su vjerne Bogu, i u braku i obitelji i tu vjernost dolazile potvrđivati u marijanska svetišta. Tu su tražile snagu odozgo i ispunjale se u svojim suzama i plaču utjehama i snagom Božjom koja ih je činila jačom od svih povijesnih nevolja. Hrvatski narod kroz tih 14 stoljeća bio je pobjednik i onda kada je najteže patnje proživljavao i bio gažen tko zna od koga, bez svoje slobodne države. Snaga našeg naroda nije bila u onom što smo izvanjski organizirali, ni u oružju ni u nečem drugom nego u duhu i duši hrvatskog čovjeka vjernog koji je ovu zemlju po tome činio velikom i pobjedničkom”.

 

 Nakon misnog slavlja, zajedno s ostalim hodočasnicima, koji su iz Okučana došli u dva autobusa, vratit ćemo se doma radosni što smo mogli dati svoj, bar mali, doprinos velikoj proslavi blagdana Gospi od Suza

0