Vijesti

zupnik Ratko Grgic

OTKRIVENA SPOMEN PLOČA UBIJENOM ŽUPNIKU  RATKU GRGIĆU U NOVOJ TOPOLI I

BLAGOSLOVLJENA OBNOVLJENA ŽUPNA CRKVA SV. JOSIPA, ŽUPNA KUĆA

Crkva Sv.Josipa u Novoj Topoli izgradjena prije 120g

župni ured u Novoj Topoli iz kojeg je odveden vlč. Ratko Grgić nekoc dolinski zupnik

  U subotu, 18. rujna 2010. godine, banjalučki biskup mons. dr. Franjo Komarica je predvodio misno slavlje na hrvatskom i njemačkom jeziku, a potom blagoslovio temeljito obnovljenu župnu crkvu sv. Josipa u Novoj Topoli kod Bosanske Gradiške, koja je jedna od vrlo rijetkih neporušenih crkava, u negotičkom stilu – ne samo na području Banjalučke biskupije, a izgradili su je katolički doseljenici iz Sjeverne Njemačke prije 120 godina. Blagoslovio je i obnovljenu župnu kuću uz obnovljenu župnu crkvu sv. Josipa. Župna kuća je spaljena 1993., a njezine su ruševine sablasno stršile sve ratne i poratne godine. Dolaskom vlč. dr. Ante Pelivana za upravitelja župe prošle godine moglo se pristupiti i radovima na obnovi kuće, izgrađene u neogotskom stilu 80-ih godina 19. stoljeća. Zajedno s obnovljenom župnom crkvom sv. Josipa, poznatom kao crvena crkva, te još prije obnovljenim samostanom redovnica Družbe Klanjateljica Krvi Kristove i ovo obnovljeno zdanje će kompletirati duhovno-liturgijsko-pastoralno-odgojni centar u tom dijelu Banjalučke biskupije.

Biskup Komarica je također otkrio spomen ploču župniku vlč. Ratku Grgiću, kojega su uniformirane osobe nasilno odvele iz župnog stana 16. lipnja 1992. godine i za kojega se do danas ne zna gdje je i kako je završio.

   Biskup je pred mnoštvom vjernika, redovnica i svećenika predmolio molitve za ubijenog župnika Ratka Grgića, a u nadahnutoj propovijedi je između ostalog kazao: “… Zli duh, protivnik Boga mirotvorca i protivnik Božjih vjernika-mirotvoraca opet je pokazao svoje ružno lice. Ono što je ljubav započela obnavljati na ovoj župnoj crkvi i što je već bila obnovila na župnoj kući, vražja mržnja je odlučila zaustaviti i uništiti.

od sada ce se  na posvecenom oltaru cesce sluziti Sv.Misa

Neki od nas ovdje večeras nazočnih dobro pamtimo ta užasna vremena bezočnog , duboko nehumanog divljanja sotonom opsjednutih ljudi, kojima nije bilo ništa sveto, jer je u njima samima bila duhovna pustoš i smrt. Bez ikakva povoda i razloga ubijen je već na početku ratnih zbivanja naš vjerni suradnik, tihi, skromni domaći župnik vlč. Ratko Grgić. Njegovu potpunu nevinost potvrdili su mi tadašnji vlastodršci ove općine, ali se nisu potrudili da nam dadnu posmrtne ostatke našeg svećenika da ih dostojno i kršćanski sahranimo, unatoč našim nebrojenim molbama i zahtjevima. Duboko žalimo i ne možemo se pomiriti s bolnom činjenicom da nam ni sve dosadašnje općinske i entitetske vlasti kroz ovih 15 poratnih godina nisu htjele barem donekle ublažiti bol i vratiti nam posmrtne ostatke našeg svećenika, iako znaju gdje su, kao što znaju i tko su ubojice. Davno smo oprostili nesretnim ubojicama nevino ubijenog župnika, koji su se dodatno teško ogriješili o Božji zakon sadistički maltretirajući i časne sestre redovnice u ovdašnjem samostanu, te pretvarajući i samostan i župnu kuću u ruševinu, a župnu crkvu u skladište nepotrebnog otpada…”

Molilo se je i za ubijenog upravitelja župe Nova Topola i bosanskogradiškog župnika Mons. Kazimira Višatickog.

pogleda na “Crkvenu Crkvu” zupni ured i samostan druzbe klanjatelica krvi Kristove

0