Vijesti

Velika Gospa 2012

PROSLAVA VELIKE GOSPE U DOLINI

Blagdan Uznesenja Marijina na nebo svečano je proslavljen i u župi Dolina. To je dan kada se prognani i raseljeni Dolinci okupe oko oltara u svojoj crkvi gdje su kršteni, primili Prvu sv. Pričest, Krizmu, vjenčani… a prije dvadeset godina istjerani, prognani i raseljeni diljem bijela svijeta.

I ove godine je prethodilo okupljanje vjernika župe Dolina u Novoj Gradišci na SUSRETU DOLINACA. Tamo je propovjedao vlč. Milivoj Knežević i toplo stavio na srce rodnu Dolinu, kako se sjećanje na nju nebi zab oravilo, a na blagdan Velike Gospe je Dolinu pohodio njezin bivši župnik fra Ilija Matanović. Podsjetimo se: Fra Ilija je upravljao župom Dolina u razdoblju od 1975. do 1978. godine. On je došao iz župe Potočani gdje od 1996. godine vrši službu župnika kako bi ovaj veliki blagdan proslavio sa svojim Dolincima. Fra Ilija nije zaboravio Dolinu, on je u njoj služio sv. misu i na drugi dan Uskrsa (Uskrsni utorak, kada se u Dolini obilježava Emaus). Danas je uz njega sv. misno slavlje koncelebrirao bosanskogradiški župnik vlč. Pero Čolić koji obnaša i dužnost i dolinskog župnika

Fra Ilija je u svojoj propovijedi napomenuo kako je VELIKA GOSPA Raspjevani blagdan kada se s ponosom sjećamo dogme naše vjere: MARIJA JE DUŠ OM I TIJELOM PO ZAVRŠ ETKU SVOGA ZEMALJSKOG ŽIVOTA UZNESENA NA SLAVU NEBA ZAJEDNO SA SVOJIM USKRSNULIM SINOM ISUSOM, a mi smo to dans iz različiti krajeva Euprope i Hrvatske došli proslaviti u svom rodnom kraju.

Nakon sv. mise vlč. Pero je nazočne pozvao na osvježavajuće piće koje je dovezao iz Bosanske Gradiške, uz koje se ostalo još neko vrijeme u obnavljanje uspomena na vrijeme provedeno u dolinskim selima.

Neki su vjernici prije sv. mise koja je služena od 11 sati posjetili groblje “Gradina” u Donjoj Dolini gjde su zapalili svijeće, a neki poslije sv. mise.

I ovoga je trava na njemu pokošena uz dosta napora i malo ljudi koji su taj posao obavili desetak dana prije današnjeg blagdana. Zainteresiranost za taj posao opada, a novaca, kako bi se podmirili troškovi, je sve manje. Zavrjeđuje da se spomene devet osoba koji su taj posao obavili: Pavle Budić, Marko Vonić, Zoran Petrović, Pavle Oršulić, Slavko-Slave Stipančević, Mišo Barišić, Mato Knežević Maća, Milorad Oršulić Mican te Anto Vidić koji je došao iz Bosanske Gradiške.

Po završetku toga posla na groblju, “dragovoljačka ekipa” je otišla i do župne crkve u Gornju dolinu kako bi i tamo pripremila prostor za dostojansvetnu proslavu svoje zaštitnice

Župna crkva Uznesenja Blažene djevice Marije na nebo u Dolini je spremna za doček svojih dolinaca

Vlč. Pero Čolić i fra Ilija Matanović prije početka misnog slavlja

Fra Ilija Matanović propovjeda gromko kao i prije četrdesetak godina u Dolini

Pogled sa kora na oltar župne crkve u Dolini

Dolinski puk u svojoj župnoj crkvi

Fra Ilija je obnavljao uspomene na vrijeme provedeno u Dolini i na NK JEDINSTVO ćiji je bio trener i igrač

Dragovoljačka ekipa za košenje trave na groblju GRADINA

0