Vijesti

Svi Sveti i Dušni dan 2015

Već dulji niz godina, zadnje nedjelje u mjesecu listopadu na groblju “Gradina” u Donjoj Dolini obilježava se blagdan Svih Svetih i Dušnog dana.
Tako je bilo i ove godine.
Od ranog jutra su pristizali Dolinci, Novoselci i Mačkovljani, kojima ovo groblje još uvijek nešto znači iz Austrije, Zenice i brojnih krajeva Hrvatske kako bih uredili i okitili grobove svojih najmilijih, na njima zapalili svijeće i pomolili se za pokoj njihovih duša.
Sv. Misu je, s početkom u 13 sati (nakon što je završila misa u Bos. Gradišci, pred četrdesetak vjernika služio župni vikar vlč. Boris Ljevak, koji je pozdravio nazočne i izrazio zadovljstvo što su nazočni svojim dolaskom pokazali kako se rodni kraj i ovo sveto mjesto ne zaboravlja.
Nakon misnog slavlja, u kojem smo se sjetili i molili i za zdravlje jako bolesnog bosanskogradiškog župnika i upravitelja župe Dolina vlč. Pere Čolića, vlć. Boris je molio opijela i blagoslovio grobove.
Ovo nije prvi dolazak vlč. Ljevaka na groblje u Donju Dolinu. On je s banjolučkim biskupom msgr. dr. Franjom Komaricom u nedjelju (30. kolovoza) po blagdanu Mučeništva sv. Ivana Krstitelja služio sv. Misu, u povodu patrona Donje Doline. Isto tako vlč. Boris, od kada je župnik i dekan vlč. Pero bolestan, svake nedjelje u crkvi Gornja Dolina iako za samo nekoliko vjernika služi sv. Misu.

Za ovu priliku, u subotu je dragovoljačka ekipa od sedam članova: Matej Oršulić iz Ratkovice kod Pleternice, Zvonko Oršulić Feny iz Ljupine, Slavko – Slave Stipančević, Anto Vonić i Mišo Barišić iz Nove Gradiške te Mato Knežević Maća iz Gorica i Milorad Oršulić Mican iz Okučana pokosili travu na groblju i ispred groblja te uklonili dotrajale cvijetne aranžmane i izgorjele lampione. Rijetki su zamjetili kako je groblje primjereno uređeno za ovaj veliki blagdan, ali su svi izražavali nezadovoljstvo kada za Veliku Gospu trava nije bila pokošena.
Po završetku posla na groblju, otišlo se do crkve u Gornju Dolinu, gdje su također pokosili travu oko stare i nove crkve kao i oko župnog ureda, iako je nedavno travu pokosio Drago Puljić, doseljenik iz Slav. Kobaša u Novo Selo.
Te subote je Ilija Jurišić iz Dubovca postavljao pločice na koru dolinske crkve, nakon što su one stare uklonjene. Njemu u tom poslu pomaže Željko Vidić iz Smrtića. Do Svih Svetih majstor Ilija namjerava postaviti svih 80 m2 pločica i isfugirati ih. I ovaj posao on obavlja dragovoljno, a za kupovinu pločica i ljepila se pobrinuo p. Damir Š Šokić.
Svi “dragovoljci” su se s dužnim poštovanjem prisjetili članova ove ekipe koji nisu više među njima. Prvi se (prošle godine) od njih zauvijek rastao Matan Ćorković, početkom ove godine Berislav – Bero Marjanović obadva iz Ljupine, pod kraj kolovoza ove godine Ivo Ćorković, a prije tjedan dana Anton Budić Ćember.
Hvala im za svaku kaplju znoja koji su prolili radeći na ovom groblju, a Milosrdni Gospodin im udijelio pokoj vječni.

Svoj doprinos za uređenje groblja su u kolovozu, rujnu i listopadu ove godine dali: Mato i Terezija Oršulić i Slavica (Roke) Vonić iz Australije po 500 kn, Zlatko i Janja Vonić iz Nove Gradiške 50 eu, Anto Oršulić iz Zenice 200 kn, Nikola i Mara (r. Tutić) Jurišić iz Slav. Doline 200 kn, Miroslav Matijašević iz Mačkovca 200 kn te Anđelko Vidić, Mirko Barišić i Radovan Matijašević iz Nove Gradiške po 100 kn i Marko Dakić iz Bodegraja kod Okučana.
U ime svih vjernika župe Dolina iskrana im hvala i neka se i u buduće ne umore čineći dobro.

SV. MISU JE SLUŽIO VLČ. BORIS LJEVAK

SV. MISU JE SLUŽIO VLČ. BORIS LJEVAK

OKUPLJENI VJERNICI

OKUPLJENI VJERNICI

ISPRED KAPELICE

ISPRED KAPELICE

ZA VRIJEME MISNOG SLAVLJA

ZA VRIJEME MISNOG SLAVLJA

NAKON ČEGA SU MOLJENA OPIJELA I OBAVLJEN BLAGOSLOV GROBOVA

NAKON ČEGA SU MOLJENA OPIJELA I OBAVLJEN BLAGOSLOV GROBOVA

07

08

09

ILIJA JURIŠ IĆ I ŽELJKO VIDIĆ POSTAVLJAJU KARAMIČKE PLOČICE U CRKVI

ILIJA JURIŠ IĆ I ŽELJKO VIDIĆ POSTAVLJAJU KERAMIČKE PLOČICE U CRKVI

NA KORU U CRKVI GORNJA DOLINA POSTAVIT ĆE SE OKO 80 m2 KERAMIČKIH PLOČICA

NA KORU U CRKVI GORNJA DOLINA POSTAVIT ĆE SE OKO 80 m2 KERAMIČKIH PLOČICA

DOK SU JEDNI TRIMEROM

DOK SU JEDNI TRIMEROM

13

TRAVU OKO CRKVE

TRAVU OKO CRKVE

DRUGI SU METLOM MELI TRAVU S NOGOSTUPA

DRUGI SU METLOM MELI TRAVU S NOGOSTUPA

0