Vijesti

MONOGRAFIJA 20 g. Općine Okučani 1995. – 2015

U okviru programa obilježavanja Dana općine Okučani u okučanskom Domu kulture je predstavljena knjiga 20 GODINA OPĆINE OKUČANI autora Franje Samardžića. Promociju je vodio Mato Višić, novinar i direktor Hrvatskog radio “Bljesak”a o knjizi su govorili autor Franjo Samardžić, Aca Vidaković, sadašnji načelnik Općine Okučani i bivši načelnik Mato Bilonjić.
Promocija je bila prigoda da u razgovor o knjizi Mato Višić uključi i ostale sudionike u dvorani da evociraju sjećanja na proteklih 20 godina života u Okučanima, teškoćama i naporima koji su ulagani od strane države, lokalne vlasti i Crkve, te drugih sudionika u obnovi, a u želji da se što prije normalizira život naseljenika i domicilnog stanovništva.PREDSTAVLJENA-KNJIUGA

Na stranicama ova knjiga, uz Povjesnicu i zemljopisni položaj Okučana, u uvodu donosi i osvrt načelnika Ace Vidakovića pod naslovom “Svi smo mi Okučanci” i imamo perspektivu.
Knjiga je podijeljena na nekoliko tematskih cjelina vezanih za razdoblje 1995. – 2015. godina. Jedna je VRO Bljesak i obilježavanje njenih obljetnica 1. svibnja, kao središnjeg događaja u Okučanima svake godine. Uz Poslanicu koju je predsjednik dr. Franjo Tuđman uputio građanima Hrvatske 3. svibnja 1995. godine tu su i izjave državnog vrha o Bljesku i njegovom značaju za oslobođenje okupiranog dijela zapadne Slavonije i Okučana.
Zabilježeni su i svi demokratski izbori i njihovi rezultati.
Uz obilježavanje Dana općine kronološki su u knjizi navedeni poslovi vezani za obnovu, izgradnju i ukupnu normalizaciju života. Znatan dio knjige, koja ima 120 stranica, posvećen je radu brojnih okučanskih udruga.
Knjiga je bogato ilustrirana fotografijama, a grafičko oblikovanje i pripremu realizirao je Dejan Ivanković. Stručni i administrativni suradnik je Milorad Oršulić – Mican.
Izdavač je Općina Okučani, a tiskanje su novčano pomogle Brodsko-posavska županija, Ministasrstvo branitelja, Grad Nova Gradiška tvrtke u Okučanima i izvan općine Okučani.

Knjiga je za nas Dolince zanimljiva ne samo zbog toga što je Milorad Oršulić – Mican dosta radio na njoj tj. pisao i fotografirao, nego, cijela 116 stranica je posvećena “Suzi dolinskoj” godišnjaku župe Dolina, a na mnogim stranicama se pojavljuju imena Dolinaca u člancima kao što su “Prijateljstvo općine Okučani i mađarskog grada Taszara (jer je Mican o tom prijateljstvu uredio knjigu 2008. godine pod nazivom “Deseti jubilarni spomen maraton Okučani – Taszar”), zatim “Biblijsko bdjenje u Okučanima”, “Razglednice iz Hrvatske”, “Scenski prikaz Muke i smrti Isusa Krista”, Obilježavanje blagdana sv. Vida Mučenika i Dana
općine Okučani” gdje se spominju imena Mato Knežević Maća i Pavla Gubića, koji su dobili općinska priznanja, te na str. 38. i 39. “Spomen soba VRO “Bljesak” “Predsjednica Kolinda Grabar – Kitarović posjetila Spomen sobu VRO “Bljesak”.
Knjiga je bogato ilustrirana i tvrdo uvezana, a tiskana je u Tiskari “Arca” d.o.o Nova Gradiška.

PREDSTAVLJANJU KNJIGE SU KAO UZVANICI NAZOČILI DOLINCI I NOVOSELCI

PREDSTAVLJANJU KNJIGE SU KAO UZVANICI NAZOČILI DOLINCI I NOVOSELCI

ČLANAK IZ GLASA KONCILA O PREDSTAVLJENOJ MONOGRAFIJI

ČLANAK IZ GLASA KONCILA O PREDSTAVLJENOJ MONOGRAFIJI

U MONGRAFIJI JE CIJELA STRANICA POSVEĆENA SUZI DOLINSKOJ

U MONGRAFIJI JE CIJELA STRANICA POSVEĆENA SUZI DOLINSKOJ

0