Vijesti

U susret stogodišnjici naše župe

Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije u Dolini, 2020. godine će proslaviti sto godina od svoga utemeljen. Naime, dekretom biskupa banjolučkog msgr. Joze Garića od 3. svibnja 1920. Godine, br. 558 odcjepljuje se Dolina od župe Bosanska Gradiška i proglašava se samostalnom župom Banjolučke biskupije.
Važna je to obljetnica naše župe koju valja dostojno i obilježiti unatoč svim poteškoćama kroz koje je ova župa prošla, naročito u zadnjem ratu (1991. 1995.) i njegovim posljedicama.
S tim ciljem već su ranije određeni neki poslovi oko sanacije ratnih devastacija u crkvi, groblju, grobljanskoj kapeli. Tako su na crkvi napravljena nova vrata, na crkvenim prozorima napravljeni novi obrlihti, priključena je struja, ugrađena je Spomen ploča dolinskim župnicima – mučenicima… obnovljena je grobljanska kapela, groblje se redovito održava …

Š TEĆENE KERAMIČKE PLOČICE NA KORU CRKVE

OŠ TEĆENE KERAMIČKE PLOČICE NA KORU CRKVE

Međutim i dvadeset godina nakon rata kapela u Novom Selu nije obnovljena, a crkveno gradilište oko nove crkve nikada dovršeno. Prošle, 2014. godine izgrađena je nova ograda oko crkve te su salivene nove betonske staze. Ove, 2015. godine uložena su značajna sredstva u unutrašnjost crkve:
U potpunosti su uklonjene oštećene pločice s kora u crkvi, te je čitav kor popločan novim pločicama. U akciji dizanja starih pločica osim domaćih vjernika zdušno su sudjelovali mladi vjernici iz Slavonske Doline. (Š teta što se nisu mogli prevesti preko Save čamcem, nego su morali preći preko 50 km samo u jednom pravcu.) Nakon što je kor očišćen od starih pločica, kupljene su nove i sve drugo potrebito za njihovo postavljanje. Oko 100 m2 pločica je besplatno postavio Ilija Jurišić (Ila Čikin), kao svoj dar i doprinos našoj crkvi. Unatoč njegovu dragovoljnom radu, materijal za novi pod na koru naše crkve je koštao 1.500 eura.
Druga velika investicija u crkvi je bila izrada 22 m duge hrastove ograde na crkvenom koru. Nadahnuće za dizajn ove ograde nađen je u elementima dolinske tradicijske arhitekture, ponajprije u ogradama starih trijemova (perdama) i drugim rezbarenim elementiam sa starih kuća. Svi ti stari elementi, složeni u jednu novu cjelinu, dali su hrastovu korsku ogradu, koja se lijepo uklopila u prostor nove crkve. Izrada je povjerena stolarskoj radionici Rakić iz Dubrava kod Bosanske Gradiške, a njena izrada i montaža je koštala 4.150 eura. (Da se je išlo s jelovim drvetom, troškovi bi bilu upola manji). Također su izrađeni i drveni rukohvati na stepenicama od kora, a za njih je izdvojeno 100 eu.
Osim uređenja kora, obnovljena su i vjetrobranska staklena vrata ispod kora (brušenje, lakiranje i popravak baglama) što je koštalo 250 eu.
Nabavljene su i nove postaje Križnog puta čiji su okviri izrađeni po uzoru na stari križni put (kakav je bio u staroj crkvi i u ovoj novoj), koji je potpuno uništen u vrijeme rata.
Na sredinu kora, među postaje križnog puta postavljena je i jubilarna kamena ploča s amblemom Jubileja 2000. godina kršćanstva, a koja je godinama bila pohranjena u sakristiji.
Uz sve to, obnovljeni su i sedesi (svećeničke stolice) kod oltara. Postojeća su ponovo tapecirana a ta je investicija iznosila 250 eu.
Dakle, i ove godine su u crkvu uložena značajna novčana sredstva: ukupno 6.250 eu, koja je osigurao sam p. Damir Š Šokić.
Svakako treba naglasiti da je tijekom spomenutih radova crkva nekoliko puta temeljito čišćenja. Osim u radovima, također su u čišćenju crkve sudjelovali: Ilija Jurišić, Željko Vidić, Davor Vidič, Zdenka Budić, Davorka Uzelac r. Vidić, Ljilja Vujić r. Jurišić i Jelena Vujić te ekipa iz Slavonske Doline: Borica Kalić r. Š Šokić, Mato Kalić, Marko Galić, Boris Kalić, Marija Kalić r. Keser, Zrinko Kalić i Ivan Kalić. Veliku pomoć pri odvoženju građevinskog otpada (šute) i čišćenju su pružili Davorkin muž Milorad Mićo i njihov sin Dalibor Uzelac.
Dobri duh svih akcija u Gornjoj Dolini je bila 90-to godišnja baka Ljuba Š Šokić, koja je sve sudionike akcije u više navrata častila kavom i slatkišima. Š to reći svima njima doli veliko HVALA!
Ulazimo pomalo u 2016. godinu. Pred nama su još mnogi poslovi kako bi se crkva, crkveno dvorište i naše kapele dovele u red. Za to je potrebit i angažman i novac.
Osim onih kojima je to besmisleno i nepotrebito, vjerujem i želim vjerovati da ima među nama i onih kojima sve to skupa nešto znači, te da u ovom projektu nisam ostao sam.
I iduće, 2016. godine planiramo prikupiti nešto novaca za porebe naše župe. Hoću li uspjeti i koliko će to biti nemoguće je predvidjeti, ali ću se truditi jer poslova je još puno … zato onima koji su voljni na bilo koji način sudjelovati u pripremama za stogodišnjicu naše župe, ostavljam svoju adresu i broj mobitela da zajedničkim idejama i projektima odradimo kvalitetnu pripravu za ovj važni jubilej: p. Damir Š Šokić, šetalište A. Rabadana 4, 21420 Bol na Braču, mob. 098/9596-738.
Sve vas, gdje god bili, neka prati Božji blagoslov i u Novoj 2016. godini. p. Damir

 POSTAVLJANJE NOVIH PLOČICA

POSTAVLJANJE NOVIH PLOČICA

POGLED NA KOR PRIJE POSTAVLJANJE OGRADE

POGLED NA KOR PRIJE POSTAVLJANJE OGRADE

POGLED NA NOVOPOSTAVLJENE PLOČICE I OGRADU NA KORU

POGLED NA NOVOPOSTAVLJENE PLOČICE I OGRADU NA KORU

KUĆA KATE ČEGRLJ U DONJOJ DOLINI SA KOJE JE UZET UZORAK ZA KOR OGRADE

KUĆA KATE ČEGRLJ U DONJOJ DOLINI SA KOJE JE UZET UZORAK ZA KOR OGRADE

PREDLOŽAK S KOJEG SU UZETI ORNAMENTI

PREDLOŽAK S KOJEG SU UZETI ORNAMENTI

SADAŠ NJI IZGLED OGRADE NA KORU

SADAŠ NJI IZGLED OGRADE NA KORU

DOGOVOR O RADOVIMA NA KORU CRKVE U DOLINI P. DAMIR, ILIJA JURIŠ IĆ I BORICA KALIĆ

DOGOVOR O RADOVIMA NA KORU CRKVE U DOLINI P. DAMIR, ILIJA JURIŠ IĆ I BORICA KALIĆ

0