Vijesti

Dragi Dolinci (broj 32)

Dragi Dolinci, poštovani čitatelji!

Rastali smo se s Godinom Posvećenog života i zakoračili u Godinu Milosrđa Božjeg. Naime, papa Franjo nadahnut Duhom Svetim proglasio je 2016. GODINOM MILOSRĐA BOŽJEG znajući sa sve što je Učitelj rekao “… u ono vrijeme”, vrijedi za sva vremena i nevremena! Isus je blaženoj sestri Faustini između ostalog kazao: “Kćeri moja, govori cijelom svijetu o mojem neiscrpnom milosrđu…. Čovječanstvo neće naći mira toliko dugo dok se s posvemašnim pouzdanjem ne obrati na moje milosrđe. Kaži bolesnom čovječanstvu da se mora uteći mojemu milosrdnomu srcu i ja ću ga obdariti mirom.”
Kakve i koliko plodova smo u Godini Posvećenog života ubrali i što ćemo u ovoj posijati…?
Protekla, 2015. godina, za nas u Hrvatskoj prošla je nekako u znaku izbora. Započela je izborom Predsjednice Republike Hrvatske gospođe Kolinde Grabar Kitarović 11. siječnja, a završila Parlamentarnim izborima 8. studenog s relativnom pobjedom Domoljubne koalicije na čelu s HDZ-om, a tko će sastaviti Vladu RH?

Nju je obilježila i teška bolest bosanskogradiškog župnika i upravitelja župe Dolina vlč. Pere Čolića, a u svćeničkim poslovima ga je zamjenjivao vlč. Boris Ljevak, župni vikar.
Sviju nas je iznenadio nenadani dolazak banjolučkog biskupa msgr. Franje Komarice u Dolinu. Obišao je crkvu i iskazao zadovoljstvo poslovima koji su do sada napravljeni, a na doljanskom groblju “Gradina” služio sv. Misu i molio nad grobom dolinskog župnika vlč. Eugena Tvrtkovića koji je umro u Dolini 1937. godine kao i za sve pokojne pokopane na tom starodrevnom groblju.
U Davoru, koji je 1995. godine bio HUMANI CENTAR SVIJETA smo obilježili 20-tu obljetnicu prognasnstva vjernika iz Banjolučke biskupije Sjeverozapadne Bosne. U misnom slavlju su sudjelovali mjesni biskup msgr. dr. Antun Š kvorčević i msgr. dr. Franjo Komarica, nekoliko svećenika i vrlo mali broj vjernika koji su te godine prešli u Hrvatsku, tada, “zemlju spasa”. Kako se dobrota brzo zaboravlja?
Brojni Dolinci su hodočastili u Marijanska i druga svetišta kao što su Gospi od Suza u Pleternicu, Gospi Voćinskoj u Voćin, na Gospino polje u Bili Brig, u Sarajevo na susret sa sv. ocem Papom Franjom, neki i na Bleiburg u povodu 70-te obljetnice, najveće tragedije hrvatskog naroda, Staru Gradišku i Jasenovac u povodu Žalosnog četvrtka i Žalosnog petka, sudjelovali u Marijanskom zavjetu za Domovinu …
Na X. hodočašću Vrbosanske nadbiskupije i Banjolučke biskupije u Mariji Bistrici, 10. listopada nas je okupila Majka Božja Bistrička i gdje smo se susreli i s bosanskogradiškim hodočasnicima, a misno slavlje je predvodio Vinko kardinal Puljić, Vrhbosanski nadbiskup.
On nam se je, kao i msgr. dr. Antun Š kvorčević, Požeški biskup, pismeno obratio u znak zahvale za primitak 31. broja “Suze dolinske” i pružili nam moralnu potpore za nastavak izlaženja našeg Godišnjaka.
I ove godine su nastavljeni radovi u crkve u Gornjoj Dolini koji su se sastojali od skidanju starih pločica na koru crkve i postavljanju novih te izrada i montaža drvene ograde također na koru, izrada i postavljanje sjedeža u oltarnom prostoru crkve i restauriranje vrata iza ulaznih u crkvu.
Ovu godinu će Dolinci upamtiti i po smrti bivšeg dolinskog župnika vlč. Tvrtka Tadića koji je umro 23. veljače o. g. u Livnu ali i po velikom broju umrlih osoba iz dolinskog kraja, njih tridesetak. Zabrinjava nas što su umrle relativno mlade osobe (Zdenko 1953., brat mu Luka 1965.Marinović, Anto Vonić 1958., Predrag Oršulić 1961., Mirko Petrović 1954., Andrija Knežević 1952., Mirko Tomić 1957., Patricia Oršulić 1965. …).

Mir i svako dobro, sretan i veseo Božić, a Božji blagoslov neka Vas prati tijekom cijele 2016. godine.

U r e d n i k

Milorad Oršulić-Mican

0