Vijesti

Predstavljen pjesnički prvijenac fr. Ivana Marije Tomića

U dvorani “Augustin Kažotić” dominikanskoga samostana na zagrebačkoj Koloniji u petak 22. siječnja 2016. predstavljena je prva zbirka pjesama U sjeni križa mladoga dominikanca, diplomiranoga pravnika i pjesnika Ivana Marije Tomića. O knjizi je uz autora govorio urednik zbirke dominikanac komparatist književnosti Domagoj Augustin Polanščak, a stihove je čitao dominikanac Mihovil Mario Žuljević Mikas. Glazbeni obol svečanosti dali su dominikanci tenor Ante Kazoti uz glazbenu pratnju Marina Golubovića, a kroz program je vodila Ružica Jukić.

3

Knjigu “U sjeni križa” kao deseto je ostvarenje biblioteke “Posebna izdanja” objavila Dominikanska naklada Istina Hrvatske dominikanske provincije. Zbirka u kojoj se isprepliću refleksivna, ljubavna, domoljubna i religiozna lirika podijeljenja je na dva poglavlja. Prvo “Pustinja” donosi 24 pjesme pjesme, a drugo “Sunce” njih 30. Uvodnik je u knjigu pod nazivom “U sjeni križa pred svjetlom uskrsnuća” napisao urednik Polanščak, dok je pogovor unaslovljen “Zagrljen Bogom” napisao književni povjesničar Vladimir Lončarević.
Polanščak je u predgovoru pisao ponajprije o kršćanskoj dimenziji Tomićevih stihova ističući da se proročki snažna i izravna poruka Tomićeve lirike temelji na dramatičnom iskustvu ograničenosti ljudskoga bića i duboke potrebe da se egzistencijalna praznina nadvlada cjelovitom i bezrezervnom usmjerenošću prema beskonačnom Bogu koji se objavio u povijesnoj osobi Isusa Krista. Naglasio je da je zbirka kršćanska drama patnje i radosti, smrti i života, samoće i zajedništva, mržnje i ljubavi, nemoći i jakosti, ludosti i mudrosti, čovjeka i Boga.
Dr. Lončarević je istaknuo da Tomićeve pjesme na mnoge načine integriraju ponajbolje naglaske ne samo suvremenoga, nego i cjelokupnoga katoličkog pjesništva 20. stoljeća te da se u njegovim pjesmama mogu naći mnoge odlike katoličke lirike prve polovice 20. stoljeća. Tomić “pokazuje da ne robuje šablonama, ali poznaje poetike, pa ga budućnost može odvesti na različite stilske staze, to više što, iako naginjući slobodnom stihu, zna pisati u sroku i nositi se s pravilima klasične poetike. Dapače, u tome može mnogo više dati” zaključio je Lončarević naglasivši da je Tomićev talent nesumnjiv, a originalnost neupitna.

5 7 44

Preuzeto s inter. Stranice: www. Dominikanci.hr

0