Vijesti

Đakonsko ređenje fr. Ivana Marije Tomića

U nedjelju, 24. siječnja 2016. u crkvi Kraljice svete krunice, fr. Ivan Marija Tomić primio je red đakonata polaganjem ruku Franje Komarice biskupa Banjolučke biskupije u kojoj se fr. Ivan Marija rodio i proveo svoje djetinjstvo.
Veoma svečana i simbolikom bogata liturgija, kojoj su prisustvovala braća iz Provincije, rodbina i prijatelji ređenika započela je procesijom te pozdravnim govorom o. Ante Gavrića, provincijala Hrvatske dominikanske provincije. Specifičnost liturgije, tijekom koje se slavi obred đakonskoga ređenja, uslijedila je nakon evanđelja, pozivom fr. Ivan Marije da pristupi odazivom riječima Evo me, nakon čega je biskupovim odobrenjem pripušten ređenju.

OBAVIJEST O REĐENJU STAJALA JE NA ULAZU U CRKVU GRALJICE SV. KRUNICE

OBAVIJEST O REĐENJU STAJALA JE NA ULAZU U CRKVU GRALJICE SV. KRUNICE

U prigodnoj propovijedi biskup je pozvao ređenika da bude pravi pastir i cijelom svojom osobom predan Bogu i poslanju za spasenje duša. Pomažući biskupu i njegovim suradnicima, svećenicima, pozvan je djelovati kroz službu riječi, oltara i ljubavi prema bližnjemu prožimajući kroz svoje poslanje temeljne odrednice dominikanskog života: istinu, slobodu i milosrđe. Poručio mu je da sakrament kojega prima treba duboko zahvatiti i obilježiti čitavu njegovu osobu, postati dio njega. U svojoj službi dužan je, otvoren prema svima poput Isusa, poticati na dobro i one koji vjeruju i one koji ne vjeruju.
Okupljene vjernike je pozvao na brigu oko spasenja duša, rekavši da je pogrešan stav brinuti se za vlastito spasenje bez brige o spasenju ljudi koje susrećemo. Onaj koji se ne brine za spasenje duše svojega bližnjega ne spašava ni svoju dušu, naglasio je biskup.
Središnji čin obreda ređenja uslijedio je nakon homilije obećanjima fr. Ivana Marije da će s poniznom ljubavlju vršiti red đakonata, da će riječju propovijedati vjeru, da će živjeti u celibatu, obdržavati službu časova i suobličavati svoj život s Kristovim životom te da će biti poslušan dijecezanskom biskupu i svome zakonitom poglavaru.
Zatim su uslijedile litanije svih svetih za vrijeme kojih je fr. Ivan Marija, u znak potpunog predanja Bogu, ležao prostrt. Po završetku litanija biskup Komarica, polaganjem svojih – biskupskih ruku i izgovaranjem obrednih riječi, zaredio je fr. Ivana Mariju Tomića za đakona i predao mu evanđelistar kao znak njegove đakonske službe.
Fr. Ivan Marija Tomić OP rođen je 24. listopada 1984. godine u Bosanskoj Gradiški od oca Luke i majke Marine. Opću gimnaziju je završio u Novoj Gradiški, te diplomirao na Pravnom Fakultetu u Zagrebu. Redu propovjednika pristupio je 2010. godine, a nakon završene godine novicijata u Dubrovniku položio je svoje prve zavjete. Svečane zavjete položio je u Zagrebu 17. kolovoza 2014. godine. Pri kraju je studija na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu.

02 03 04

05 08

09

SUDIONICI SVEČANOG STOLA

SUDIONICI SVEČANOG STOLA

FR. IVAN S MAJKOM, ŽUPNIKOM FRA IVOM, RODBINOM I MICANOM

FR. IVAN S MAJKOM, ŽUPNIKOM FRA IVOM, RODBINOM I MICANOM

0