Članak

PREMIJERNO PRIKAZAN DOK. FILM O UPRIZORENJU “MUKE I SMRTI ISUSA KRISTA”

PREMIJERNO PRIKAZAN DOK. FILM O UPRIZORENJU “MUKE I SMRTI ISUSA KRISTA”

Na Cvjetnicu u okučanskom domu kulture premijerno prikazan dokumentarni film “Muka i smrt Isusa Krista – od Doline preko Nove Gradiške do Okučana”, redatelja Milorada Oršulića – Micana.

Film je nastao u povodu 25-te obljetnice uprizorenja Muke i smrt Isusa Krista u izvođenju Dramske družbe „Sv. Vid Mučenik“ koja djeluje pri okučanskom župnom uredu koji je zajedno s Općinom Okučani organizirao premijerno prikazivanje filma.

Redatelj filma Milorad Oršulić – Mican je slikopisom prikazao dvadesetpetogodišnji rad ove amaterske Dramske družbe koja je do sada „Muku“ uprizorila sedamdesetak puta u Hrvatskoj od Vukovara, preko Zagreba do Knina te u Bosni i Hercegovini.

Na premijernom prikazivanju filma bili su svi sudionici scenskog prikaza koji su u njemu sudjelovali kao glumci ili su na razne načine pomogle i omogućile da se na scenu postavi ovaj igrokaz.

Nazočni su bili župnik župe sv. Vida fra Marijan Radman, općinski načelnik Aca Vidaković i zamjenik načelnika dr. Mario Bokulić, predsjednik Općinskog vijeća Ivica Pivac, časne sestre Klanjateljice krvi Kristove, štićenici Humanitarne zajednice “Susret” s Ivanovca kod Okučana, Zrinka Grgić knjižničarka Narodne knjižnice čitaonice a ujedno i predsjednica KUD-a “Tkanica” Okučani, obitelji umrlih članova Dramske družbe i brojni mještani.

Načelnik općine je između ostalog kazao: Danas slavimo 25. rođendan Dramske družbe. Ova dramska skupina, glumci amateri radili su na dramskom prikazu s kojim se možemo pohvaliti, ne samo u Okučanima, nego i diljem Hrvatske, gdje su promicali Općinu Okučani. Želim se zahvaliti Miloradu Oršuliću koji je uložio puno truda da bi ova dramska skupina opstala. Pozdravljam sve njene sadašnje članove, ali i one koji nisu sa nama i koji više ne glume. Hvala vam puno. Nadam se da će ovaj film ostati trajna vrijednost za sutra i generacije koje dolaze.

Okupljenima se obratio i autor filma Milorad Oršulić Mican.

Dragi uzvanici, poštovani sudionici scensko uprizorenja Muke i smrti Isusa Krista, svi vi, od najmlađih do najstarijih, svi koji ste na bilo koji način doprinijeli da se ovaj igrokaz postavi na scenu i održi svih 25 godina s kraćim ili malo većim opravdanim razmacima.

Da biste lakše mogli pratiti projekciju dokumentarnoj filma OD DOLINE PREKO NOVE GRADIŠKE DO OKUČANA koji govori o našem 25-godišnjem radu, spomenut ću samo poglavlja koja obrađuje ovaj film, a koja je montažer i naš ton-majstor Dejan Ivakić lijepo posložio u jednu cjelinu. Tonska podloga je snimljena u studiju Hrvatskog radija “Bljesak” zahvaljujući direktoru Mati Višiću i njegovoj radnoj kolegici Leonori Gubić – Dokuzovaić.

Početak čini UVOD koji govori o Korizmi, kao vremenu priprave za proslavu najvećeg kršćanskog blagdana Uskrsa te o PASIONSKOJ BAŠTINI kod nas Hrvata, a misli se na skup tradicijskih pobožnosti i običaja koji se vežu uz Isusovo trpljenje to jest muku i smrt na križu.

Kratko će se spomenuti GDJE I KAKO JE DOŠLO DO UPRIZORENJA MUKE, a potom PRIPREMEME U DOLINI kada je na današnji dan, na Cvjetnicu prije 25 godina prvi puta izvedena Muka i smrt Isusa Krista.

AUTOR DOKUMENTARNOG FILMA MILORAD ORŠULIĆ - MICAN

AUTOR DOKUMENTARNOG FILMA MILORAD ORŠULIĆ – MICAN

FILM SU POZORNO PRATILE IČASNE SESTRE

FILM SU POZORNO PRATILE IČASNE SESTRE

NAZOČNE JE POZDRAVIO OPĆINSKI NAČELNIK ACA VIDAKOVIĆ

NAZOČNE JE POZDRAVIO OPĆINSKI NAČELNIK ACA VIDAKOVIĆ

O FILMU JE GOVORIO MATO VIŠIĆ DIREKTOR RADIO BLJESAK

O FILMU JE GOVORIO MATO VIŠIĆ DIREKTOR RADIO BLJESAK

SCENA IZ FILMA

SCENA IZ FILMA

0