Vijesti

Proslava Sv.Ane, Velike Gospe i Sv.Roka 2017

OBILJEŽEN BLAGDAN SV. ANE U NOVO SELU

 Na skroman način se u Novom Selu u kapelici sv. Ane obilježen je blagdan sv. Joakima i  Ane. Pred svega osam vijernika, pet koji su ostali živjeti  i povremeno dolaze u župu Dolina: Slavko Vidić, Vinko Budić, Zdenka Budić, Davorka Vidić Uzelac svi iz Gornje Doline i Vinko Kovačević iz Donje Doline, a iz Hrvatske su došli Milorad i Veronika Oršulić te Anđelka Matijašević, bosanskogradiški župnik i upravitelj župe Dolina vlč. Marko Stojčić je služio sv. Misu.

Kapelica sv. Ane u Novom Selu čeka obnovu

VLČ. MARKO STOJČIĆ JE PREDMOLIO MISNO SLAVLJE

Nakon misnog slavlja ispred kapelice se ostalo u razgovoru između ostalog i o obnovi ove kapelice, kako bi se iduća sv. Misa slavila u obnovljenoj kapelici.

Nakon sv. Mise ispred kapelice se je srazgovaralo i o skoroj obnovi kapelice

U nedavnoj vizitaciji (27. lipnja o. g.) banjolučki biskup msgr. dr. Franjo Komarica osim kapelice na groblju u Donjoj Dolini, župne crkve i kuće u Gornjoj Dolini je obišao i ovu kapelicu i kazao kako je ne treba rušiti, jer ju je, bez obzira na oštećenje moguće ju je obnoviti.

PROSLAVA VELIKE GOSPE U ŽUPI DOLINA

Blagdan  Velike Gospe  su proslavili vjernici župe Dolina  svečanim misnim slavljem koje je prevodio p. Ivan  Marija Tomić rođen u Donjoj Dolini u koncelebraciji s bosanskogradiškim župnikom vlč. Markom Stojčić koji ujedno obnaša dužnost upravitelja župe Dolina i vlč. Predragom Ivanda koji je doskora obnašao dužnost župnog vikara u Drvaru.

KIP ČUDOTVORNE GOSPE

PRIJE MISNOG SLAVLJA P. IVAN JE BLAGOSLOVIO KIP

Pater Ivan je prošle godine rekao Mladu misu u Gornjim Bogićevcima, a sekundiciju tj. drugu Mladu misu je ove Velike Gospe slavio u rodnoj župi u kojoj je ostaslo tek desetak vjernika.

            Iz  brojnih europskih zemalja, a najviše iz Hrvatske je došllo nekoliko stotina Dolinaca i Novoselaca proslaviti zaštitnicu svoje župe. Susret sa crkvom u kojoj su kršteni i primili druge sakramente kao i odilazak na groblje, gdje su zapaljene svijeće nije mogao proći bez suza. Naročito je bio dirljiv susret s onim malobrojnim  vjernicima  koji su ostali živjeti u svojoj Dolini u tijeku rata i nakon njega.

            Prije početka sv. Mise p. Ivan je blagoslovio veliki kip Čudotvorne Gospe koji je zahvaljujući p. Damiru Šokiću sinu ove župe, prije nekoliko dana dopremeljen u župnu crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije u Dolinu iz Poljske.

P. IVAN JE PRIJE RATA U OVOJ CRKVI MINISTRIRAO, A DANAS PROPOVJEDAO

MISNICI OKUPLJENI OKO P. IVANA U DOLINSKOJ CRKVI

BLAGOSLOV PO ZAGOVORU BLAŽENE DJEVICE MARIJE

VLČ. MARKO, P. IVAN I VLČ. PREDRAG

Na kraju sv. Mise  župnik vlč. Marko je pohvalio dragovoljačku ekipu koja  je  u subotu pokosila travu oko crkve u Gornjoj Dolini i na groblju “Gradina” u Donjoj Dolini.

Tu ekipu su sačinjavali: Ilija i Adam Jurišić, Luka Vujić, Amto M. Vonić, Mato Knežević – Maća, Josip Barišić i Milorad Oršulić Mican. Novčano su u tijeku ove godine sve akcije, a bile su u travnju i lipnju ove godine, novčano pomogli: Franjo i Danica Kovačević 40 eu, Anđelko i Angelina Budić 20 eu, Mijo i Dragica Ćorković 100 kn, Josip i Marija Kovačević 200 kn, Janja (Filipa) Ćorković 200 kn, Anđelko i Zlata Vidić 100 kn, Dragana (Pavla) Knežević 100 kn, Mato i Terezija Oršulić, Australija 200 kn, Slavica (pok. Roke)  Knežević, Australija 200 kn, Petar Pero Jurišić 300 kn, Zlatko i Janja Vonić 100 eu, Matija Barišić 10 eu, Ilija i Mara Stipančević 100 kn, Ilija (Ilije) Dakić 30 eu, Mile Kalizan  10 km, Vinko Vidić 20 eu i Andrija Vonić 20 eu.

            Nabava ovoga veličanstvenog kipa, koji dominira cijelom crkvom, i obnova kapelice u Novom Selu je također jedan vid pripreme za proslavu stote obljetnice postojanja župe Dolina koja će se proslavisti 2020. godine.

DOLINCI I NJIHOVI GOSTI U DOLINSKOJ CRKVI

PROSLAVA SV. ROKA U BOSANSKOJ GRADIŠCI

MISNO SLAVLJE JE PREDVODIO VLČ. PREDRASG IVANDA

Blagdan sv. Roka zaštitnika župe Bosanska Gradiška je  proslavljen svečanim misnim slavljem koje je predvodio vlč. Predrag Ivandić prefekt (odgojitelj) u travničkom Sjemeništu (donedavno župni vikar župe Drvar). Oko oltara su se uz njega okupili domaćin župnik vlč. Marko Stojčić,  vlč. Vladislav Žarko Ošap bivši  bosanskogradiški župnik a sada  župnik župa Pohoda BDM Elizabeti u Bana Luci,  vlč. Mate Rukavina starogradiški župnik, vlč. Anto  Barešić župnik župe Nova Topola, p. Ivan Marija Tomić dominikanac iz Zagreba i don Tibor Berec svećenik iz Mađarske sada na studiju u Rimu.

Misnici oko oltara

Vlč. Predrag je nadahnuto propovjedao

Vjernici u crkvi sv. Roka

U crkvi su se okupili sadašnji vjernici iz župe sv. Roka iz Bosanske Gradiške te župa Dolina, Nova Topola, Stara Gradiška i bivši koji su došli iz europskih zemalja a najviše iz Hrvatske te izaslasnstvo Općine – Grada Bos. Gradiška koje je predvodio gosp. Davor Glišić načelnik društvenih djelatnosti.

U Bosansku Gradišku su iz Nove Gradiške tradicionalno dopješačili Drago Pauković i njegove dvije kćerke Renata i Franciska kako bi ispunivši zavjet dali doprinos proslavi toga božjeg ugodnika.

Župnik domaćin vlč. Marko se je zahvalio svima koji su na bilo koji način doprinijeli kako bi se u lijepom i radosnom ozračju proslavio patron bosanskogradiške župe te pozvao sve nazočne na zakusku u kriptu župno-pastoralnog centra gdje se je nakon jela zasviralo, zaigralo  i zapjevalo.

Renata, Drago i Franciska Pauković, hodočasnici sv. Roku

Nakon što je tijelo okrijepilo zasviralo se i zapjevalo.

0