Članak

Proslava Svih Svetih i Dušnog dana na groblju “Gradina” u Donjoj Dolini 2017

Proslava Svih Svetih i Dušnog dana na groblju “Gradina” u Donjoj Dolini 2017

Vjernici raseljene župe Dolina kod Bosanske Gradiške i ove godine pred  blagdan Svih sveti i Dušni dana su se okupili na groblju “Gradina” u Donjoj Dolini kako bi paljenjem svijeća, polaganjem cvijeća na grobove i molitvom odali dužno poštovanje svojim milim i dragim koji na staroderevnoj “Gradini”, na obali rijeke Save počivaju snom mira čekajući zov trube Božje na uskrsnuće.

Zadnje nedjelje u listopadu ove godine vlč. Marko Stojčić bosanskogradiški župnik i upravitelj župe Dolina je pred oko tridesetak vjernika služio sv. Misu i nadahnuto propovjedao.

VLČ. MARKO STOJČIĆ JE PREDMOLIO MISNO SLAVLJE NA GROBLJU GRADINA U DONJOJ DOLINI.OKO OLTARA SE OKUPILO TRIDESETAK VJERNIKA

NEKI SU DOŠLI IZ BOSANSKE GRADIŠKE, NEKI IZ NOVE …

UVIJEK JE U OVE DANE PRIGODA DA SE NA OVOM SVETOM MJESTU PRISJETIMO NAŠI MILI I DRAGI KOJI POČIVAJU SNOM MIRA NA GROBU STARODREVNE GRADINE

Po završetku misnog slavlja molio je molitve odrješenja nad grobovima onih vjernika koji su za to izrazili želju, ali i nad grobom bivšeg dolinskog župnika vlč. Eugena Tvrtkovića koji je u Dolini umro i  tu pokopan 1937. godine.

Nekoliko narednih dana užareni lampioni će svjedočiti da uspomena na drage pokojnike nije zaboravljena, iako su ih pod prisilom u ratnom vihoru morali prije 25 godina ostaviti.

NAKON ZAVRŠETKA MISNOG SLAVLJA VLČ. MARKO JE MOLIO MOLITVU ODRJEŠENJA NAD GROBOVIMA POKOJNIH

MOLITVA ODRJEŠENJA JE MOLJENA I NAD GROBOM DOLINSKOG ŽUPNIKA KOJI JE TU SAHRANJEN

Na blagdan Svih sveti i Dušni dan će brojni Dolinci pohoditi groblja diljem Hrvatske, a najviše Gradsko groblje u Novoj Gradišci koje već sada smatraju drugom “Gradinom”.

Groblje je svoje Dolince, Novoselce i Mačkovljane dočekalo, kao i svake godine za ovu prigodu uređeno. Pokošena je trava, sanirane deponije smeća na ulazu u groblje i na samom groblju, očišćena kapelica i prostor oko nje

TRIMERIMA JE KOŠENA TRAVA …

.. NAKON ŠTO SU UPALJENI

UZ POMOĆ PUHAČA SE JE SA SPOMENIKA I STAZA OTPUHANA POKOŠENA TRAVA

Svoj doprinos tome su uz župnika vlč. Marka dali: Slavko Stipančević, Anto Vonić, Mišo Barišić i Pavle Oršulić iz Nove Gradiške, Josip Barišić iz Trnave, Mato Knežević – Maća iz Gorica i Milorad Oršulić Mican iz Okučana, te gđa Angelina Stažić r. Gubić iz Visoke Grede s malom Božicom Radovanović.

Svakako da se ova “akcija” kao i prethodne tri, koje su se dogodile ove godine nebi mogle održati na ovako kvalitetan način da svojim dragovoljnim novčanim prilogom nisu akciju poduprli pa su zbog toga i zavrijedili da se spomenu: Nada i Klaus Elesassser 100 kn, Josip Ćorković iz Bos. Gradiške 50 km, Ivo Kovačević iz Zagreba 200 kn, Anto Kovačević iz Bos. Gradiške 20 km, Berislav Vonić 10 eu, Rade Matijašević iz Nove Gradiške 100 kn,  Ljubica Budić 20 eu, Igor Vonić iz Bos. Gradiške 20 km, Mato Knežević iz Nove Gradiške 100 kn, Vilko i Slađana iz Zagreba 100 kn, Zvonko – Jole Knežević 200 kn, Jozo – Joco Petriković 100 kn,  Janja Valentić 100 kn, Franjo i Danica Kovačević 20 eu, Vinko  Vidić i Andrija Vonić iz Šumetlice po 20 eu, Anto Oršulić iz Zenice 200 kn, Ivo Oršulić iz Nove Gorice 30 eu, Marina Tomić i Anđelka Matijašević iz Gornjih Bogićevaca po 100 kn.

POGLED NA DEPONIJU SMEĆA NA GRADINI

ZA TO VRIJEME VRIJEDNE ŽENSKE RUKE SU UREĐIVALE I PRIPREMALE KAPELICU ZA SUSTRAŠNJE MISNO SLAVLJE

EKIPA DRAGOVOLJACA NA DOLJANSKOM GROBLJU

Hvala im svima, a Svevišnji Bog neka ih nagradi dobrotom.  Tekst i slike: Mican

0