Vijesti

Proslavljen blagdan Sv. Marka na groblju Gradina u Donjoj Dolini

Kao i svake godine, kada su se stvorili uvjeti za dolazak u rodni kraj, nakon rata, zadnje nedjelje u mjesecu travnju, na groblju Gradina služi se sv. Misa i po starodrevnom običaju obavlja blagoslov polja.

Tako  je bilo i ove godine na 29. travnja.

U hladovini borova, oko oltara se okupilo 50-etak vjernika koji su ostali živjeti u župi Dolina i u Bosanskoj Gradišci a mnogo više ih je došlo iz različitih krajeva Hrvatske. Neki su došli sat ili više vremena prije sv. Mise kako bi uredili grobove svojih najmilijih i zapalili svijeće.

 Vlč. Marko Stojčić, župnik župe Bosanska Gradiška i upravitelj župe Dolina je prije početka misnog slavlja obavio blagoslov polja, nadahnuto propovijedao, a na kraju sv. Mise se  zahvalio grupi dragovoljaca koji su za današnju proslavu Markova  došli iz Hrvatske i uredili groblje. Taj posao u župi Dolina koju sačinjavaju tri sela nema odavno tko obaviti. Sada u tim selima živi 9 osoba hrvatske nacionalnosti: u Donjoj Dolini, Gornjoj Dolini 3, a u Novom Selu nema nikoga od preko 1300 vjernika koji su prije rata tu živjeli.

Upoznao je nazočne sa dosadanjim radovima koji su obavljeni u župnoj crkvi i oko nje.  Uz odobrenje Banjalučkog biskupa msgr. dr. Franje Komarice uklonjeni su ostaci stare crkve i posječeni borovi, koji su zbog starosti, prijetili opasnošću da ih vjetar obori i naprave štetu na crkvi. Zauzimanjem p. Damira Š Šokića oličena je sakristija, postavljeni lusteri i dopremljeni naručeni ormari za misno ruho i druge crkvene potrebe. Preostao je još jedan veliki posao, a to je uređenje zidova crkve u smislu njihovog gletovanja i ličenja bojenja.

 I poslije sv. Mise se je ostalo u razgovoru sa župnikom i jedni s drugima, nakon čega su se vratnjice na groblju zatvorile do slijedećeg susreta.

SV. MISU NA DOLJANSKOM GROBLJU JE SLUŠ IO VLČ. MARKO STOJČIĆ

PRIJE POČETKA MISNOG SLAVLJA OBAVLJEN SJE STARODREDNI OBIČAJ – BLAGOSLOV POLJA

U HLADOVINI BOROVA…

… BOSANSKOGRADIŠ KI I DOLINSKI ŽUPNIK JE NADAHNUTO PROPOVJEDAO

A OKUPLJENI VJERNICI SU GA POZORNO SLUŠ ALI, KAO ONO NEKOĆ … NA GORI

Dan prije, dakle u subotu je  u Donju Dolinu došla je dragovoljačka ekipa u sastavu Josip i Matej Oršulić iz Ratkovice kod Pletrnice, Zvonko Oršulić Feni, Anto Vonić iz Nove Gradiške, Josip Barišić iz Trnave te Mato Knežević- Maća iz Gorica i Milord Oršulić Mican.

Oni su pokosili travu na groblju i ispred njega, sanirali deponije smeća i neke čemprese motornom pilom obradili.

Luka Petrović sin pok. Ranke je akcijaše počastio ručkom i hladnim napitcima te darovao novčani prilog za daljnje održavanje groblja. Rekao je kako će se zauzeti da se pribavi materijal za ličenje crkve, o čemu je razgovarao sa župnikom vlč. Markom koji je obišao radnike na uređenju groblja i sam dao svoj doprinos toj akciji.

            Ovdje je zgoda da se zahvalimo i drugim osobama koji su novčano  pomogle za uspješno provođenje ove ali i drugih akcija, a to su:  Luka Petrović (150 eu) iz Njemačke,  Anđelka Matijašević iz Gornjih Bogićevaca (100 kn), Tomislavu Vonić (100 kn), Zvonimir Matković (100 kn), Josip Kovačević (200 kn), Marinko Vonić (100 kn), Zvonko i Dobrila Kovačević (100 kn), Zlatko i Janja Vonić (20 eu) svi  iz Nove Gradiške, JanjaĆorković (200 kn), Kaja Jurišić (50 kn) iz Krivaja, Stipo Matijašević (50 kn) iz Kutine, Andrija Vonić (20 eu) iz Š umetlice i Ljubica Budić (20 eu) iz Njemačke.

Svima najljepša hvala, kako onima koji fizički obavljaju poslove tako i onima koji novčano pomažu.

JEDNI SU KOSILI ISPRED GROBLJA

DRUGI U GROBLJU

MOTORNOM PILOM SU SE OREZIVALI ČEMPRESI U GROBLJU

VLČ. MARKO STOJČIĆ, ŽUPNIK SE JE PRIDRUŽIO AKCIJAŠ IMA I METLOM UKLANJAO POKOŠ ENU TRAVU SA SPOMENIKA I STAZA

TRENUTAK ODMORA. LUKA PETROVIĆ JE RADNIKE NA UREĐENJU GROBLJA POČASTIO RUČKOM, HLADNIM NAPITCIMA, A DAO JE I NOVACA

BAKA MARA PETROVIĆ S UNUKOM LUKOM I NEKIM DRAGOVOLJCIMA NA UREĐENJU GROBLJA

SLIKA ZA USPOMENU NA DANAŠ NJE UREĐENJE DOLJANSKOG GROBLJA

0