Vijesti

U Bosanskoj Gradiški obilježena 14. obljetnica mučeničke smrti msgr. Kazimira Višatickog

Kada se je Vukovar pripremao za obilježavanje tužne 27. obljetnice pada i okupacije i dok su se u gradovima i drugim mjestima diljem Hrvatske palile svijeće i lampioni na prozorima obiteljskih kuća i duž ulica koje nose ime grada heroja Vukovarska, u Bosanskoj Gradišci obilježavala se također tužna, 14. obljetnica mučeničke smrti svećenika Banjolučke biskupije msgr. Kazimira Višaticki bosanskogradiškog župnika i upravitelj župe Dolina.

Svetu Misu zadušnicu je predmolio pomoćni Banjolučki biskup msgr. dr. fra Marko Semren u koncelebraciji s deset svećenika napaćene Banjolučke biskupije, od kojih su dvojica braća mučenika Kazimira msgr. dr. Karlo i preč. Adolf.

Na samom početku misnog slavlja, biskupa, nazočne svećenike, časne sestre i nazočne vjernike je iskreno pozdravio bosanskogradiški župnik i upravitelj župe Dolina pater Tomislav Topić.

U crkvi sv. Roka okupili su se vjernici iz župa Bosanska Gradiška, Dolina, Nova Topola, Banja Luke, koji su ostali živjeti u tim mjestima ali i oni koji žive u drugim mjestima Hrvatske među njima rodbina pok. Kazimira, te predstavnici hrvatskog naroda u političkom životu u Banja Luci.

Po završetku misnoga slavlja, ispred spomen ploče na župnoj kući u kojoj je ubijen msgr. Kazimir, gdje su gorjeli brojni lampioni, biskup je molio opijelo i molitvu odrješenja za mučenika, a obilježavanje tužne obljetnice je završilo uobičajenom zakuskom i druženjem u kripti vjeronaučne dvorane župno-pastoralnog centra.

Msgr. Kazimir Višaticki je rođen 4. ožujka 1939. godine u Čatrnji, u župi Bosanska Gradiška.nRoditelji Ivan i Barbara r. Ostrowska Crkvi su podarili brojno potomstvo, među njima četiri svećenika: Kazimira, Adolfa, Franju i Karla. Š kolovao se u Bos. Gradišci, Zagrebu i Đakovu. Za svećenika Banjolučke biskupije zaredio ga je biskup Stjepan Bauerlein 29. lipnja 1963. god. u Đakovu. Mladu Misu slavio je 14. srpnja 1963. god. u Bos. Gradiški. Svećeničko geslo mu je Znam kome sam povjerovao (2Tim 1,12).

Njegovo svećeničko djelovanje je bogato: U Staroj Rijeci je od 1964. do 1965. god. bio kapelan, a od 1965. do 1967. god. upravitelj iste župe. Od 1967. do 1986. god. bio je upravitelj župe Prnjavor, a od 1986. do 1995. god. župnik u Dolini.

U poslijeratnom razdoblju od 1995. do 1999. god. obnašao je dužnost župnika u Drvaru a 1999. god. imenovan je za župnika župe Budžak. Na toj dužnosti se je kratko zadržao, jer ga je iste godine biskup imenovao za župnika Bosanske Gradiške i upravitelja župe Dolina.

Bio je dekan prnjavorskog i bosanskogradiškog dekanata. Niz godina vodio je brigu za mjesečne duhovne obnove. U više navrta mandata bio je član Zbora biskupovih savjetnika (konzultora) te različitih biskupijskih vijeća.

Za uzoran svećenički život sveti papa Ivan Pavao II. ubrojio ga je među svoje prelate s naslovom monsinjora 1997. godine.

U Dolini je sagradio novu župnu crkvu. Bio je revan, smiren i otvoren svećenik. Volio je svoje svećenstvo, volio je subraću svećenike, volio je povjereni mu Božji narod, volio je Crkvu.

Ubijen je u svojoj župnoj kući u Bos. Gradiški noću 17./18. studeni 2004. god. Pokopan je u svećeničkoj grobnici na banjolučkom katoličkom groblju Sveti Marko.

Svake godine sjećamo ga se svečanom Misom zadušnicom na obljetnicu njegove smrti u župnoj crkvi u Bos. Gradiški.

U povodu desete obljetnice mučeničke smrti snimljen je dokumentarni film o pokojnom Kazimiru autora i redatelja Milorada Oršulić Micana koji na YouTube ima blizu tisuću pregleda. Klik na VIDEO (Tekst i fotografije: Mican)

0