Vijesti

Dragi Dolinci, poštovani čitatelji!

Javljam Vam se u neobičnim okolnostima (zbog smrtonosne bolesti koronavirusa koja već mjesecima hara svijetom), u neobično vrijeme (jer se obično javljam o Božiću i Uskrsu) i zbog neobične, ali nesvakidašnje i drage vijesti, a to je STOTI  ROĐENDAN NAŠ E ŽUPE DOLINA.

  Na dan 3. svibnja 1920. godine  Dekretom Biskupskog ordinarijata u Banja Banja Luka osnovana je župa Dolina.

            Uz ovih nekoliko mojih riječi, kao urednika Suze dolinske, donosimo i članak UZ  STOTI  ROĐENDAN  ŽUPE DOLINA koju je napisao msgr. dr. Anto Orlovac, banjolučki svećenik, autor brojnih povijesnih knjiga iz života Banjolučke biskupije i nekoliko slika, iako je to sve već objavljeno u zadnjem broju Suze dolinske. Na kraju svog članka msgr. dr. Orovac piše: Tako župa Dolina proslavlja svoj stogodišnji jubilej u sumornom ozračju, ali kršćani se ne prepuštaju pesimizmu, nego žele živjeti i nositi Radosnu vijest u sebi i donositi je drugima.

Vratimo se stotinu godina unazad.

            Nakon mnogih molbi koje su Dolinci upućivale u Biskupski ordinarijat u Banja Luku, ova iz 1919. godine je konačno urodila plodom. Ona glasi:

            Presvijetlom gospodinu fra Jozi Gariću, biskupu!

            Mi katolici Gornje i Donje Doline ponizno molimo iza tolikih molba da nam se dade dekret za osnutak nove župe za ova dva sela. Mi smo od crkve u Bosanskoj Gradišci udaljeni 17 klm. i to blatnjavim  putevima i močvarama (te) danas ni stoti (vjernik) ne može svetkovati k misi. U nas je prošle godine množina svijeta umrla bez ispovijedi, množina ljudi nije mogla radi poplava obaviti niti godišnju ispovijed, a tako isto poteškoće s krštenjem. Župnik ne može u školi katehezirati, jer vladina nagrada nedostaje ni za deset puta da dođe, a kamoli svake nedjelje. Koliko stoji truda i muke jednog od nas, da svaki puta u godini  s kolima odveze župski bir ili radi bolesnika.  Prije se nije moglo našoj molbi udovoljiti jer se crkva gradila /a i od naše strane  za istu po mogućnosti doprinijeli a sada molimo da se obzir prenese i na nas/.  Danas to prestaje.  Mi imamo 40 dunuma zemlje za župnika, imamo mjesto za crkvu. Načinit ćemo župni stan i ostalo samo neka se dekret izda da imamo nešto u šakama, da može crkveni odbor raditi za 200 kuća i 1000 duša.

            /Opetujemo ponizno potpisani, Vašu poniznu molbu u ime cijelog naroda, apelujemo našu molbu/. Donja Dolina, dne 8. oktobra 1919. god. U ime seljana: Mato Petrović, Anto Knežević, Anto Kovačević,  Mato Knežević, knez, Donja Dolina, Bogdan Kočić, knez, Gornja Dolina.

NA VJEČNI SPOMEN POTOMCIMA

Niti godinu dana od ovog povijesnog zapisa nije prošlo, dolinska sela će se odvojiti od svoje matične župe Bosanska Gradiška. Evo prijepisa tog dokumenta: 

NA VJEČNI SPOMEN POTOMCIMA :  Dekretom preč. Biskupskog Ordinarijata u Banjaluki od 03. V. 1920. godine, broj 558 odcjepljuje se Gornja i Donja Dolina od svoje matice župe Bosanska Gradiška  osniva se nova župa DOLINA kojoj se utjelovljuju spomenuta dva sela. (Novo Selo je u to vrijeme još uvijek pripadalo Gornjoj Dolini.) Prvim župnikom Doline imenuje se Ivan Martinović, bivši župnik Bosanskog Grahova.  Župnik Ivan Martinović dolazi i preuzmelje upravu spomenute župe 30. maja 1920. I toga dneva (nedjelja) odsluži prvu župnu misu na groblju Gradina. Pošto pako u novoosnovanoj župi ne nađe kuće ni crkve, to se rečeni župnik Ivan Martinović nastani kod trgovca Josipa Džajića u Donjoj Dolini, a župne mise služi na groblju Gradina  u kapelici. Tu kod trgovca Džajića stanovaše novi župnik: jun, jul, august, septembar i do 12.oktobra 1920.; a hranio se u drugoj kući seoskoj u Donjoj Dolini kroz te vrijeme. Početkom  oktobra župnik Martinović sa crkvenim odborom kupiše u trgovca Dragutina Brkovića kuću u Gornjoj Dolini za 120.000 /stotinudvadeset hiljda kruna/. (Bila je to gostiona). U tu kuću uprtlja novi župnik 12. oktobra 1920., a soba koja zapremaše svu istočnu kuću namjesti za kapelicu gdje /po dozvoli Ordinarijata poče misiti svakodnevono i obavljati službu Božju nediljama i drugim svečanim danima uz sudjelovanje pučanstva nove župe. Isplatu kuće tek 15. maja 1921. privede kraju uz silne muke patnje i prosjačenja po Slavoniji. Tako se privede kraju teško djelo novoosnovane župe pod patronatom sv. Antuna Padovanskog komu čast, hvala i slava uvieke! Amen.

Dolina, dne 30. oktobra 1921. godine  Martinović  Ivan, novi župnik.

DOGRAĐENA STARA CRKVA U DOLINI SA ŽUPNIM UREDOM

Kao što smo već navijestili, o Velikoj Gospi će se  obilježiti ova velika obljetnica. Banjolučki biskup msgr. dr. Franjo Komarica je najavio svoj dolazak. Pripreme za dostojno obilježavanje stotog rođendana  su odavno krenule. Postavljena je ograda oko crkve, uklonjeni su ostaci stare crkve, postavljena korska ograda i podne pločice na koru, postavljena je spomen ploča dolinskim svećenicima-mučenicima, nabavljen Križni put isti onakav kakav je bio i prije rata u dolinskoj crkvi, uređena sakristija, napravljena nova vrata na njoj i regal za misno ruho,  nabavljen kip Gospe žalosne, ali zbog već spomenute epidemije  poslovi su zaustavljene. Pater Damir priprema monografiju o župi Dolina, obnavlja harmonij i još neki crkveni namještaj, pater Tomislav, bosanskogradiški župnik zauzeo se je da se crkva oliči okreći, a zajedničkim snagama se je trebala postaviti kapija na groblju Gradina i obnoviti kapelica u Novom Selu

SADAŠ NJI IZGLED ŽUPNE CRKVE U DOLINI
GROBLJANSKA KAPELICA NA GRADINI U DONJOJ DOLINI

Nadam se kako ćemo započete poslove dovršiti ako ne ove, a onda iduće godine.

U nedjelju nakon sv. Marka  se je na groblju Gradina trebala služiti sv. Misa i obaviti uobičajeni blagoslov polja, ali to nije moglo biti obavljeno jer su međumjesne ali i državne granice zatvorene. No, zauzimanjem p. Tomislava, trava na groblju Gradina u Donjoj Dolini je pokošena što će uveliko olakšati naredna košenja.

Dragi Banjolučki biskupe Franjo i pomoćni biskupe Marko, dragi upravitelju župe Dolina i bosanskogradiški župniče p. Tomislave i dragi  Dolinci ČESTITAM VAM STOTU OBLJETNICU ŽUPE DOLINA!

Mir i svako dobro, želi Vam   U r e d n i k : Milorad Oršulić-Mican

KRIŽ U NOVOM SELU KOD VONIĆA KOJI JE TU BIO DO 1992. GODINE
KAPELICA SV. ANE U NOVOM SELU
0