Vijesti

Obnova crkve u Gornjoj Dolini

ZAVRŠ NE PRIPREME ZA OBILJEŽAVANJE STOTE OBLJETNICE ŽUPA DOLINA

Kako se bliži STOTI ROĐENDAN župe Dolina to su i građevinski radovi na uređenju interijera crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije u Dolini kod Bosanske Gradiške intenzivniji. Sama je crkva u tijeku rata devastirana, ali su je vjernici svojim dragovoljnim prilogom obnovili kao što je: izrada trojih ulazni vrata u crkvu, koja su skinuta i odnesena (ukradena) kao i dvoja na ulazu u sakristiju, priključena je električna energija koja je u tijeku rata isključena, a zvono koje je elektrificirano također je ukradeno. S prozora su skinuti obrlihti koje je trebalo nove napraviti.  Postavljena je drvena  ograda na koru, izrađena u stilu dolskih ornamenata na kućama i postavljene  nove pločice. Nabavljene su slike Križnog puta i zahvaljujući p. Damiru Š Šokiću napravljeni okviri kakvi su bili prije rata. Njemu dugujemo zahvalu i za nabavljene kipove Gospe žalosne i sv. Ante, namještaja u sakristiji  i drugoga.  Postavljena je oko crkve, sa dvije strane ograda i uklonjeni ostatci stare crkve sa zvonikom

Sada se je pristupilo njenom unutarnjem uređenju. Prije svega je provjerena elektroinstalacija i obnovljena na onim mjestima gdje je bila tijekom rata oštećena, a potom postavljena rasvjetna tijela kako u crkvi, tako i ispred crkve. Sad su na red došli molerski radovi.  Luka Petrović, koji živi u Ravensburgu ispunio je svoje obećanje zadano prije više od tri godine i donirao sav molerski materijal koji je potrebit za uređenje crkve ( glet masu, lajsne s mrežicama, koncentrat za podlogu boje, razne trake, šmirg-papir i filceve, lazurit za bojanje, osvježenje, drvenog stropa, plavu, žutu i bijelu boju i sve ostalo što je nužno za uspješno obavljanje tih poslova). Žuta i bijela boja je boja Sv. stolice papina, a plava je marijanska boja, jer je crkva posvećena Majci Mariji.

Nabavljen je  i Tabernakul (željezno kućište u kome se čuva  Presveto), jer je onaj prijeratni devastiran. Zbog radova u crkvi neće se do završetka radova, a to znači do Velike Gospe, služiti sv. Mise.

Bosanskogradiški župnik, p. Tomislav Topić i upravitelj župe Dolina je nešto novaca, za ovaj posao, pribavio, ali kako se radi o projektima čiji predračuni  iznose oko 7.500 eura,  primoran je obratiti se dobrim ljudima, uspješnim tvrtkama i pojedinim državnim institucijama za novčanu pomoć. Zamolbe za donaciju su odaslane poštom  i putom  društvenih mreža poput facebook-a i drugih.

I ovo je prilika da se čitatelji Suze dolinske i  prijatelji Doline zamole da svoj dragovoljni prilog, u okviru  mogućnosti  uplatite na  broj računa:  Župa sv. Roka, ulica Miloša Obilića 18,  (Bosanska) Gradiška, Raiffeisen banka, IBAN CODE: BA391610450053040025, na čemu Vam se najiskrenije unaprijed zahvaljujemo.

Vjerojatno će se neki pitati: Zašto ulagati u nešto kada u našoj Dolini nema većeg broja katoličkih vjernika.

Istina je da nema vjernika, ali to je naš jedan jedini rodni kraj i drugoga nemamo, pa kada  bar jednom u godini dana tamo odemo, prilika je da obnovimo uspomene na lijepe dane provedene tu i da odamo dužnu počast našim dragim i milim na groblju Gradina u Donjoj Dolini. Minuli rat je poharao mnoge katoličke krajeve diljem Bosne i Hercegovine, ali su u dosta njih obnovljene crkve i kapelice iako nema povratnika, čak što više uopće nitko ne živi.

No, naša župa Dolina živi osim kroz malobrojne vjernike koji su tamo ostali, kroz  upravitelje župe Dolina duhovnim pastirima, na kojima smo im neopisivo zahvalni ali i kroz  godišnjak  župe Dolina  Suzu dolinsku jedinstvenu  publikaciju koja u izgnanstvu  neprestano izlazi već 24 godine, i na taj način okuplja Dolince.

Dragi Dolinci i poštovani čitatelji Suze dolinske, ovim putom Vas pozivamo da nazočite proslavi stote obljetnice župe koja će se održati na Veliku Gospu, 15. kolovoza 2020.  godine.  Tada će biti pročitana imena donatora za obnovu crkve i zaslužnima osobama uručene ZAHVALNICE.  

Tog dana će svečanu sv. Misu  predslaviti  msgr. dr. Franjo Komarica banjolučki biskup u koncelebraciji sa svećenicima rodom iz ove župe i brojnim svećenicima banjolučke biskupije s početkom u 11 sati.

            Svi ste pozvani!

0