Vijesti

O GROBLJU GRADINA U DONJOJ DOLINI

Dok su se  na jednoj strani, u Gornjoj Dolini obavljale pripreme  za obnovu crkve, malo dalje, u Donjoj Dolini započeli su opsežni radovi na uređenju groblju Gradina. Vjernici, koji su u to vrijeme posjećivali grobove svojih pokojnika zamijetili su da su na groblju otpočeli neki neobični radovi o kojima im nitko nije mogao dati odgovarajuću informaciju o tome što se tu događa.

Panika je nastala tek  kada se je doznalo da ni župnik ne zna što se događa na groblju.Ubrzo je otkriveno, da je Karlo Vonić, rodom iz Gornje Dolini, koji je dosta vremena proveo na radu u Njemačkoj, samovoljno,dakle, bez župnikovog znanja započeo neke neobjašnjive  radove na groblju. Prvo je, početkom ove godine angažirao ljude, doseljenike u Dolinu koji su skidali humus, od prilike deset do petnaest cm, potom  su na tu ogoljelu zemljanu površinu  stavljali neku vrstu folije najlona  a po njemu sitni riječni šljunak. Krenuli su od one strane gdje je nekoć bila trgovina, sa zapadne strane. Govorio je kako je garancija pet godina da trava neće tu rasti.

To je tada izgledalo lijepo, dok trava nije počela rasti pored spomenika i tamo gdje je sastavljena folija. Sad se postavlja pitanje, kako sada i u buduće taj dio groblja održavati? Kao što je rečeno, o svemu ovome župnika nitko ništa nije pitao. Kada su pritužbe pojedinih vjernika došle do Biskupskog ordinarijata u Banja Luku, došao je izaslanik i tada je zapovjeđeno je da se obustave  svi radovi, ali se je izvođač oglušio pa su oni i dalje nastavljeni.

Slijedeći nerazumni Karlov potez bijaše, početkom ožujka ove godine, sječa i čupanje čempresa uz stazu do kapelice pa onda dalje prema Savi i one ispred groblja. Tom prilikom su počupani i stupovi koji su držali, do sada, kakvu takvu kapiju s kojom se zatvarao ulaz u groblje.

No, to ne bijaše sve. Išao je, ne jedan korak, nego više koraka dalje, pa je podigao  – uklonio sve asfaltne staze po groblju, koje je teškom mukom 1990. Godine, skupljajući novac od kuće do kuće, asfaltirao, tadašnji dolinski župnik vlč. Kazimir Višaticki. Ta velika količina asfaltne mase, koja je podignuta sredinom lipnja,  je odvezena do rijeke Save, a jedan dio stoji na ulazu u groblje.  Ovo zadnje je obrazloženo  riječima kako će za petnaest dana biti staze po groblju betonirane, a na ulazu u groblje, do Velike Gospe,  postavljena nova kapija.

Baš ni jedna od ovih akcija nema opravdanja. Ako je već htio novčano pomoći, svom  kraju, kako to objašnjava , mogao je na mnogo drugih načina učiniti, u dogovoru sa župnikom,  nešto korisno i biti upamćen po dobrom. Ovako? Nitko u Hrvatskoj, s kim sam se susreo ne odobrava ovo što je na groblju učinjeno. Čak što više, mnogi prijete tužbom zbog devastacije groblja.

Uza sve to, po Hrvatskoj i nekim zemljama Europske unije  kruže glasine, kako se ogromne novčana sredstva daju Micanu za održavanje groblja, a trava se ne kosi Ta ogromna sredstava  koja su, ove godine darovana, do danas iznose  675 kn, a njih su dali Petar Pero Jurišić 50 eu, Mijo Ćorković i Mišo Barišić iz Nove Gradiške te Miroslav Ćorković iz Vrbja po 100 kn.  U ostalom, svaki novčani iznos, pa i onaj najmanji se javno objavljuje na službenoj internetskoj stranici Suze dolinske, a potom i u tiskanom obliku.

Uza sve to, život teče dalje.

Samo tjedan – dva, prije bahatog čupanja čempresa na groblju,  15. veljače su iz Ratkovice kod Pleternice došli Josip i Matej Oršulić i Mican iz Okučana koji su  obradili  čemprese na groblju, a to znači da su ih presjekli na određenu visinu i potkresali, a na onima ispred groblja su odstranjene suhe grane

Pred blagdan sv. Marka, upravitelj župe Dolina p. Tomislav Topić je angažirao osobu koja je pokosila travu na groblju, jer zbog  pandemije nitko iz Hrvatske nije mogao doći, a zbog toga nije tu ni služena sv. Misa, niti je obavljen blagoslov polja.

U utorak, 14. srpnja su Mato Knežević Maća i Mican otišli u Donju Dolinu i uz pomoć župnika p. Tomislava,  pokosili travu na onom dijelu groblja koje nije obuhvaćeno samoinicijativnim  aktivnostima. Po završetku toga posla otišlo se u Novo Selo gdje se je oko kapelice pokosila trava, kako bi se u subotu 25. srpnja proslavio blagdan sv. Ane.

Svakako da će se do Velike Gospe obaviti još jedno košenje trave kako bi se dostojno pripremilo za posjet groblju,  onih  Dolinaca koji će doći kao hodočasnici svojoj  GOSPI DOLINSKOJ i sudjelovati na svečanom obilježavanju stote obljetnice župe Dolina.

PRESJECANJE ČEMPRESA KOJIH VIŠ E NEMA
KADA SU NEKADA BILI ČEMPRESI NA GROBLJU
POGLED NA GROBLJE
NEKAD
I SADA
KARLA VONIĆA URADCI
SADA JE GROBLJE BEZ ASFALTNIH STAZA
ASFALT SE NALAZI NA ULAZU U GROBLJE
SUDIONICI NEDAVNE AKCIJE NA KOŠ ENJU TRAVE NA GROBLJU
UZ KOŠ ENJE TRAVE TREBALO JE POKUPITI I IZGORJELE LAMPIONE
0