Vijesti

Proslava Sv. Ane i završetak radova u župnoj Crkvi

Lijepi običaj, proslava nebeskih zaštitnika u pojedinim selima župe Dolina i Bosanska Gradiška, zahvaljujući  p. Tomislavu Topiću župniku župe sv. Rok u Bosanskoj Gradišci i upravitelju župe Dolina, se uspješno nastavlja. U Donjoj Dolini je proslavljen  blagdan Mučeništva sv. Ivana Krstitelja, u Bukviku i Batru (sela kojih više nema) sv. Mala Terezija od Djeteta Isusa, u Mačkovcu blagdan Duhova (prvi puta nakon rata u BiH), a u Novom Selu blagdan sv. Ane. Prigradska mjesta Bosanske Gradiške ne spominjem, jer u Brstovčini se je nakon rata slavila sv. Ana, a u Čatrnji blagdan rođenja Bl. Djevice Marije Mala Gospa

Proslava blagdana sv. Joakima i Ane u Novom Selu protekla je u znaku korone virusa,  pa se je okupilo uz svećenika samo šestoro vjernika. Troje je došlo iz Hrvatske, dvoje iz Gornje Doline i jedan sa župnikom iz Kozinaca.

U kapelici izgrađenoj 1972. godine, koja je preživjela rat u BiH a sada vapi za obnovom, p. Tomislav je služio svečanu sv. Misu za vrijeme koje je nadahnuto propovijedao.

Nakon misnog slavlja družilo  se uz kavu i hladno piće, a misarima se pridružio i susjed kapelice koji se brine za održavanje njenog okoliša.

MISNO SLAVLJE JE PREDVODIO P. TOMISLAV TOPIĆ
VJERNICI NA SOCIJALNOJ DISTANCI
MISNA ČITANJA JE ČITAO BOJAN BRKIĆ
DRUŽENJE NAKON SV. MISE

Razgovaralo se o mogućoj obnovi kapelice i predstojećoj proslavi stote obljetnice župe Dolina koja će se održati na blagdan Velike Gospe

Iz Novog Sela otišlo se u Gornju Dolinu do crkve gdje se radovi na njenom uređenju  privode kraju. Zidovi su gletovani kao i betonske grede a drveni strop osvježen.

RADOVI U CRKVI SU PRI KRAJU
ŽUTA I BIJELA BOJA SU BOJE VATIKANA, A PLAVA GOSPINA
SLIKA ZA USPOMENU IZ DOLINSKE CRKVE.

No, pojavile su druge poteškoće. Zamijećeno je kako krov crkve prokišnjava  pa će se i na njemu morati poduzeti  potrebiti građevinski zahvati. To je još od posljedica rata, ali i nevremena.

Važno je istaći i aktivnost članova  HPD  (Hrvatsko pjevačko društvo) Posavac iz Bosanske Gradiške, koje je svoj rad obnovilo prije godinu dana. Oni su očistili župnu kuću od krova do ulaznih vrata. S toga objekta su, u tijeku rata, skinuta sva vrata i prozori, a odnesen je iz nje i parket. Sada se pokušavaju iznaći novčana sredstva kako bi se postavila nova stolarija i objekt stavio u funkciju.

POGLED NA KROV CRKVE KOJI PROKIŠ NJAVA

                                                              Tekst i fotografije: Milorad Oršulić -Mican

0