Vijesti

Župa Dolina proslavila 100-tu obljetnicu postojanja

Koncelebrirano Misno slavlje uoči svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije Veliku Gospu, kao i na samu svetkovinu predvodio je biskup Franjo Komarica u koncelebraciji s brojnim svećenicima.

Župa Dolina kod Bos. Gradiške proslavila je svoju 100. obljetnicu postojanja i svoj patron Uznesenje Blažene Djevice Marije Veliku Gospu, liturgijskim slavljima uoči i na samu svetkovinu 15. kolovoza 2020. godine

BROJ GODINA JE PISAO I ISPRED OLTARA

Podsjetimo se kako je Dekretom Biskupskog ordinarijata u Banja Banja Luka na dan 3. svibnja 1920. godine  osnovana je župa Dolina, ali je odlučeno da se obljetnica obilježi na  blagdan Velike Gospe koja je zaštitnica te župe.

UOČNICA PROSLAVE VELIKE GOSPE U ŽUPI DOLINA

            Svečanost obilježavanja stote obljetnice postojanja župe Dolina počela je u petak, uoči svetkovine, molitvom Slavnog otajstva sv. krunice koju je predmolio biskup Franjo.

Svečanost je nastavljena  koncelebriranim Misnim slavljem,koje je  predslavio  biskup banjolučki mons. dr. Franjo Komarica, a suslavitelji su bili upravitelj župe Doline i bosanskogradiški župnik p. Tomislav Topić i biskupov tajnik vlč. Predrag Ivandić. Na Misi je sudjelovalo 20 tak župljana iz te i bosanskogradiške župe i oni koji su došli iz Hrvatske.   

Misa je nastavljena prigodnom pobožnošću Presvetom Oltarskom sakramentu, koju je također predvodio biskup Komarica. I njegova homilija i tekstovi kod klanjanja pred Presvetim Oltarskim sakramentom bili su prožeti mislima o odgovornom i plodnom životu onih koje Bog pozove na posebne zadaće u ljudskom rodu i Crkvi. Biskup Komarica je uzeo Gospin život kao uzorak svakog uspjelog života svećenika u Kristovoj Crkvi, posebno se osvrnuvši za djelovanje i žrtve župnika, župnih upravitelja i drugih svećenika koji su se brinuli za župljane tijekom proteklih stotinu godina. Molilo se za sve pokojne župnike, župljane i dobročinitelje.

Večeras se nakon punih 25 godina Isus vratio u svoju kuću. Naime sve do ovogodišnje obnove župne crkve, nisu bili stvoreni uvjeti da u Svetohranilištu, koje je u tijeku rata devastirano, a neki njegovi dijelovi ukradeni, bude Presveto. Mnogim vjernicima su u tome trenutku suze orosile oči.

Uočnica je završila blagoslovom s Presvetim.

PROSLAVA VELIKE GOSPE, PATRONA ŽUPE UZNESENJA BLAŽENE DJEVICE MARIJE VELIKE GOSPE.

Svečano Misno slavlje na samu svetkovinu predslavio je također biskup Komarica. Zajedno s njime u koncelebraciji su bili: p. Tomislav Topić, upravitelj župe, i župnik u Gradišci, p. Ivan Marija Tomić, domaći sin, župnik župe Kraljice svete Krunice u Zagrebu, preč. Žarko Vladislav Ošap, župnik i dekan banjolučki, poratni upravitelj župe Dolina vlč. Marko Stojčić, župnik u Š imićima, upravitelj župe Mahovljani i ravantelj KŠ C u Banjoj Luci, također bivši upravitelj župe Dolina, vlč. Anđelo Bartulica, župnik u Novoj Topoli i vlč. Predrag Ivandić, biskupov tajnik.

CRKVA JE SPREMNA ZA PROSLAVU 100. ROĐENDANA
SV. MISU UOČNICU JE PREMOLIO BISKUP FRANJO U KONCELEBRACIJI S P. TOMISLAVOM I VLČ. PREDRAGOM
PO ZAVRŠ ETKU MISNOG SLAVLJA JE IZLOŽENO PRESVETO
KLANJAM TI SE SMJERNO

Na Misnom slavlju je bio umirovljeni gradiški pravoslavni paroh i arhijerejski namjesnik o. Mirko Milisavić, jedan pravoslavni bogoslov i predstavnici općine Bosanska Gradiška: Davor Glišić načelnik odjeljenja za društvene djelatnosti, Danijela Malinović referent u odjeljenju za društvene djelatnosti, i Slavko Mekinjić referent za vjerska pitanja u odjeljenju za društvene djelatnosti te predsjednica i njena zamjenica Hrvatskog pjevačkog društva Posavac Bos. Gradiška Ljiljana Došen i Petra Miklavčić.

Uz domaće župljane, na Svetu misu u svoj rodni kraj, došli su župljani koji žive izvan župe i Bosne i Hercegovine u Hrvatskoj i Austriji. Bilo je župljana i iz susjednih župa Bosanske Gradiške te Nove Topole, odakle su došle i dvije redovnice Družbe klanjateljica Krvi Kristove.

Aktualna pandemija koronavirusa spriječila je mnoge koji su kanili doći, te je bilo sveukupno oko stotinu nazočnih.

Upravitelj župe o. Topić je na početku Misnog slavlja izrazio dobrodošlicu svima. Ukratko je naveo i povod ovogodišnje duple svečanosti.

Biskup Komarica se na početku Mise nadovezao na riječi upravitelja župe i pozvao sve na pobožno, zahvalno slavljenje ovog jedinstvenog događaja u njihovoj župi.

Svi su nazočni složno pjevali i molili.

U prigodnoj propovijedi, biskup Komarica se najprije osvrnuo na dugu i burnu povijest Katoličke Crkve u tom kraju. Zatim je govorio o nastanku župe o broju župljana tijekom zadnjeg stoljeća, o duhovnim pastirima koji su djelovali u župi, te o njezinoj najnovijoj izuzetno dramatičnoj sudbini tijekom zadnjeg rata i poraća, kad je župna zajednica od nekadašnje skoro dvije tisuće vjernika svedena na manje od dvadeset stalno nazočnih u župi. Između ostalog je kazao: Svečano obilježavanje stote obljetnice Vaše župe, vašeg župnog zajedništva jeste jedan vidljivi znak vaše žive vjere, vaše vitalnosti, vaše nade s obzirom na budućnost ne samo vas osobno i vaših obitelji tamo gdje se sada momentalno nalazi većina od vas ovdašnjih prognanih župljana nego i za budućnost ovdašnjih župljana, sadašnjih i budućih. U ovoj osobitoj, povijesnoj situaciji, u kojoj se nalazite vi, i mnogi drugi, koji imaju na području ove župe svoje duboke korijene, – gdje su rođeni vaši roditelji  i vaši preci, svi ste vi pozvani kao Kristovi vjernici i suradnici da budete vjerodostojni, istiniti, pozitivni, konstruktivni!

Podsjetio je i na samo Bogu znane brojna slavlja Misā, sakramenatā, pobožnosti te molitve i žrtve župljana i njihovih svećenika tijekom proteklog stoljeća. Sve je to izuzetno bogata i dragocjena baština koju i sadašnja generacija župljana, gdje god oni bili ne bi smjela zaboraviti a još manje prezreti. Podsjetio je sve župljane na njihovu obavezu da ne zaborave svoju prošlost, svoje korijene, svoju očevinu i baštinu kao i svoju obavezu glede budućnosti Crkve u njihovoj župi.

U drugom djelu svoje propovijedi biskup Komarica je protumačio jedinstvenu ulogu Presvete Djevice Bogorodice Marije u povijesti spasenja ljudskog roda, te njezin slavni svršetak u Nebu.

Naglasio je kako je važno da se mi kao Kristovi učenici preporučimo u Marijin zagovor, budući da ju Crkva od davnina štuje kao svoju Odvjetnicu, Zagovornicu, Tješiteljicu i Pomoćnicu, te da joj se utječemo u svim neprilikama života.

Svoju propovijed biskup Komarica je završio posebnom molitvom Mariji na Nebo uznesenoj te pjesmom u čast Gospi koju su svi otpjevali.

Na koncu Misnog slavlja, upravitelj župe p. Tomislav zahvalio je biskupu Komarici, svećenicima i svim ostalim vjernicima na dolasku i sudjelovanju u jubilarnom slavlju župe. Ukratko je izvijestio o uspješno izvedenim radovima na obnovi krova i cijelog interijera crkve. Naveo je imena dobročinitelja uglavnom župljana te župe te imena izvođača radova.

PRIJE POČETKA SVEČANE SV. MISE BISKUP FRANJO JE RAZGOVARAO S VJERNICIMA
ZBOG KORONAVIRUSA IZOSTAO JE VELIK BROJ DOLINACA
PRAVOSLAVNI SVEĆENIK O. MIRKO I BOGOSLOV SU ZAJEDNO S VJERNICIMA MOLILI
KAO NEKAD U DOBRA STARA VREMENA
UPRAVITELJ ŽUPE DOLINA P. TOMISLAV JE NA POČETKU MISNOG SLAVLJA POZDRAVIO SVE NAZOČNEE

Na kraju Mise svi su otpjevali pjesmu zahvalnicu Tebe Boga hvalimo.

POGLED NA OBNOVLJENU CRKVU
CRKVOM SE ORILA PJESMA ZAHVALE TEBE BOGA HVALIMO

Nakon Mise uslijedio je zajednički objed agape u dvorištu crkve koju je pripremio upravitelj župe Dolina i župnik župe Bos. Gradiška p. Tomislav, nakon kojeg se i zapjevalo.

Tom prigodom župnik Tomislav je podijelio zahvalnice svim župnicima koji su djelovali u toj župi, župljanima koji su doprinosili razvitku župe, materijalno i duhovno, te još nekim dobročiniteljima. /Popis dobitnika Zahvalnica je sastavni dio ovoga članka/.

U prigodi obilježavanja stogodišnjice Jubileja župe Dolina izdan je i prigodni letak, kojega je priredio mons. dr. Anto Orlovac te prigodna izložba fotografija o župnim crkvama, svećenicima dušobrižnicima župe, duhovnim zvanjima iz župe te dio naslovnicama knjigā  koje govore o župi ili se u njima spominje Dolina i njena sela. Sve te knjige su predstavljene u publikaciji godišnjaku Suza dolinska. Izložbu je priredio župljanin dolinske župe u izgnanstvu Milorad Mican Oršulić.

NAKON MISNOG SLAVLJA UPRILIČEN JE DOMJENAK ZA SVE NAZOČNE
BLAGOSLOV I ZAHVALA PRIJE POČETKA BLAGOVANJA
ŽUPNIK JE ZASLUŽNIM DODJELIO ZAHVALNICE
BISKUP FRANJO SE JE ZAHVALIO U IME SVIH DOBITNIKA
I NA TORTI JE PISALO 100
U ZNAK SJEĆANJA NA JUBILEJ U DOLINSKOJ CRKVI ĆE OSTATI POSTAVLJENA IZLOŽBA
SLIKA S BISKUPOM ZA USPOMENU

Za Laudato TV biskup Franjo, upravitelj župe p. Tomislav, župljanka ove župe Davorka Uzelac i Milorad Oršulić Mican su dali izjave. Evo što je rekao Mican:

Jedan sam od 1.400 vjernika župe Dolina koji je među prvima, 1992. godine, u jeku rata u BiH, morao napustiti svoj rodni dom, preplivavši rijeku Savu, kao i mnogi drugi, da bismo sačuvali gole živote. Župa Dolina je doživjela  Treću uru Velikog petka na Malu Gospu 1995. godine, kada je preč. Kazimir Višaticki, dolinski župnik, sa ostatkom ostataka vjernika župe, pod prijetnjom smrti, mora napustiti Dolinu. On će 2004. godine biti ubijen u župnom uredu Bosanska Gradiška. Osim njega, za vrijeme rata u BiH, ubijena su još dva bivša dolinska župnika: vlč. Ratko Grgić za koga se ni dan-danas ne zna gdje se nalazi njegovo mrtvo tijelo i vlč. Marko Š alić, koji podlegao batinama u dobojskom logoru.  Ako toj brojci dodamo još dvojicu bivših dolinskih župnika koji su ubijeni u II. sv. ratu fra Ignacije Ognjen Idžotić i msgr. dr. Nikola Bilogrivić,  onda je župa Dolina, u svojoj stogodišnjici, okrunjena s vijencem pet mučenika Kristove vjere.

            Danas u Dolini živi deset obitelji sa 14 vjernika, a kao što sam rekao, bilo ih je 1.400. Riječ je o starijim i nemoćnim osobama, koje su ostale da svoj ostatak života, uza sve poteškoće, provedu u rodnoj Dolini. Glede povratka, o njemu se ne može više govoriti. Vjekovna ognjišta su prije više od 25 godina ugašena, a kada su bile kakve-takve mogućnosti, međunarodni i državni čimbenici su zatajili.

            Dolinci svoju rodnu grudu nisu zaboravili. Oni u svoju Dolinu,  najčešće dolaze na groblje Gradina u Donju Dolinu tijekom godine i za blagdan Svih Svetih, o sv. Marku i Mučeništvu sv. Ivana Krstitelja kada se slave sv. Mise na groblju, u Novo Selo o sv. Ani  i svakako o Velikoj Gospi u župnu crkvu Dolina, kada iz svih europskih zemalja dolaze njezini sinovi i kćeri.

            Nas Dolince posebno povezuje, i okuplja u zajedništvu, specifična publikacija, glasilo, koje je poslije preraslo u godišnjak župe Dolina a zove se Suza dolinska. Do sada je iz tiska izašlo 35 brojeva, a u pripremi je i 36. broj. Ja sam urednik te publikacije i autor monografije Dolina bosanska u prošlosti i sadašnjosti koja je iz tiska izišla u povodu osamdesete obljetnice župe Dolina, dakle jubilarne 2000. godine. Dolino majko, sretan ti stoti rođendan!

DOBITNICI  ZAHVALNICA POVOM OBILJEŽAVANJA 100. OBLJETNICE  OSNUTKA ŽUPE DOLINA 

ZA NESEBIČAN TRUD I VELIKI DOPRINOS U DUHOVNOM ŽIVOTU OVE ŽUPE

  • Msgr. dr. Franjo Komarica, banjolučki biskup
  • Msgr. dr. Anto Orlovac
  • Msgr. dr. Karlo Višaticki
  • Msgr. Drago Balvanović, misionar u Peruu

Bivši župnici i upravitelji župe Dolina

  • Msgr. Kazimir Višaticki, posmrtno
  • Vlč. Pero Čolić, posmrtno
  • Vlč. Vladislav Žarko Ošap
  • Vlč. Josip Jerković
  • Vlč. Boris Ljevak
  • Vlč. Marko Stojčić

Svećenicima rodom iz župe Dolina

  • Vlč. Milivoj Knežević, posmrtno
  • P. Damir Šokić
  • P. Ivan Marija Tomić

ZA TRUD I DOPRINOS U ŽIVOTU ŽUPE

  • Mijo Ćorković Mića, kum crkve, Nova Gradiška
  • Josip Ćorković, Bos. Gradiška
  • Borica Kalić r. Š Šokić, Slavonska Dolina
  • Franjo Samardžić, novinar i publicist, Nova Gradiška
  • Luka Čegrlj, Bos. Gradiška
  • Ilija Jurišić, Dubovac
  • Davorka Uzelac, Gornja Dolina
  • Zdenka Budić, Gornja Dolina
  • Blaženka Kapetanović, Donja Dolina
  • Dragoljub Kerezović, Novo Selo
  • Milorad Oršulić Mican, Okučani
  • Pavle Budić, Š umetlica
  • Pavle Musić, Nova Gradiška
  • Mato Knežević Maća, Gorice
  • Kristijan Vonić, Kutina
  • Petra Miklavčić, Bos. Gradiška
  • Miroslav Sušilo, Kutina
  • Željko Marković , Bos. Gradiška
  • OPĆINA GRADIŠ KA
  • HPD POSAVAC Bos. Gradiška
  • Ilija Gogić, Nova Gradiška
  • Jozo Kalizan, Novska          

ZA MATERIJALNI DOPRINOS U OBNOVI ŽUPNE CRKVE:

  • Luka Petrović, Ravensburg
  • Republičkom sekretarijatu za raseljena lica i migracije BiH
  • d.i.a. Zdenko Dragičević
  • Pava Ćustić r. Vonić, SAD
  • Tvrtko Oršulić, Belgija
  • Ivo /Florijana/ Oršulić, Nova Gorica
  • Ivo Kovačević Ćiro, Zagreb
  • Anto Oršulić, Zenica
  • Anđelki i Angelini Budić, Austrija
  • Zdenko i Zdenka Vonić, Slav. Kobaš
  • Davor i Mara Matković, Brodski Stupnik
  • Restoran Složna braća Novi Varoš
  • Ilija i Manda Vidić
  • Slavko Vidić, Gornja Dolina
  • Nevenka Ilić – Ema
  • Milenko Ćorković, Nova Gradiška
  • Angelina Gubić, Visoka Greda
  • Sanja Ćorković, Austrija
  • Tanja Ćorković, Austrija
  • Pavle i Slavica Ćorković, Okučani
  • Mirko i Ankica Kalizan, Novska
0