Članak

Svečano proslavljen blagdan Sv. Roka, zaštitnika Bos. Gradiške

Svečano proslavljen blagdan Sv. Roka, zaštitnika Bos. Gradiške

Župa sv. Roka u Bos. Gradišci svečano je u nedjelju, 16. kolovoza 2020. proslavila blagdan svoga nebeskog zaštitnika. Svečano koncelebrirano misno slavlje je predvodio biskup  msgr. dr. Franjo Komarica. S njim su suslavili domaći župnik o. Tomislav Topić i biskupov tajnik vlč. Predrag Ivandić. Tako je biskup Franjo tri dana proveo na ovim prostorima. U petak, na uočnicu Velike Gospe i subotu na blagdan Uznesenja Blažene Djevice Marije u Dolini, a danas u Bos. Gradišci.

 Župna zajednica sv. Roka se je za proslavu svog nebeskog zaštitnika pripremala trodnevnicom.

Prije početka misnog slavlja bosanskogradiški župnik je pozdravio nazočne i zahvalio im se na dolasku bez obzira na poteškoće pandemije koronavirusom koja je zahvatila cijeli.

Izostao je tradicionalni dolazak vjernika iz Hrvatske, koji se nisu usudili doći. Na samom početku sv. Mise, biskup Franjo je kazao kako je msgr. Drago Balvanović, sin ove župe, misionar u dalekom Peruu bolestan i nalazi se na bolničkom liječenju i preporučio ga je u molitve.

U svojoj homiliji biskup je govorio o sv. Rokukao istinskom Kristovom vjerniku i ukratko je protumačio značenje  svetaca za život članova Kristove putujuće Crkve. Ustvrdio je da su  sveci nama uzori i zagovornici , te da je potrebno njegovati duhovno  i molitveno zajedništvo sa svecima. Pojasnio je u čemu je veličina sv. Roka, koji je činio brojna djela milosrđa, a koji nije bio pošteđen ni od opake zarazne suvremene bolesti, pa ni zatvora ‘po povratku u svoj rodni kraj.

Po završetku misnoga slavlja župnik je pozvao sve nazočne na zakusku koja je priređena u prostorijama Župno-pastoralnog centra.

            Po završetku objeda, nakon kojeg se i zapjevalo, biskup je u pratnji predsjednice i članova HPD „Posavac“ iz Bos. Gradiške, obišao trg i devastirani spomenik Hrvatskim velikanima ispred crkve te se zadržao ispred zgrade koja je u vlasništvu Župnog ureda Bos. Gradiška i Hrvatskog pjevačkog društva „Posavac“, ali je općinske vlasti i dalje svojataju.           Razgovaralo se o mogućoj obnovi trga i vraćanju zgrade u prvotno vlasništvo.

NA POČETKU MISNOG SLAVLJA NAZOČNE JE POZDRAVIO ŽUPNIK P. TOMISLAV
POZORNO SU SE SLUŠALA MISNA ČITANJA
BISKUP FRANJO JE NADAHNUTO PROPOVJEDAO
MISNICI OKO OLTARA. DA NIJE NEDJELJA, BILO BI IH PUNO VIŠE
ZBOG PANDEMIJE CRKVA JE POLAPUNA
ZA BLAGDANSKIM STOLOM
BISKUP FRANJO UVIJEK IMA NEŠTO NOVO PORUČITI
ISPRED ZGRADE KOJA JE U VLASNIŠTVU HPD POSAVAC I ŽUPNOG UREDA
RAZGOVARALO SE O OBNOVI TRGA, POVRATKA ZGRADE U PRVOTNO VLASNIŠTVO…
0