Vijesti

O PONOVNOM ASFALTIRANJU GROBLJA, IZGRADNJI ULAZNE KAPIJE, ADAPTACIJI OGRADE DO PUTA I RADOVIMA NA PARKINGU ISPRED GROBLJA

Pater Damir Š Šokić, kada je dobio slike na kojima je prikazano ponovo asfaltirano groblja Gradina u Donjoj Dolini uskliknuo je: Predobro! Mislio sam da ovo nikada neću vidjeti. Bogu dragom hvala. Nije on sam bio takvog mišljenja, jer nakon onog samovoljnog skidanja asfalta sa staza po groblju, silnih obećanja da će biti uskoro betonirane, pokušaja betoniranja  a potom razbijanje i uklanjanje tog dijela betona u duljini od desetak metara, teško je tko mogao povjerovati da će, uopće staze biti ponovo asfaltirane, a još manje u tako kratkom roku.

Zahvaljujući Iliji Gogiću koji živi i radi u Innsbrucku i brojim donatorima našim Dolincima, Mačkovljanima i Novoselcima, koji žive diljem Austrije, Italije i joj nekih zemalja Europske unije, taj posao je u rekordnom roku priveden kraju.

Prisjetimo se kako je Karlo Vonić, sasjekao čemprese na groblju i započeo još neke radnje, potom odlučio bez znanja župnika ukloniti asfalt sa staza po cijelom groblju.

Obećao je kako će uskoro biti sve to betonirano, ali je vjernike, koji su došli na groblje uoči Svih Svetih, dočekalo na ulaznoj stazi,  prema kapelici,  desetak metara ni sebi ni svome razliven beton.

Mnogi nisu mogli tu lakrdiju gledati, na čelu s Ilijom,  pa su ubrzali prikupljanje novčanih sredstava i sklapanje ugovora s firmom Stojaković, vlasništvo Branislava Stojakovića iz Bos. Gradiške koja se uz asfaltiranje bavi i betonskom galanterijom, uređenjem dvorištima i rolo travom kao i raznim iskopima i prijevozom. Pripreme i asfaltiranje staza u površini od 217 m2  je koštalo 6076 KM. (217 m2 x 28 KM = 6076 KM ili 3.200 Eu).

No, prije pristupanju pripremama  za asfaltiranje, valjalo je  razbiti, nedavno izliveni beton i ukloniti ga, što je koštalo dodatnih  250 eura. Djelatnici navedene firme su savjesno obavili posao, što je utvrđeno prilikom obilaska terena, a to su učinili p. Tomislav Topić upravitelj župe Dolina i bosanskogradiški župnik i Mican.

Radnici su uklonili travu koja je u međuvremenu izrasla po stazama gdje je bio asfalt, i odvezli prljavi površinski kamen, a navezli drugi, mljevenim koji je potom povaljan.

Svoj veliki doprinos ovoj aktivnosti su dali: Matković Drago i Renata 250 eu, Matijašević Renata, Ivona i Ronald 200 eu, Vonderschmidt Vela i Werner 50 eu, Servaty Klaudia i Jorg 50 eu, Matijašević Dejan i Barbara 100 eu, Valentić Tonka i Rade 100 eu, Lončar Dubravka 50 eu, Rastigotac Kata 100 eu, Vučimilović Višnja 50 eu, Adžaka Magdalena 50 eu, Jurešić Ivanka i Stipo 50 eu, Ćorković Sanja 100 eu, Ćorković Tanja 100 eu, Klačar Svjetlana 150 eu, Tomić Anto i Rada 100 eu, Barišić Matija i Biljana 50  eu, Dobraj Beni i Suzana 50 eu, Tutić Silvano 100 eu, Gogić Ilija 100 eu, Š Šokić Željko i Marina 100 eu, Matijašević Fabijan i Ivanka 100 eu, Musić Željko 50 eu, Musić Ivo 50 eu, Ilić Mihaela 50 eu, Kockler Ruža 100 eu, Tutić Anto 50 eu, Jurišić Ivo i Ljubica Anka 50 eu, Treiber (Jurišić) Karolina 50 eu, Ćorković Ivo i Zlata 50 eu, Jurišić Stipo 50 eu, Matijašević Anđelko i Snježana 100 eu, Matijašević Tamara 100 eu, Matijašević Miroslav i Sanja 50 eu, Matijašević Veselko i Andrijana 50 eu, Budić Anđelko i Angelina 150 eu, Budić Zvonko i Ivanka 50 eu, Barišić Dario i Monika 100 eu, Barišić Rozina 100 eu, Mačić (Barišić) Vesna 100 eu, Barišić Mirko i Željka 100 eu, Marković (Budić) Ljubica 100 eu, Matković Marina Zlata 100 eu, Knežević Zvonko i Marica 100 eu, Kovačević Lovro i Zlata 100 eu, Kovačević Milan i Julka 50 eu, Bumbić (Kovačević) Susanne 50 eu, Kalizan Mirko i Ankica 50 eu, Ćorković Alen 100 eu, Ćorković Rade i Sonja 50 eu, Ćorković Ivo i Silvana 50 eu, Vonić Goran i Dobrila 30 eu, Vonić Dobrica i Ivanka 50 eu, Vonić Vinko i Ljubica 100 eu, Budić Josip i Nada 50 eu, Jurešić Petar 100 eu, Vrabl (Matković) Vedrina 100 eu, Oršulić Dane i Kristina 50 eu, Grginac (Š Šokić) Ana 100 eu, Vonić Janko i Zdenka 100 eu, Barudžija Vlastimir i Nena 50 eu.

Uplaćeno je sveukupno 4880 eu na dan  01. studenog 2020. godine.

Svim donatorima od srca hvala, a posebne zahvala ide pokretaču ove akcije Iliji Gogić.

I tako, sve je dobro kada se dobro završi, a da nije došlo do pokretanja ove akcije, na stazama po groblju bi i dalje rasla trava, koju bi zbog šljunka bilo teško kositi. Eto, što jedan čovjek učini (pokvari), njih šezdeset i više moraju popravljati.

KAPIJA NA ULAZU U GROBLJE

O ulaznoj kapiji se već dulji niz godina razmišljalo. U jednoj prigodi Adam Knežević, koji ima svoju bravarsku radionicu u Š umetlici BRAVARIJA KNEŽEVIĆ, je kazao kako je voljan kapiju napraviti i darovati je. Prošle godine, nakon sv. Mise u povodu Svih Svetih, na groblju u Donjoj Dolini, utvrđeno je kako će Adam napraviti kapiju i uzeo je mjere, Zlatko Vonić iz Nove Gradiške će dovesti iz Š umetlice u Donju Dolinu, a Mican i Maća su uzeli na sebe obvezu uraditi sve poslove vezano za betoniranje stupova koji će držati veliku i malu kapiju. Ta kapija je, prema  dogovoru trebala biti gotova do Uskrsa.

Međutim, u sve to se upetljao Karlo, koji je na sva zvona oglasio kako je on kod jednog bravara u Kozincima naručio kapiju. Poslije se ustanovilo da ta kapija nije se ni počela praviti, iako je uoči Svih Svetih, (31. listopada o. g.), nakon sv. Mise,  pred trideset vjernika rečeno da je kapija gotova i samo je treba dovesti i postaviti. Po drugoj verziji, kapija je gotova i dano je pola novaca – kapare, a da bi se preuzela treba isplatiti ostatak.

Ovo je vrlo važno istaći da se netko drugi ne bi okitio tuđim perjem.Dakle, prava istina je da od Karlove kapije nema ništa, nego ju je napravio sin ovoga mjesta Adam Knežević i s ljubavlju darovao.

Radovi na njoj su počeli kada je Adam ponovo otišao u nedjelju, 15. studenog. S njim je išao i Mican kome je on pokazao kako treba i na koja mjesta, postaviti stupove.

Ta akcija, betoniranja držača stupova je obavljena u četvrtak. Mican ih je dovezao iz bravarske radionice iz Š umetlice u Donju Dolinu, a s njim je išao i Maća. Njima, u kopanju kanala ispred ulazne kapije se pridružio i Slave Slavko Vidić, a onda će doći Josip Ćorković i jedan njegov djelatnik Hamo i dovesti cement, željezo, vodu, mješalicu, a šljunak je dovezao nekoliko dana ranije.

Tako su, u taj beton u količini od oko 2 m3, ugradili stupove.Adam je nastavio sa izradom male i velike kapije.

ADAPTACIJA OGRADE NA GROBLJU

Prema nekim pouzdanim informacijama, mogla bi se uskoro i ograda na prednjoj strani groblja adaptirati. Kao što je poznato,onaj dio od ulazne kapije pa prema zapadu, dakle prema mjestu gdje je nekoć bila trgovina, u tijeku rata je skinuto, odsječeno od stupova, tj. ukradeno  8 leta ograde, u duljini od 21 dužni metar. Kao privremeno rješenje je postavljena gater žica koja i dan danas stoji.

Postavljanje te ograde, a zatim skidanje hrđe i bojanje ostatka od oko 80 dužnih metara, prema predračunu to bi koštalo oko 1000 eura.Ilija Gogić je na čelu ove akcije pa mu poželimo mnogo sreće i uspjeha u njoj, a darovateljima iz Verone koji su se organizirali i prikupili 1.200 eura za ovu namjenu velika hvala. Njihova imena su: Kovačević Smiljan i Željka, Knežević Dragan i Ljubica, Petrović Marko i Ljubica, Petrović Svemir i Brana, Budić Damir i Dijana, Budić Tihomir i Jadranka, Brkić Anto i Jadranka, Oršulić  Goran i Slađana, Ćorković Milenko i Gordana, Budić Filip i Zdenka, Knežević Marinko i Vesna, Oršulić Ferdo i Anđa, Oršulić Zdravko i Nela, Vidić Milan i Julkica, Vonić Denis i Ivana, Dakić Rudolf i Jasmina, Dakić Budimir, Knežević Kuzman, Knežević Mile i Suzana, Knežević Daren i Mario, Vidić Zdravko i Dobrila, Terzić Filip i Ivka, Matković Stipo i Nada i Dakić Franjo i Daliborka.

UREĐENJE PARKINGA ISPRED GROBLJA

I prostor ispred groblja je malen da bi primi brojne automobile, kada se dolazi na sv. Mise u povodu blagdana sv. Marka, sv. Ive, Svih Svetih i sprovoda,  pa ih je većina znala biti parkirana po nasipu/kanalu i ispred bivše trgovine. I o tome se razmišljalo, ali Propuštena je velika prilika, ovoga ljeta, kada se je renovirao obrambeni nasip od poplava, da se poravna prostor ispred groblja i isti naspe šljunkom, kojeg je bilo čitavo brdo, samo nekoliko desetaka metara od groblja.

Doduše, pred blagdan Svih Svetih, ove godine, Karlo je pokušao nešto uraditi pa je angažirao kombinirku  koja je razgrnula hrpe šljunka (koje su ostavljali nesavjesni izvođači radova na groblju) i asfalta (koji je njegovom zaslugom tu dospio) i dovezao nekoliko kamiona šljunka.  Taj šljunak je samo razgrnut i na tome je ostalo.  Do tada, i ovako, do sada urađeno, dobro će poslužiti.

No, sa izvođenjem radova na ovom prostoru, treba biti oprezan, jer sve zemljište od ograde groblja do nasipa, uključujući i njega, vlasništvo je VP Save.

 

0