Vijesti

Proslava Sv. Marka na groblju u Donjoj Dolini 2021

Blagdan Sv. Marka 25.4.2021. koji se uobičajeno obilježava u župi Dolina na groblju Gradina u Donjoj Dolini, kada se i blagoslivljaju polja, i ove godine je skromno, ali dostojanstveno obilježen.

Zbog pandemije COVID-19, su od 1. prosinca 2020. godine zatvorene državne granice pa je izostao  dolazak većeg broja Dolinaca iz Hrvatske.

            Pater Tomislav Topić, župnik župe sv. Roka u Bos. Gradišci i upravitelj župe Dolina je predvodio sv. Misu pred nekolicinom vjernika iz Doline i Bosanske Gradiške. Misi je nazočio i Vlado Matković, koji je među rijetkim u župi Dolina obnovio roditeljsku kuću, u Novom Selu, a u koje često navraća, iz Austrije gdje živi. Tako je to bilo početkom ovoga  mjeseca, ali i sada. Zahvaljujući njemu, prilikom prvog dolaska, izvedeni su veliki građevinski radovi na kapeli u Novom Selu, a to je zamjena krova i postavljena limarije. Ovih dana će rukovoditi s nastavkom radova, na kapeli,  o čemu će poslije biti više riječi.

Groblje je primjereno uređeno za misno slavlje. Jesenas su započeli radovi na čišćenju od hrđe i bojanju ograde do kanala, postavljen je jedan kant ograde do istoka i dvije male kapije do rijeke Save.

Ovoga proljeća je dovršeno čišćenje i bojanje ograde i isplaćen dug od 400 €, pokupljeni su lampioni po groblju, što je koštalo 50 €, dovezen kontejner za odlaganje grobljanskog otpada  Komunalnog poduzeća Čistoća iz Bos. Gradiške i uplaćeno njegovo iznajmljivanje za ovu godinu (200 KM) i pokošena trava. To košenje je koštalo 150 €, upravo koliko su  uplatili Marko i Karolina Matković s rodbinom iz Poljske koji su uplatili početkom veljače ove godine. To je jedina uplata, za košenje trave na groblju,do sada. Velika im hvala. Vjerujem kako na tome neće ostati.

Adam Knežević iz Š umetlice je napravio veliku i malu kapiju, koja će se postaviti na ulazu u groblje čim se granice otvore. No, i grobljanska kapela zahtjeva određene građevinske zahvate, jer zadnji su poduzeti prije petnaestak godina.

Tekst: Mican,   Foto: Vlado Matković

0