Vijesti

Proslava V. Gospe i Sv. Roka 2021

Kako su se vršile pripreme za proslavu blagdana sv. Ane u Novom Selu, one su ujedno bile i pripreme za proslavu Velike Gospe u Gornjoj Dolini.

Kada su mjere u svezi pandemije koronavirusa sredinom srpnja ove, 2021. godine popustile i kada se je bez testiranja na COVID-19 ili bez COVID PUTOVNICA moglo ići u Bosnu i Hercegovinu, Adam Knežević iz Š umetlice i Zlatko Vonić iz Nove Gradiške su odlučili u srijedu 21. srpnja postaviti kapije na ulazu u groblje Gradina u Donjoj Dolini.

Kao što je poznato, još o blagana Svih Svetih 2019. godine, nakon sv. Mise na groblju, Adam je obećao da će njegova firma napraviti veliku i malu kapiju na ulazu u groblju i bez ikakve naknade je darovati, a Zlako Vonić kako će dovesti tu kapiju iz Š umetlice u Donju Dolinu.

Sredinom studenog 2020. godine, ekipa na čelu s Josipom Ćorković iz Bos. Gradiške su udarili temelj za kliznu konzolnu veliku kapiju i malu kapiju na baglame. Kapije su bile napravljene, a u to vrijeme granice s BiH su se zatvorile. Čekalo se njihovo otvaranje i dočekalo!

ADAM KNEŽEVIĆ JE DAROVAO I POSTAVIO KAPIJE NA ULAZU U GROBLJE
ADAM KNEŽEVIĆ, ZLATKO I JANJA VONIĆ NAKON POSTAVLJANJA OGRADE
OVAKO SADA IZGLEDA ULAZ NA GROBLJE GRADINA U DONJOJ DOLINI – POČIVALI U MIRU BOŽJEM

Trebalo je i treći puta ove godine pokositi travu na groblju. (Podsjetimo se kako je prvi puta ove godine trava pokošena 22. travnja, drugi puta 23. i 25. lipnja, a treći puta 6. kolovoza).

Ovo treće košenje su obavili Mato Knežević Maća iz Gorica, Ivo Oršulić iz Nove Gorice, Milorad Oršulić Mican iz Okučana uz pomoć p. Tomislava Topića župnika iz Bos. Gradiške.

Ovako uređeno groblje će dočekati svoje hodočasnike za sv. Anu, Veliku Gospu ali i za spomendan Mučeništva sv. Ivana Krstitelja koji će se obilježiti sv. Misom na groblju Gradina 29. kolovoza s početkom u 13 sati.

PROSLAVA VELIKE GOSPE, ZAŠ TITNICE ŽUPE DOLINA

               … Neka se osuši desnica moja,

        Jeruzaleme, ako tebe zaboravim! …

            Tako pjeva psalmista u Psalmu (Ps 137,5), a mi, mnogi vjernici župe Dolina trebali bi se sjetiti toga Psalma, jer nas se je danas, na svetkovinu Velike Gospe, patron župe, okupilo manje od stotinu, bez obzira na popuštanje prekograničnih mjera vezane za Covid-19,  a župa Dolina je prije početka rata brojila preko 1200 vjernika.

Svečano misno slavlje u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije, koja je prošle godine, u povodu stote obljetnice postojanja župe iznutra potpuno obnovljena,  je predslavio don Žarko Vladislav Ošap. Don Žarko je župnik banjolučke župe, a u dva navrata je bio bosanskogradiški župnik i upravitelj župe Dolina.

MISNO SLAVLJE JE PREDSLAVIO DON ŽARKO VLADISLAV OŠ AP
UZ DON ŽARKA OKO OLTARA SU SSADAŠ NJI ŽUPNIK P. TOMISLAS I BUDUĆI VLČ. PREDRAG
MISNO SLAVLJE JE UVELIČAO RIKI SVIRASJUĆI NA SINTISAJZER
MALOBROJNI DOLINCI
U SVOJOJ CRKVI

Uz njega su oko oltara bili sadašnji župnik župe Bosanska Gradiška i upravitelj župe Dolina p. Tomislav Topić i budući župnik vlč. Predrag Ivandić. Neki se Dolinci sjećaju vlč. Predraga jer je  i prošle godine također na Veliku Gospu bio u Dolini s banjolučkim biskupom msgr. dr. Franjom Komarica kojemu je tada bio tajnik.

Na početku sv. Mise p. Tomislav je pozdravio nazočne vjernike i svećenike između ostalog kazavši: Posebni pozdrav dobrodošlice upućujem vama dragi Dolinci, ali i vjernicima iz drugih župa. Ove godine nas je nešto manje nego inače, a ipak više od prošle godine, a sve zbog koronavirusa…

Don Žarko je nadahnuto propovjedao i poticajno govorio o Blaženoj Djevici Mariji našoj nebeskoj Majci i zaštitnici ove župe i obnovio uspomene na vrijeme kada je upravljao ovom župom.

Misno slavlje je uveličao Riki svirajući na sintisazeru i neki članovi bosanskogradiškog župnog zbora.

Na kraju misnog slavlja, župnik je izrekao riječi zahvale:

Dragi Dolinci, raseljeni iz ove župe, drago mi je što imate želju i volju da dolazite u svoju rodnu župu. Tako čuvate spomen na zavičajnu baštinu i kraj iz kojeg ste potekli. Ovdje vidim nešto mladih: na vama ostaje obveza  nezaborava korijenima svog porijekla.

FOTO-KRONIKA ŽUPE DOLINA

Oni koji nisu bili prošle godine na proslavi 100. obljetnice osnutka župe (a ovdje ispred oltara još stoji broj 100, koji nas podsjeća na taj lijepi jubilej) oni mogu zamjetiti da je crkva skroz obnovljena iznutra i kako je zasjala u novom svjetlu i sjaju. (Nedavno je, zahvaljujući p. Damiru Š Šokić dopremljen i veliki kip sv. Ante koji će u buduće, uz postojeći Gospin kip, krasti prosotre ove crkve.) Isto tako mogu pogledati dva panoa s fotografijama iz prošlosti ispod kora u crkvi, a to je kratka foto-kronika ove župe. Imamo i tiskani listić o kratkoj povijesti župe koji možete poslije uzeti.

Prije nepun mjesec dana o blagdanu sv. Ane smo blagoslovili i posvetili obnovljenu kapelicu i oltar u Novom Selu. Ona je skroz iznutra obnovljena, a ostalo je da se još uradi fasada.

Vidimo se ako Bog da i iduće godine u još većem broju i bez koronavirusa.

Na kraju je sve pozvao da se poslije sv. Mise nastavi druženje uz piće, bureke i sirnice kojih  je bilo dovoljno za sve.

Svi oni koji su došli u svoju Dolinu bili su prije i poslije misnog slavlja na groblju Gradina kako bi posjetili vječna počivališta svojih mili i dragi, a potom se uz dvosatno čekanje na graničnim prijelazima vratili svojim domovima s onu stranu Save.

PROSLAV SV. ROKA

Blagdan sv. Roka, zaštitnika župe Bosanska Gradiška proslavili su malobrojni vjernici koji su ostali živjeti u toj župe te iz župa Dolina, Nova Topola, kao i iz Hrvatske i drugih europskih zemalja. Neki su došli i pješice kao što je Drago Pauković koji je tradicionalno došao iz Nove Gradiške i tako hodočašćem počastio velikog hodočasnika, sv. Roka.

I U BOSANSKOJ GRADIŠ CI NA BLAGDAN SV. ROKA MISNO SLAVLJE JE PREDSLAVIO DON ŽARKO VLADISLAV OŠ AP
ZBOG PANDEMIJE KORONEVIRUSA U CRKVI JE BILO ZNATNO MANJE VJERNIKA

Kao i obično na blagdan sv. Roka u bosanskogradiškoj crkvi okupe se i brojni svećenici Banjolučke, ali i drugih biskupija.  Danas su pored predmolitelja misnog slavlja don Vladislava Žarka Ošapa koncelebrirali: dugogodišnji misionar u Peruu msgr. Drago Balvanović, zatim msgr. dr. prof. Karlo Višaticki, p. Zvonko Topić, vlč. Marijan Stojanović, don Angelo Bartulica. vlč. Predrag Ivandić i p. Tomislav Topić župnik, koji je prije misnog slavlja pozdravio sve nazočne.

Don Žarko je u propovijedi govorio o sv. Roku kao hodočasniku i zaštitniku bolesnika, posebno od onih oboljelih od kuge, ali i današnje koja hara svijetom a zove se koronavirus.

Na kraju misnog slavlja p. Tomislav se je zahvalio svima na sudjelovanju u proslavi nebeskog zaštitnika ovoga grada i najavio u srijedu 18. kolovoza misno slavlaje u 11 sati, u ovoj crkvi, za vrijeme kojeg će se u novu službu župnika župe Bos. Gradiška i upravitelja župe Dolina uvesti vlč. Predrag Ivandić, a zatim sve nazočne pozvao za blagdanski stol.

MOLITVA
I BLAGOSLOV JELA
KAO I SVIH NAZOČNIH
ZA BLAGDANSKIM STOLOM
SVEĆENICI U DOBROM RASPOLOŽENJU NAKON SV. MISE

P. Tomislav Topić se vraća u svoj trapistički samostan Marija Zvijezda u Banja Luci i ovo je prilika da mu se kaže dužna hvala za sve što je učinio za župe Bos. Gradiška i Dolina.                    Tekst i fotografije: Milorad Oršulić – Mican

0