Vijesti

Proslava Sv. Ive u Donjoj Dolini 2021

Na groblju Gradina u Donjoj Dolini se od pamtivijeka tri puta  godišnje služi sv. Misa. Prvi puta to bude o blagdanu sv. Marka kada se obavi i blagoslov polja za to mjesto, drugi puta na blagdan Mučeništva sv. Ivana Krstitelja ili Glavosjek sv. Ivana Krstitelja i treći puta o Svim Svetima.

Ivan Krstitelj je jedini svetac, osim Blažene Djevice Marije i samog Isusa Krista kojemu slavimo rođendan liturgijski slavimo rođenje i smrt.

Okupljanja na groblju su se prekidala samo za vrijeme ratnih i poratnih godina.

Sada nas je okupio sv. Ivo doljanski. Š to zbog pandemije COVID-19, što zbog kiše na groblje je došlo nešto više od dvadeset vjernika. Neki su došli iz Zagreba i drugih krajeva Hrvatske, neki iz Bosanske Gradiške, a ostatak su činili vjernici koji su ostali živjeti  u Donjoj i Gornjoj Dolini. Okupili su se u kapelici, pod nadstrešnicom, ali i ispred kapelice pod kišobranima.

MISNO SLAVLJE JE PREDVODIO VLČ. PREDRAG IVANDIĆ

Današnje misno slavlje je predslavio vlč. Predrag Ivandić, novoimenovani župnik župe sv. Rok u Bos. Gradišci i upravitelj župe Dolina. Upravljanje ovim župama je preuzeo 18. kolovoza ove godine od p. Tomislava Topić, koji se je vratio u svoj Trapistički samostan Marija Zvijezda u Banja Luci.

Vlč. Predrag je rođen 17. listopada u Prijedoru, a kršten je u župi sv. Leopolda Bogdana Mandića u Ljubiji. Osnovnu  školu je pohađao u Ljubiji, Sjemenište i srednju školu je završio u KŠ C-u Petar Barbarić u Travniku, a studij teologije u Sarajevu. Diplomirao je  2014. godine. Sveti red đakonata  podijelio mu je banjolučki biskup msgr. dr. Franjo Komarica u banjolučkoj katedrali  8. prosinca 2013. godine, a đakonski praktikum obavljao je  Ordinarijatu Banjolučke biskupije i u župi Pohod BDM u Banja Luci. Svoju Mladu misu, slavio je 27. srpnja 2014. godine u svojoj rodnoj župi Ljubija.

Vjernici župe Dolina i Bosanske Gradiške su ga upoznali prošle godine na blagdane Uznesenja BDM/Veliku Gospu i sv. Roka, kao tajnika biskupa msgr. dr. Franje Komarice.

NEKI SU BILI U KAPELICI

Vlč. Predrag je u svojoj propovijedi govorio o veličini sv. Ivana Krstitelj i mučeničkoj smrti koju je podnio zbog svjedočenja Evanđelja.

Nazočnima se zahvalio na dolasku, u župnik obavijestima kazao kako će se i dalje sv. Mise nedjeljom služiti u crkvi u Gornjoj Dolini s početkom u 9 sati, a na istom mjestu ćemo se vidjeti uoči blagdanu Svih Svetih, u nedjelju 31. listopada s početkom u 13,00 sati.

DRUGI POD NASTREŠ NICOM KAPELICE
NEKI POD KIŠ OBRANOM
ISPRED KAPELICE
NAKON SV. MISE OSTASLO SE ISPRED KAPELICE U RAZGOVORU SA ŽUPNIKOM
A NEKI SE DUGO NISU VIDJELI

Po završetku misnog slavlja nazočni su upoznali župnika s prijeratnim proslavama sv. Ive, obišli grobove svojih pokojnika, a neki i svoje poluruševne i ruševne kuće.

Obitelj Mile i Blaženke Kapetanović je pozvala misare na kirvajski ručak.                                                                                Tekst i  slike: Milorad Oršulić Mican

0